Наркоманите с психози - 4 пъти повече, Ученици разиграват атентата срещу Доган

Водещите теми и заглавия в централната преса в неделя

Наркоманите с психози - 4 пъти повече, Ученици разиграват атентата срещу Доган

24 часа

Режат неми и глухи от телефон 112

Няма да се пращат есемеси на тел. 112, категорични са депутати от мнозинството. През октомври парламентът гласува на първо четене текстовете на закона за Националната система за спешни повиквания, според които линейка ще може да се вика не само с обаждане, но и със съобщение на 112. Те бяха предложени от Захари Георгиев от БСП.

Три месеца по-късно се оказа, че в този парламент няма да се стигне до окончателното приемане на закон, с който хората с увреждания да могат да изпращат есемеси, когато са в беда.

Срещу идеята скочиха и лекарите от спешната помощ, и мобилните оператори, които трябва да транслират съобщенията. "На този етап, като чухме мненията на различните страни, смятам, че ще създадем повече проблеми, отколкото улеснения, и затова не мислим да внасяме проекта за второ четене", кратко обясни председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Красимир Ципов.

 

24 часа

Ученици разиграват атентата срещу Доган

Нова мода тръгна сред учениците - в класните стаи те разиграват покушението срещу лидера на ДПС. Само за седмица след инцидента в НДК в интернет се въртят четири клипа, които творчески пресъздават сценката между Ахмед Доган и нападателя Октай Енимехмедов.

Най-популярно е видеото на десетокласници от СОУ "Христо Ботев" в Белоградчик. За часове те влязоха в топ 40 на най-гледаните клипове във Vbox7. 19-секундното филмче обаче било свалено вчера сутринта, след като учител от гимназията помолил един от участниците да го махнат от канала за видеообмен.

Преди изтриването му обаче то било копирано от потребител и качено в Youtube. Клипът е със заглавие "Пародия на инцидента с Ахмед Доган в даскало - СМЯХ". От гимназията вчера нямаше официален коментар.

 

Труд

Наркоманите с психози - 4 пъти повече

Рязко е скочил броят на наркоманите - над 4 пъти за година, които са приети в психиатрия. Причината - дрогата все по-често отключва у тях психози.

За това алармираха "Труд" наши психолози. Болестта с налудности и халюцинации се открива най-вече след гълтане на екстази, амфетамини и метамфетамини. "През минали години тези пациенти бяха едва 5-10% от новопостъпилите, а м. г. - над 20%", съобщи проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия и началник на Клиниката по психиатрия в столичната университетска Александровска болница.

 

Труд

"Атентаторът" срещу Тодор Живков: Доган да се срещне с нападателя си

"Доган трябва да отиде да се срещне с Октай. Той е морално задължен да го направи. Минал е през ДС, не може да го е страх", обяви пред Нова тв Цветан Килограмски, който лежа в затвора заради нападението срещу някогашния първи партиен и държавен ръководител Тодор Живков преди близо 33 години.

През 1980 г. той направи за смях кордона на Бай Тошо, като го повали на земята пред очите на шефа на охраната генерал Кашев.

Килограмски бил със Сокола в един отряд в Старозагорския затвор. "Момчето има какво да му каже", убеден е той. "Подкрепям го, въпреки всичко", каза врачанският „атентатор" за Октай Енимехмедов. Но и неговата постъпка спрямо Живков и тази на бургазлията към Доган, той определи като хлапашка, а не геройска работа.

 

Стандарт

Вдигат църква вместо КАТ

Църква за половин милион лева ще изникне в градинката на КАТ между столичните квартали "Изток" и "Дианабад". Храмът ще е с големина 200 квадратни метра и ще е изпълнен по всички християнски канони, разказа кметът на столичния район "Изток" Димитър Димитров. Само иконостасът му ще струва над 100 000 лв.  Тече процедура за създаване на настоятелство и събиране на средства за храма. Това е втори опит за изграждане на църква в района. Първият се провалил, а парите, събрани от жителите на квартала, изчезнали заедно с разпадането на алтернативния синод. Освен църквата градинката  ще се сдобие със спортно игрище и сцена за културни събития. Очаква се столичният КАТ да бъде преместен до края на годината до двореца "Врана".

