Земеделските производители се събират на Национална среща в Златни пясъци

Земеделски производители от цялата страна се събират на Национална среща в к.к. Златни пясъци. Събитието ще се състои от 7 до 9 февруари в хотел „Адмирал”. Мащабната инициатива е организирана от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Предвидена е богата двудневна програма.

Земеделските производители се събират на Национална среща в Златни пясъци
Целта на форума е осъществяването на обстоен дебат сред земеделските производители по актуални въпроси, както и създаването на условия за качествен диалог между тях и всички останали организации, чиято работа е свързана с развитието на агросектора. По време на срещата лекции ще изнесат Мария Габриел, член на Европейския парламент, Светлана Боянова, зам.-министър на земеделието и храните, