Снайперист простреля Баретата, Парламентът решава за АЕЦ, чалгата е чужда на духа на Европа...

Покушението срещу Златомир Иванов-Баретата е водеща тема за вестниците в сряда.

Снайперист простреля Баретата, Парламентът решава за АЕЦ, чалгата е чужда на духа на Европа...

„Златомир Иванов, известен като Златко Баретата,  беше прострелян на влизане в Съдебната палата в центъра на София малко преди 9.30 ч. тази сутрин. В момента на стрелбата той изкачвал стълбите на централния вход на сградата, за да се яви на продължаващото срещу него дело за организиране на престъпна група за разпространение на наркотици и убийство.
Към 17.30 ч. Баретата е в шоково състояние в резултат на кръвозагуба, обявиха от "Пирогов", където той беше отведен след нападението.
Веднага след стрелбата беше съобщено, че Иванов е с четири огнестрелни рани, а негов телохранител е ранен в крака. Информацията дойде от зам.-директора на СДВР Ивайло Спиридонов, който пристигна на мястото заедно със зам.-градския прокурор на София Роман Василев.
По неофициална все още информация стрелбата е извършена със снайпер от апартамент на последния етаж на сградата срещу Съдебната палата. Тази вечер Би Ти Ви съобщи, че оръжието е било АК 7.62, а Иванов е бил с бронежилетка. .." - в. „Дневник".


 

„Само 10 дни след опита за покушение на лидера на ДПС Ахмед Доган, ден преди устния доклад за напредъка на България от Европейската комисия в битката срещу престъпността обвиняемият като наркобос Златомир Иванов-Златко Баретата беше прострелян от снайперист в центъра на София. Стрелбата, при която беше ранен и човек от охраната му, стана в пиков час - към 9.30 ч. сутринта, и прерасна в хаотична престрелка, при която по чудо не бяха ранени минувачи. По същото време в Брюксел министрите на вътрешните работи Цветан Цветанов и на правосъдието Диана Ковачева се хвалеха с напредъка си срещу престъпността пред свои колеги от ЕС, а главният прокурор Сотир Цацаров обещаваше реформи. Заради инцидента опозицията поиска оставката на Цветанов и на премиера Бойко Борисов. ГЕРБ геройски защити лидера си, а министър-председателят неглижира атентата.
Баретата, който е под домашен арест, беше ранен на влизане в Съдебната палата. Там срещу него и още 20-ина души трябваше да се гледа дело на втора инстанция за ръководене на организирана престъпна група за наркотици и убийства. Миналата година Софийският градски съд го осъди на 8 години затвор. Изстрелите дошли от тавански апартамент в сградата срещу Съдебната палата, а охраната на Иванов веднага отговорила на стрелбата. Според очевидци при настаналата паника гардовете на ранения са произвели поне 7 изстрела. На мястото са открити множество гилзи. Минути след инцидента жилището, откъдето е стреляно, пламна. Версията е, че стрелецът го е подпалил, за да заличи следите си. "На влизане в Съдебната палата чух изстрели. Видях, че Златко беше паднал до вратата, и побързах да го издърпам вътре в сградата", разказа Валентин Луков - един от подсъдимите по делото за наркоразпространение. "Добре съм, добре съм", казал Иванов, след като легнал на пода вътре в сградата. Той е откаран в "Пирогов" с четири огнестрелни рани в крака и корема. Направена му е спешна операция, като от "Пирогов" снощи съобщиха, че е в шок и състоянието му е тежко. Охранителят му е ранен в крака.
Управляващите веднага отхвърлиха всякаква отговорност за инцидента. Премиерът Борисов по традиция обвини съда, защото Иванов бил на свобода, въпреки че е бил осъден на 8 години затвор..." - в. „Сега".

 

„Вероятността по Златомир Иванов - Баретата да е стреляно с автомат "Калашников" - 7,62 мм, е 50:50, заяви зам.-шефът на СДВР Ивайло Спиридонов пред БНТ.
Не е изключена версията да е имало и втора засада, която да е дебнела Баретата, ако влезе през страничния вход.
Баретата обаче предвидливо бил облякъл и бронежилетка. Необходими са още изследвания, за да се установи точно оръжието, с което е стреляно.
Такова до момента не е открито на местопрестъплението. Огледът е затруднен, тъй като горелият изоставен апартамент, откъдето са произведени изстрелите, се е срутил. Утре ще има втори и трети оглед, обясни Спиридонов.
Версиите, по които работят разследващите са много, като се има предвид, че Баретата се подвизава от много години в ъндърграунда. Една от тях е, че може да се е целяло отстраняването му по икономически причини от негов конкурент. Не може да бъде оставена без внимание и версията, че с показната стрелба се търсел определен обществен ефект.
Спиридонов съобщи още, че вече са били разпитани известни имена на различни позиции в ъндърграунда." - „24 часа".