 

 

Стандарт

Държавата разсрочва 60 млн. борч на ВМЗ

Държавата ще разсрочи 50-60 млн. лв. дълг на ВМЗ Сопот, за да се привлече по-лесно купувач на закъсалата държавна оръжейница. Това съобщи министърът на икономиката Делян Добрев в предаването "Факторът Кошлуков" по ТВ7. "Приватизацията на дружеството е трябвало да стане още преди 10 години, защото от последните 15 то върви само надолу", коментира той. В момента заводът е натрупал 150 млн. лв. дългове. Четирите милиона, с които бяха покрити заплата и половина на работниците в петък, не са от държавния бюджет, а от внесени задължения на международен контрагент на завода, увери Добрев, без да посочва кой е контрагентът. Според него до месец парламентът ще премахне ограниченията за приватизация и веднага ще тръгне и конкурсът. Лидерът на БСП Сергей Станишев обаче заяви, че ще мобилизира опозицията срещу изваждането на ВМЗ Сопот от забранителния списък. В събота той се срещна с работници от предприятието, за да чуе мнението им за ситуацията около оръжейницата. "Пътят, който чертае правителството за ВМЗ, е ликвидация чрез приватизация, другото ще се разпарчетоса и продаде", предполага Станишев. Той обеща на работниците да вземе мерки за спасяване на завода.

 

Монитор

Източват сметки със сексиграчки

Виртуални магазини, предлагащи сексиграчки, предизвикателни облекла или подаръци на промоция, се използват за източване на банкови сметки. Всички артикули в тези сайтове били предлагани на 5-6 пъти по ниски цени от реалните, което веднага привличало клиенти. Седмица или две след направения паричен превод магазинът изчезвал от интернет, а купувачът не само че не си получавал стоката, но оставал и без парите си. Това е най-новата измама, която набира скорост в Европа. Засега няма подадени сигнали от ужилени българи до ГДБОП, но голяма част от жертвите отказват да се оплакват, защото купували сексартикули, за които ги било срам да си признаят. Председателят на Управителния съвет на Международната академия за обучение по киберразследвания Албена Спасова обясни пред „Монитор", че едни от най-добрите измамници в интернет са румънци. Комшиите от северната ни съседка още през 2005 г. са поставили основите на различни схеми, при които измъкват от добросъвестни купувачи пари. Една от популярните измами, от които се опариха и българи, е свързана с пускането на обяви в известни сайтове за автомобили или таблети на промоция, но по-късно ставало ясно, че такива стоки не съществуват. Затова не се изключва и новата измама да е тяхно дело.

 

Преса

ЕК: Няма нищо страшно в извънреден доклад за България

''След доклада за Румъния ще информираме Съвета за проблемите в България. Следим внимателно ситуацията във вашата страна и при нужда нищо няма да ни попречи да излезем с доклад и преди предвидения за края на 2013''. Това заяви в интервю за БНР говорителят на ЕК Марк Грей.

"Не е предвидено нищо, извън доклада, който е планиран за края на тази година. Наблюдаваме ежедневно развитието на нещата и нищо няма да ни попречи при нужда да има доклад и преди тази дата", обясни той. ''Много е важно да направим разграничение между официалния доклад за Румъния и техническото обновяване на информацията - то не е писмено'', добави Марк Грей. "Когато Съветът се събере да обсъди румънския доклад, ще използваме възможността да информираме страните-членки и за развитието на нещата в България. Това не е нито официален, нито писмен доклад. Това не е нещо необичайно. През последните години редовно сме представяли подобна информация пред Съвета под тази форма", каза още Марк Грей. "Няма точна дата за представянето на тази устна информация. Ще е вероятно до няколко седмици, след като представим румънския доклад. Информацията за България ще е на експертно ниво, а не на политическо или на ниво министри. Говорим за официално експертно ниво", обясни той.