Референдумът за АЕЦ „Белене" е сред водещите теми на вестниците в четвъртък

Борисов обвини БСП, че в кризата са прахосали 300 млн. за АЕЦ „Белене”, направиха възстановка на нападението срещу Доган...

Референдумът за АЕЦ „Белене" е сред водещите теми на вестниците в четвъртък

„Дебатът в Народното събрание по междинния доклад на временната комисия за АЕЦ "Белене" се превърна в агитация за това как да гласуват хората на предстоящия в неделя референдум за централата. Депутатите от различните политически сили отново повториха вече известните си тези по проекта. В крайна сметка докладът беше приет с гласовете на 88 депутати "за" от общо 112 гласували. С това на комисията се вменява до края на март да проучи всички данни и обстоятелства за проекта.
Един от най-големите застъпници на тезата, че АЕЦ "Белене" трябва да се строи - червеният депутат Румен Овчаров, обяви от парламентарната трибуна, че комисията в доклада си е събрала и обявила не повече от 1 на сто от цялата събрана информация. Според него има и много абсурди в доклада. "Бог да пази България от енергийната политика на ГЕРБ. България ще остане тъмната страна на Европа", посочи той. По време на дискусията той се позова и на евангелския текст, според който "Всичко скрито ще се открие, всичко тайно ще стане явно".
Подобна тема защити и депутатът от "Атака" Венцислав Лаков, който посочи, че е против този междинен доклад, защото част от истината за проекта се представя изопачено като цялата истина. По думите му не са събрани документи по случая от друти източници, каквито имало. Така според него думата референдум ще стане мръсна, ако той не успее...
Това са само факти, обстоятелства и документи, които трябва да бъдат достояние, за да се направи информиран избор на предстоящия референдум, посочи от трибуната депутатът от ГЕРБ и най-активен участник в дискусията от страна на ГЕРБ Деян Червенкондев. Той прочете целия междинен доклад, който преди седмица стана достояние на обществото и при прякото излъчване на поредното заседание на временната комисия. Позициите против документа Червенкондев обясни с това, че "явно докладът боли". Той попита и защо преди ГЕРБ никой не е проверявал какво се е случвало с проекта за АЕЦ "Белене". Има много проекти, започнати с добри намерения, а накрая се получава друго, илюстрира ситуацията той.
В края на дискусията съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов представи своята калкулация за цената на централата и изплащането й като обобщи, че за да е "мислима", токът, произвеждан от нея трябва да се завиши драматично. "Една електроцентрала с 2 хиляди мегавата не може да погасява такъв кредит", заяви той. И допълни, че на външния пазар цената, по която АЕЦ "Козлодуй" продава в момента, е по-ниска от тази на вътрешния. По думите му средната цена навън е 5.4 ст. за мегаватчас. "Няма пазар, за да се продава по-скъпа от тази електроенергия", обобщи той. Всяко друго гласуване освен с "не" на референдума е в полза на злоупотребите. "Тези злоупотреби трябва да бъдат спрени веднъж завинаги в неделя", призова Костов..." - в. „Дневник".

 

„Предстоящият референдум промени и дневния ред на парламента. Вместо да продължат със закона за училищното и предучилищното образование, депутатите се заеха с доклада на комисията "Белене". Шефът й Диан Червенкондев заяви, че основните разходи по мегапроекта досега са за сметка на държавния бюджет. "Вярвам на горчивата истина от HSBC и RWE. Цената за "Белене" е 10.3 млрд. евро според HSBC, горчивият край според RWE е над 10 млрд. евро, НЕК е трябвало да плати 5.4 млрд. евро", каза още той. Ден по-рано обаче БСП се усъмни в истинността на разменените писма между НЕК и германските инвеститори от RWE, а лидерът на партията Сергей Станишев обяви, че имало следи от "явна фалшификация". Това стана повод за поредната извънредна пресконференция на ресорния министър Делян Добрев, който изтъкна, че книжата са автентични." - в. „Сега".

 