 

„Поне двама са били стрелците, които са дебнели Златомир Иванов - Баретата от засада, довериха криминалисти. Версията им потвърди и приближеният му Валентин Луков. Той обясни, че Иванов рядко влиза от главния вход и със сигурност е имало и втори екип стрелци на позиция към страничния вход на ул. "Позитано".
От полицията са категорични, че по Баретата е стреляно с патрони калибър 7,62 мм. Най-вероятно става въпрос за автомат "Калашников" или снайперска винтовка "Драгунов". "Засега имаме само куршум, но нямаме гилза, за да можем да сглобим използвания боеприпас", заявиха високопоставени източници от полицията.
Възможно е стрелецът да е ползвал торбичка - т.нар. гилзоулавител. Минути след стрелбата на входа на безистена от към ул. "Алабин" пък бе забелязан мъж с тубус за чертежи, облечен само по пуловер и огромна раница. Дългият калъф предизвиква съмнения у мунивачите, станали свидетели на стрелбата. Дали обаче той има нещо общо могат да установят единствено разследващите органи...
От СДВР отказаха да коментират дали по време на стрелбата Баретата е бил с бронежилетка. Защитната екипировка обаче се вижда ясно на снимките докато лежи на входа на палатата." - в. „Стандарт".

 

Всекидневниците отделят място и на подновеното дело за убийството на сестрите Белнейски.

 

„Пловдивският апелативен съд даде ход на делото, образувано по жалба на Лазар Колев, на който бе наложено наказание „доживотен затвор без замяна" за убийството на сестрите Белнейски. 
Той е признат за виновен в това, че на 28 януари 2006 г., с цел да бъдат прикрити други престъпления (изнасилване и блудство, за които също е признат за виновен), при условията на опасен рецидив, с особена жестокост и по особено мъчителен начин, умишлено е умъртвил сестрите Росица и Христина Белнейски. Осъден е да заплати на родителите им обезщетение за претърпени морални вреди по 100 000 лв. за всяка от пострадалите - общо 400 000 лв.  
Върховният касационен съд отмени постановената от Пловдивския апелативен съд доживотна присъда на Лазар Колев и върна делото за ново разглеждане от друг състав на апелативния съд в Пловдив.  
Надявам се на пълен обрат, заяви адвокатът на Лазар Колев Марин Марковски, цитиран от Радио Пловдив. Марковски се стреми да докаже, че показанията на основния свидетел на обвинението - Владимир Славов - Ширковеца са неверни.  
Ширковеца е бил съкилийник на Лазар Колев и в показанията си твърди, че младежът му е признал за извършеното убийството, което е било записано.  
Скандал избухна днес в Апелативния съд по време на делото. Това се случи при разпита на следователя Красимир Николов. Магистратите изгониха майката на Лазар Колев заради "непристойни реплики".  
Николов разказа, че свидетелят Владимир Славов - Иширковеца е бил в една килия с Лазар Колев, който му е признал за убийството на сестрите Белнейски, съобщи Дарик. В килията е имало подслушвателно устройство, но записът не е станал, уточни Николов.  
След тези негови думи Колев избухна, обвини го в лъжа и се разплака. "Боклуци с боклуци, толкова години го разтакавате", развика се в залата майката на Лазар - Мариана Колева. Председателката на съдебния състав Евдокия Кемалова я предупреди, че ще нареди да я арестуват за хулиганство и я отстрани от залата. "Не ме интересува", отговори Мариана Колева, преди да напусне заседанието..." - в. „Сега".

