Одобрени са 4 нови сорта пшеница на ДЗИ - Генерал Тошево

Трудните финансови условия водят до ниски заплати, съкращения и напускане на учени

Одобрени са 4 нови сорта пшеница на ДЗИ - Генерал Тошево
Четири нови сорта пшеница - Пчелина, Косара, Рада и Тина, селекция на Добруджанския земеделски институт край Ген. Тошево, са признати в края на 2012 г. Освен пшеничните сортове държавната комисия е одобрила и два сорта ечемик, един тритикале, един хибрид слънчоглед, съобщи директорът доц. Иван Киряков по време на годишния отчет в института.

В пълна схема на производство се предлагат 47 сорта житни култури, 33 от които са пшеница, 8 тритикале, 3 ечемик и 3 твърда пшеница. Освен това ДЗИ – Ген.Тошево поддържа и 3 сорта фасул и по едни грах, нахут и леща. Продължават изпитванията на редица нови разработки на учените. Очаква се през 2013 г. още три нови сорта пшеница да получат одобрение.

Всички тези постижения в областта на селекцията се постигат при изключително трудни финансови условия, подчерта още доц. Киряков. През 2012 г. бюджетът на научния институт е бил с 14% по-нисък в сравнение с предходната година. Силно е занижен и фонд работна заплата, а през пролетта е имало съкращения и на 30 щатни бройки. Заради ниските доходи и забавянето на заплатите на два пъти от Института започват да напускат учени.

В същото време приходите на ДЗИ – Ген. Тошево възлизат на 5,460 млн. лв. Засега ръководството на Института е получило уверение от Селскостопанска академия, че няма да се стигне до нови съкращения през 2013 г. На годишния отчет присъства доц. Галина Панайотова, член на УС на ССА и директор на Института по земеделие "Образцов чифлик" в Русе. По думите й Селскостопанска академия полага усилия за стабилизиране на цялата структура. Като изход от финансовия колапс тя посочи оптимизирането на работата и структурата на научните институти.