„Според стенограма на Министерския съвет от 2008 г., прочетена от премиера Бойко Борисов на днешното заседание на правителството, кабинетът на Станишев давал 300 млн. лв. от бюджета на Българския енергиен холдинг (БЕХ) за изграждане на АЕЦ „Белене", съобщи БТВ.
„300 милиона от бюджета в края на октомври 2008 г., когато светът лети в най-тежката икономическа и финансова криза", възмути се Борисов.
В стенограмата от заседание на МС от 23 октомври 2008 г. пише още, че тогавашният премиер Сергей Станишев и енергийният министър по това време Петър Димитров разговарят за проекта АЕЦ „Белене". Тогава двамата обмислят отлагане на заседание на МС за АЕЦ „Белене", което дава право на Сергей Кириенко - шефа на руската компания изпълнител, да направи изявление, че ако Белене закъснее, виновна за това ще е българската страна.
„Сиреч - те са грамотни. Сега се правят на неграмотни. Те тогава знаят какво причиняват на бюджета и на дефицита, и най-вече извън страната на финансовите институции, когато четат за такива нерегламентирани плащания на такива суми", каза Борисов.
„Бива, бива да се лъже, ама точно има тази приказка - да изкараме, че всички са маскари", добави премиерът.
Премиерът направи сравнение, че за 30 милиона лева, колкото днес допълнително отпуска правителството на общините, ще има 19 нови детски градини и 15 ремонтирани...
Установени са груби нарушения на Закона за обществените поръчки по проекта АЕЦ „Белене". Това пък се посочва в междинния доклад на временната анкетна комисия в парламента за АЕЦ „Белене". Докладът се представя в пленарна зала от председателя на комисията Диан Червенкондев..."  - „24 часа".

 

„Руската агенция Бизнес-ТАСС публикува обширно интервю с българския финансов министър Симеон Дянков. В него той са засегнати икономическите отношения и сътрудничеството между двете страни в областа на туризма. Не са подминати въпросите за АЕЦ"Белене", както и за икономическото положение на България на фона на кризата в Европа...
"Общата стойност на проекта (АЕЦ „Белене" - б.р.) от около 11 милиарда евро. Наистина, тази цифра не е само за изграждането на ядрената централа, а и за енергийни мрежи. Горната цифра включва разходите за интегрирано прилагане на мерките за сигурност, наложени от Европейския съюз след трагедията във Фукушима.
За една малка страна 11 милиарда евро са много голяма сума. Ако има инвеститор, който се интересува от проекта, ние сме готови да обмисли офертата. Такъв обаче няма. Това е причината българското правителство да спре строителството..." - в. „Стандарт".

 

Всекидневниците информират също за развитието но случая с Октай Енимехмедов.

„В Националната служба за охрана (НСО) са направили пълна възстановка на  нападението над вече бившия лидер на ДПС Ахмед Доган от събота.
По време на разглеждането на мярката на нападателя Октай Енимехмедов преди ден стана ясно, че той сам е изявил желание да участва в следствен експеримент.
По информация на БНТ става въпрос именно за тази възстановка..." - в. „24 часа"

 

„По-рано в днес бе съобщено, че в четвъртък шефът на НСО ген. Тодор Коджейков свиква пресконференция, за да обяви резултатите от анализа на опита за покушение, извършен от Енимехмедов по време на Осмата национална конференция на ДПС в НДК.
По-рано днес бе съобщено, че заради нападението над Доган в НСО ще има уволнен служител, а други ще бъдат санкционирани с най-тежките наказания преди уволнение." - в. „Труд".

 

Изненадващо високите сметки за парно също са сред темите на всекидневниците в четвъртък.

„Половината от декемврийските сметки за парно в столицата са по-високи от очакваното. Това показват предварителните резултати от проверките, направени от "Топлофикация - София".
За 51 на сто от абонатите сумите са с 21% по-високи - колкото се очакваше, обясни изпълнителният директор на дружество Стоян Цветанов пред общински съветници. Част от това увеличение идва от 12-процентовия ръст на цената на парното, другите 8% се дължат на по-ниските температури през декември, в сравнение с последния месец на 2011 година.
За останалата половина от домакинствата обаче скокът надхвърля всички очаквания. Около 15 на сто от абонатите са получили сметки, при които увеличението е 21 и 30%. Други 11 на сто са били изненадани с 31-40% ръст, около 7 на сто пък ще плащат с 41-50% повече от декември 2011 г. Сметки с над 50 до 100% скок са втрещили 10 на сто от столичани, които се топлят на парно. За около 2 на сто завишението е над 200%.
На проверка ще бъдат подложени само тези сметки, за които има подадени жалби в "Топлофикация". До момента е установено, че са сгрешени сумите на цял блок в кв."Младост", като вината за това е на топлинния счетоводител.
До края на месеца "Топлофикация" ще излезе с окончателни данни къде другаде има обърквания и кой е виновен за тях. Там, където грешката е на топлинните счетоводители, те ще понесат съответните санкции..."  в. „Стандарт".

