Изложба, посветена на Ивайло Петров в Регионална библиотека "Дора Габе"

Изложбата "Преди да се родя и след това. Художествени измерения на времето" е по повод 90-годишнината от рождението на Ивайло Петров.

Изложба, посветена на Ивайло Петров в Регионална библиотека "Дора Габе"

Изложба на библиотечни документи под наслов „Преди да се родя и след това. Художествени измерения на времето” организира Регионална библиотека „Дора Габе” по повод 90-годишнината от рождението на бележития добруджански писател, Почетен гражданин на град Добрич, носител на Националната литературна награда „Йордан Йовков” през 1990 г. и  други национални отличия  – „самоукият мъдрец” Ивайло Петров.

В изложбата са намерили място документи от фонда на библиотеката, книги и периодични издания, библиотечни материали от него и за него, спомени на съвременници на Ивайло Петров. Експозицията представя литература с биографична информация за автора и богатото му литературно наследство от 50-те и 60-те години на миналия век - първият му сборник  „Кръщение“,  повестта „Нонкина любов“, „На чужда земя”, „Малки илюзии”, „Мъртво вълнение”, „Преди да се родя и след това“, романът „Хайка за вълци”, „Объркани записки“, „Баронови“, и др. до най-новите Избрани съчинения в 7 тома на Издателство „Захарий Стоянов” от 2005 г. Житейският и творчески път на бележития творец разкриват изследователи и критици, сред които и добричките автори Любен Бешков, Йордан Дачев, Рада Въртунинска и други.              

                                                                                                          
Изложбата е експонирана във фоайето на библиотеката и може да бъде разгледана от днес до 31 януари.

 

dscn6750_600