Сергей Игнатов и шефът на ДКЕВР аут, Октай иска свободата

Преглед на печата: Искат фонд за забавени заплати; Борисов имал на бюрото си три кандидатури за наследник на Сергей Игнатов

Сергей Игнатов и шефът на ДКЕВР аут, Октай иска свободата
24 часа

Референдумът виси на 14 000 гласа

На косъм от провала - 20,2%, е била избирателната активност на ядрения референдум в неделя, каза днес за "24 часа" отлично осведомен източник. "Съдбата на плебисцита може да бъде решена от няколко хиляди гласа", коментира експерт. "24 часа" изчисли, че 0,2% от избирателите, които по списъка на ГРАО са общо 6 949 120, са 13 898 гласа.

От 2,30 ч през нощта в понеделник и през целия ден в сайта на ЦИК беше изписано, че са "обработени 97,143% от протоколите на СИК в РИК". Според тях подадените гласове са 1 375 006. А 20% от избирателите са 1 389 824 души. Тоест разликата до 20% е 14 818 гласа. Данните за активността на референдума в сайта на ЦИК вчера бяха замръзнали на 17 ч от 27 януари, когато е отчетено, че са гласували 17,42% избиратели.

От ЦИК обясниха, че въвеждат повторно протоколите, заради вероятността от фирмата преброител ("Информационно обслужване") да има допуснати грешки.

24 часа

Борисов имал на бюрото си три кандидатури за наследник на Сергей Игнатов

Министърът на образованието проф. Сергей Игнатов подаде оставка заради скандала около фонд "Научни изследвания". Учени обвиниха ръководството на фонда в липса на прозрачност и корупция в последната конкурсна сесия, в която бяха раздадени 14 млн. лв.

По-рано през деня стана ясно, че оставка е подал и управителят на фонда Христо Петров.

Това се случи, след като премиерът Бойко Борисов покани на разговор учени по повод скандала. На срещата, продължила около 40 минути, присъства вицепремиерът Симеон Дянков. По настояване на премиера Сергей Игнатов не е бил там.

Бойко Борисов е запознал учените с доклада на инспектората на МС, който е констатирал над 60 нарушения в работата на фонда.

Труд

Октай иска свободата

Днес Октай Енимехмедов, който опря пистолет в главата на ДПС лидера Ахмед Доган, ще моли Софийския градски съд за свободата си.

Вчера в деловодството на съда постъпила молба, с която той иска арестът му, постановен седмица по-рано от районния съд, да бъде отменен. Магистратите тогава го задържаха с мотива, че насочвайки пистолет, е събудил у Доган страх за живота му.

Стандарт

Искат фонд за забавени заплати

Работници, които не получават заплатите си, също да могат да се възползват от Фонда за гарантиране на вземанията при фалит на предприятията, предлагат сини депутати. Те са внесли в парламента законови промени, според които служители, напуснали фирмата заради неизплатени възнаграждения, да имат право да си търсят парите от гаранционния фонд. Става дума за получаването на заплатите от последните три месеца преди напускането. Вносителите искат още самия фонд да може да образува производства по несъстоятелност за нередовни работодатели. Представителните организации на бизнеса и на синдикатите обаче заявиха, че не подкрепят сините идеи, въпреки че проблемът с неизплатените заплати се задълбочава. Днес те ще обсъждат законопроекта в комисията по трудово законодателство към тристранката. Има опасност от преждевременно и преднамерено напускане на работници, което ще доведе до източване на натрупаните 200 млн. лв. във фонда, алармира Българска стопанска камара.

Монитор

Сергей Игнатов и шефът на ДКЕВР аут

С трима души на ключови постове се раздели само за ден премиерът Бойко Борисов. Вчера следобед той уволни образователния министър Сергей Игнатов, след като сутринта шефът на фонд „Научни изследвания" Христо Петров подаде оставка. Заедно с тях си отива и председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Преса

Може да има коалиция ГЕРБ-ДПС след изборите

Като имам предвид, че и за Бойко Борисов, и за Ахмед Доган и ДПС, тези избори са жизненоважни, може да има коалиция ГЕРБ-ДПС след изборите.. Защото след тях при загуба и неучастие във властта, могат наистина да последват много драматични събития и за единия, и за другия. Това каза в предаването "Лице в Лице" по бТВ известният професор Людмил Георгиев, който дълги години бе един от най-близките хора на Доган.

За говоренето на ДПС срещу ГЕРБ, Георгиев зададе следният въпрос: Не е ли това обратно говорене? И на Борисов срещу ДПС, и на ГЕРБ срещу ДПС. Казвам ви формулата, тя ще бъде в името на националното спасение. Вижте едно драматично сърцераздирателно изказване, вижте, уважаеми народе, ние се мразим, но в името на спасението на държавата, ние ще си стиснем ръцете, за да я спасим. Отвратителна история, каза още Георгиев. "Не мога да кажа в последните 3 години и половина какви разговори е имало между ГЕРБ и ДПС. Не знам за такова нещо. Не съм убеден, че не е имало разговори... В ДПС няма скрупули от това с кого ще се коалира. Защото местните трябва да бъдат захранвани и икономически и финансово, за да могат да стискат бай Хасан долу на нивата, той да не знае на кой свят се намира и да гласува за ДПС, защото си мисли 23 години по-късно, че може да се случи нещо лошо отново", каза още Георгиев.