 

„Изпълнителният директор на "Топлофикация - София" Стоян Цветанов покани всички абонати, които не са доволни от топлинния си счетоводител, да преместят услугата в ръцете на общинското дружество. Причината са високите сметки за парно за месец декември, които настъпват най-често заради грешки при измерването на използваната енергия.
Същевременно имало само една жалба към "Топлофикация" в ролята й на топлинен счетоводител. За година и половина дружеството е набрало 355 сгради, в които мери изразходваната енергия.
"Топлофикация" не бива да става заложник на грешките на един или друг топлинен счетоводител", каза още Стоян Цветанов, който представи междинни данни от възложената от кмета Йорданка Фандъкова проверка на съвместното заседание на стопанската и по инженерна инфраструктура.
По обясненията на "Топлофикация" в момента се правят проверки в общо 409 апартамента и 79 сгради, а постъпилите жалби са 354. От дружеството обаче не успяха да дадат точна бройка, защото било възможно част от 409-те апартамента да са в 79-те сгради, същата ситуация била и с жалбите. Въпреки това от дружеството уверяват, че щели да бъдат готови с проверката във възложения срок - 31 януари..." - в. „Дневник".

 

Вестниците отделят място и на получаването на българско гражданство от чужденци.

„Вицепрезидентът Маргарита Попова и представители на Комисията по българско гражданство представиха отчет за дейността си през последната една година. Попова бе категорична, че гражданство не може да се предоставя само по финансови критерии.
Вицепрезидентът Маргарита Попова е дала българско гражданство на 18 833 души за последната една година, отчетоха от Комисията по българско гражданство. Най-голям е броят на "новите" българи от Македония (8185), Молдова (5705), Украйна (975) и Русия (881). Любопитен факт е, че 18 американци също са се сдобили с червен паспорт. Повечето са взели гражданство на основание български произход. От ресорната комисия обаче не съобщиха имена.
Сред осемте души, получили гражданство заради интерес на държавата от натурализацията им или за особени заслуги към България, са шестима спортисти. Сред тях са състезателката по модерен петобой - рускинята Полина Стручкова, която имаше шанс да участва на олимпиадата в Лондон '12, но не успя да вземе квота и арменският тенисист Карен Хачатрян, който живее в България почти от раждането си, а в момента е лидер в юношеските и младежките ранглисти у нас.
Български граждани са станали и двамата бразилски футболисти на "Лудогорец" - Шоко и Марселиньо, спрягани за потенциални играчи в националния отбор. С гражданство са се сдобили и две състезателки по художествена гимнастика, но от федерацията по художествена гимнастика (БФХГ) отговориха, че нямат такава информация. "През миналата година отправихме запитване за две гимнастички, но от спортното министерство ни отказаха, понеже бяха малолетни и нямаха никакви заслуги", коментираха от БФХГ. На други петима спортисти е отказано гражданство, тъй като не са постъпили достатъчно убедителни предложения.
За особени заслуги към страната ни с гражданство се е сдобил и бизнесмен от Италия, разкрил 2200 работни места. Вероятно става дума за Едоардо Миролио, който има пет текстилни завода в Сливен, Елин Пелин, Нова Загора и Ямбол. Инвестира и в недвижима собственост и винарство.
Български гражданин е станал и професор Аталай от Израел с особени заслуги в областта на медицината.
На 11 души, направили дарения, обаче е отказан български паспорт. Седем от тях са от Русия, двама от Украйна, един от Казахстан и един от Саудитска Арабия. Даренията варират от 50 000 лв. до 100 000 евро, дадени за възстановяване на църковни храмове. Маргарита Попова беше категорична, че гражданството не може да бъде свързвано единствено с финансови измерени." - в. „Сега".

 

„Вицепрезидентката Маргарита Попова е отказала през 2012 г. даването на български паспорт на 1430 чужденци. Това стана ясно вчера, след като президентството отчете пред медиите работата на комисията си по гражданството.
21 от отказите са за хора, предложени от министрите за особени заслуги към България. Петима от отрязаните са спортисти, за които нямало убедителни доказателства и спортни постижения. Петима били и културтрегерите и бизнесмените, за които според Попова нямало твърди доказателства, че ще допринасят за страната. Останалите 11 са дарители, които са дали между 25 000 и 100 000 евро за археологическите разкопки по морето, които се провеждат по инициатива на Божидар Димитров и Симеон Дянков.
Сред тях е и шейх от саудитската кралска фамилия, за когото "Труд" писа. Той е обещал още крупни инвестиции, ако получи български паспорт.
"Не може само и единствено срещу суми да се получи гражданство - аргументира се Попова. - Човек трябва да усети тази държава като своя, трябва да я обича, да може да живее в нея." Вицепрезидентката обаче не каза как се доказва обичта към страната.
Само осем чужденци, предложени за особени заслуги, са пробили цедката на президентството и са взели роден паспорт - бизнесменът Едоардо Миролио, дерматологът проф. Алкалай от Израел, двама бразилски футболисти от "Лудогорец", петобойка от Русия и трима други спортисти - арменци (за тях виж стр. 36)..." - в. „Труд".