Отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

На 27 януари отбелязваме Международен ден в памет на жертвите на Холокоста, чиято тема тази година е „Спасяването на животи по време на Холокоста: смелостта на състраданието". На 1 ноември 2005 Общото събрание на ООН обявява официално в резолюция 27 януари за Международен възпоменателен ден на Холокоста. Резолюцията призовава всички страни-членки на организацията да почитат паметта на жертвите на Холокоста и окуражава развитието на образователни програми за историята, за да се предотвратят бъдещи прояви на геноцид.

Отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

През периода от 30 Януари 1933 (когато Хитлер става канцлер на Германия) до 8 май 1945 (края на войната) около 9 млн. евреи живеещи в 21 европейски страни бяха подложени на систематична анихилация. Двама от всеки 3-ма евреи живеещи в Европа са били убити от нацистите. Общият брой на жертвите е 6 млн., в това число 1.5 млн. еврейски деца.


 

250 хил са оцелелите от ужасите на Холокоста, които в момента живеят в Израел.

На тази дата през 1945 г. малцината оцелели в концлагера Аушвиц са освободени. Създаден на територията на окупирана Полша, този концлагер се превръща в символ на местата за осъществяване на Хитлеровото окончателно „решение" на „еврейския въпрос". В Аушвиц са депортирани няколко милиона души от цяла Европа. Общо в лагерите загиват милиони, като с точност цифрите трудно могат да бъдат изчислени. Унищожено е почти цялото еврейско население на Европа - около 6 млн. души.

 

Където и да живеем - в Европа, в Азия, в Африка или в Америка -  трябва да си даваме ясна сметка какви опасности крие политиката на геноцид. Осъзнаването на подобна заплаха означава и превенция и предотвратяване на проявите на масово насилие, означава и борба за човешко достойнство и демократични ценности .

 

Спомняйки си за трагедията и кошмара на Холокоста, трябва да си припомним и това, което спаси българските евреи от този кошмар. През 2013 г. България отбелязва 70 години от спасяването на своите евреи през Втората световна война и примерът на българското общество за гражданска доблест, проявена в защита на преследваните евреи, не бива да бъде забравен и неразбран. Защото това бе акт на смелост и общочовешки морални ценности на хора с различно вероизповедание.

 

В основата на спасяването на българските евреи стои силата на гражданското общество в България, което се осмелява да се противопостави на Хитлеровото безумие. Безспорен е приносът на Димитър Пешев, смелостта на владиците Стефан и Кирил, както и на много интелектуалци, без чиито усилия и готовност да поемат отговорността в решителния момент това не би било възможно. Важна роля изиграва и тогавашното външно министерство и част от българските дипломати, които издават транзитни визи на евреи от Румъния и Унгария, спасявайки хиляди човешки животи.

 

С отбелязването на 70-та годишнина от спасението на българските евреи и отдаването на почит към жертвите на Холокоста, особено към евреите от окупираните от хитлеристките войски Вардарска Македония и Беломорска Тракия, съвременната българска общественост се присъединява към световната съпротива срещу проявите на ксенофобия, антисемитизъм, религиозни и етнически предразсъдъци.

 

Президентът на България Росен Плевнелиев ще участва на 28 януари в събитията, организирани от ЮНЕСКО по повод Международния възпоменателен ден за Холокоста. Държавният глава ще присъства на откриването на изложбата на Държавна агенция „Архиви" - „Спасяването: 1943 г." в сградата на организацията, съобщават от пресслужбата на външното ведомство.

 

МВнР и българските мисии зад граница участват в отбелязването на годишнината, като организират серия от събития в Израел, САЩ, редица европейски държави, Латинска Америка и Азия.