 

"Лъжете! Вие сте схемаджия!" С тези думи Лазар Колев се опълчи на 63-годишния следовател от Националната следствена служба (НСлС) Красимир Николов. Вчера в Пловдивския апелативен съд вчера делото "Белнейски" тръгна отново по разпореждане на Върховния касационен съд. 
Николов е един от свидетелите, пред когото Владимир Славов-Иширковеца е разказал за признанията на Колев в килията, че той е изнасилил и убил сестрите Росица и Христина Белнейски. Следователят даваше показания пред съдебния състав, когато Лазар Колев скочи от подсъдимата скамейка и се развика срещу него. Ядът му бе предизвикан от отговорите на Николов, че не знаел защо не са станали записите със СРС-тата в килията.  
"Ти ли не знаеш?", викна обвиненият в убийството на момичетата преди 7 г., след което се разплака... 
Нищо не предвещаваше процесът да бъде толкова бурен. Пет минути преди началото му се появиха Фани и Стоимен Белнейски. "Надявам се съдът да вземе правилно решение, а делото да свърши бързо", каза майката на сестрите...
"Надявам се да излезе и вторият участник в престъплението, но едва ли ще е днес", допълни майката на Росица и Христина. Според нея възмездието рано или късно ще дойде. "Искам всички виновни да са подсъдими и всеки от тях да получи своето наказание, което да му тежи цял живот", отсече Фани. Адвокатът на Колев Марин Марковски влезе в залата с надеждата "Пловдивският апелативен съд да изпълни великолепните указания на ВКС". 
С ледено мълчание Лазар Колев подмина въпроса: "Очаквате ли днес да се приберете у дома?" Обвиненият в жестокото убийство не пророни дума на нито един репортерски въпрос.
"Негово право е да не говори. Той няма какво да каже", намеси се адвокатът му. Баща и син Марин и Димитър Марковски поискаха да бъдат допуснати 2-ма възлови свидетели, но упорито отказаха да назоват имената им. Единият бил в чужбина, а другият излежавал наказание.
"Защо не ги доведохте? После кой бавел делата!", не се сдържа Кемалова.
"Страхуваме се за тяхната сигурност и безопасност", отговори Марин Марковски. Обвинението поиска въпросните двама свидетели да бъдат заличени, но за да няма съмнения в обективността на процеса, съдът постанови на следващото заседание защитата да ги осигури. Очаква се техните разкрития да променят хода на делото.
Марковски обясни, че сега обвинението се гради единствено върху показанията на Владимир Славов-Иширковеца. "Той лъже", категоричен е адвокатът на Колев. Според Марковски приложените като веществено доказателство нокти на сестрите Белнейски не били техни..." - „24 часа".

 

Вестниците  информират и за официалните  резултати за изборната активност на референдума за ядрената енергетика.

 

„Централната избирателна комисия публикува на страницата си окончателните резултати от референдума в неделя. Според тях общо намерените бюлетини са 1 405 463 (20.225%), което означава, че бариерата от 20% активност е преодоляна и въпросът трябва да се върне за обсъждане в Народното събрание. В избирателните списъци са  6 949 120 души, от които 20% са 1 389 824.
С "да" са отговорили 851 757 (60.603%) избиратели, с "не" - 533 526 (37.961%) гласоподаватели. Недействителните бюлетини са 20 180 (1.436%).
По-късно следобед ЦИК официално обяви на страницата си активността в края на изборния ден на 27 януари от 20.22%." -  в. „Дневник".

„ЦИК най-накрая оповести окончателните резултати от референдума в неделя за развитието на ядрената енергетика в България. 20,218% е била избирателната активност, съобщи за агенция Стандарт Нюз говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Това означава, че темата влиза на косъм в парламента. ГЕРБ обаче вече даде да се разбере, че отговорът ще бъде "не"...
Броят на гражданите с избирателни права в националния референдум бе 6 950 900." - в. „Стандарт".

 

„Избирателната активност на националния референдум, който постави въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика на Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала", е била 20,22%, съобщиха от Централната избирателна комисия.След като активността на гражданите надхвърля 20%, въпросът ще се върне за обсъждане в Народното събрание.
В референдума са гласували 1 405 463 гласоподаватели, представляващи 20,22 на сто от гражданите с избирателни права.
От тях с отговор "да" са гласували 851 757 граждани, а 533 526 са отговорили отрицателно.
Централната избирателна комисия, с Решение № 148-НР от 29 януари 2013 г. обяви резултатите от гласуването, съобразно обобщените данни от гласуването в цялата страна, включително в дипломатическите и консулските представителства на Република България.
След влизане в сила на Решение № 148-НР от 29 януари 2013 г., то следва да бъде изпратено на Народното събрание.
Решението подлежи на обжалване в седемдневен срок от обявяването му пред Върховния административен съд." - „Труд".

