Представление за възрастни в афиша на Кукления театър

Пет нови заглавия подготвя екипът на Държавен куклен театър „Дора Габе”

Представление за възрастни в афиша на Кукления театър
Първото за 2013 година е „Тримата братя и златната ябълка”, чиято премиера ще се състои утре от 18 часа. Очаква се за нея от София да пристигнат драматургът Мирослав Стоилов, сценографът Христина Стоилова и композиторът Владимир Джамбазов. Така, заедно с режисьорът Даниела Христова, художниците Елисавета Качулева и Димитър Митев и актьорите Велма Кирова, Петър Петков, Румен Куртев и Димитър Ялнъзов – ще се събере целият творчески екип.

125-та годишнина от рождението на патрона на театъра – Дора Габе, ще бъде отбелязана на 25 март – Благовещение с постановка по произведения на писателката. Новото попълнение  театъра – актрисата и режисьор Велма Кирова се е заела с реализацията на спектакъла с работно заглавие „За нас, малките”.

„Пред зейналия гроб” е представлението за възрастни, което ще постави на добричка сцена Яна Цанкова. Това е съвременна испанска драматургия от Алфонсо Валиехо, постановката ще бъде тип площаден театър, съобщи директорът на кукловодите Петър Петков. С нея трупата ще участва на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро” в Стара Загора.

През май на сцената на ДКТ „Дора Габе” ще бъде поставена пиесата „Принцесата и свинарят” по драматургия на Панчо Панчев, с което ще бъде отбелязан 80-годишният му юбилей, а самият автор ще бъде гост на представлението.

В новия афиш на куклените театрали е заглавие от новата българска драматургия – „Магия за злато”, с автор Весела Богданова - Фламбурари  - дъщеря на скулптора Никола Богданов. Предизвикателството тук е, че спектакълът ще бъде с марионетки. Кукловодите ще бъдат обучавани в най-сложната система от най-добрия в България – чешкият възпитаник Веселин Анев. Той ще изработи и куклите, съобщи още Петков. Марионетният спектакъл трябва да е готов до 20-ти август.