 

„В Министерството на финансите не знаят откъде са се взели 11-те млн. лв. върху официалната цена на референдума, които министър Симеон Дянков спомена в деня на вота. Тогава вицепремиерът изтърси, че сметката е набъбнала от 14 млн. лв. на 20-25 млн. лв. заради парното в избирателните секции, което "надвишава с 2 млн. лв. предварителните разчети". Според експерти по избори тези разходи би трябвало да са включени в общата сметка за допитването. От повърхностните разяснения на Дянков обаче не се разбра защо трябва да се доплащат отделно, нито пък за какво ще отидат останалите 4-8 млн. По-подробни обяснения се чакат след завръщането на Дянков от посещението му в Сливен.
Реалната цена на референдума би трябвало да е 13.8 млн. лв. Поне това е записано в план-сметката на правителството, предложена от самия финансов министър. Най-голямото перо е на МС за организационно-техническата подготовка - 9.9 млн. лв. В него влизат възнагражденията на ЦИК - 1.45 млн. лв., материално-техническо осигуряване на комисията - 925 хил. лв., обработката на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите - 720 хил. лв., разяснителната кампания - 100 хил. лв. За заплати на СИК и РИК са предвидени 3.8 млн. лв. Според ЦИК обаче има вероятност част от парите да бъдат икономисани заради намаления състав на много комисии..." - в. „Сега".

 

Всекидневниците публикуват и новини от ЕС - за българското розово масло няма да има ограничения, а чалгата вероятно няма да получи евросубсидия, защото жанрът влиза в противоречие с европейските ценности.

 

„Получих уверения, че Европейската комисия не предвижда законодателни промени в ущърб на българските производители на розово масло, каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след днешната си среща в Брюксел с комисаря по здравеопазването и политиката на потребителите Тонио Борг. Според БТА двамата са обсъдили публикувания през ноември миналата година доклад на Европейския научен комитет за защита на потребителите за определени алергени в розовото масло и спекулациите, че това може да доведе до законодателни промени, които непряко да засегнат производителите. ЕК категорично не предвижда подобни стъпки, производителите трябва да бъдат спокойни, заяви министърът. 
По неговите думи в случая не е ставало въпрос само за евентуални икономически загуби, но и за национален български символ. Министърът уточни, че при посоченото изследване е било проверявано единствено българско розово масло, макар сред производителите да са също Турция и Китай. Той отбеляза, че близо половината годишен световен добив на розово масло е от нашата страна.
Става въпрос за около 4 тона, с цена 6000 евро за тон.Ще оспорваме този доклад, възможно е да бъдат взети повече мерки за потребителите, евентуално по отношение на етикетите на съответните продукти, уточни той..." - в. „Дневник".

 

„Музикално-продуцентската къща "Пайнер медиа" ООД може да се размине със субсидията от 1 милион евро от програма "Конкурентоспособност", научи "Труд" от информиран източник в Брюксел. Информацията дойде в деня, в който министърът по еврофондовете Томислав Дончев и колежката му по регионалното развитие Лиляна Павлова разговаряха с еврокомисаря Йоханес Хан. След срещата Дончев каза, че темата "Пайнер" не е обсъждана и че проверката на българските власти по случая не е приключила.
Източникът на "Труд" не бе съвсем ясен за мотивите, с които финансирането за "Пайнер" може да бъде спряно. Ако това стане, комисията няма да осребри разходите на фирмата за покупка на оборудване. На 15 януари Брюксел поиска от българските власти "да разследват доколко са спазени изискванията на грантовата схема".
Според източника най-вероятно е да се окаже, че "ЕС не може да финансира създаване на съдържание със сексистки подтекст". Мнозина смятат, че продукцията на "Пайнер" представя жената предимно като сексуален обект, а мъжа - като мачо.
Това не съвпада с идеологията на ЕС за равенството между половете. Според запознати това е само официалният претекст да се спрат пари в навечерието на преговорите за следващия многогодишен бюджет на ЕС на 7 и 8 февруари. Държавите нетни донорки гледат под лупа всеки цент, отделян за Европа, докато са принудени да режат националните си бюджети. За тях е политически несмилаемо да субсидират подобен род продукция..." - в. „Труд".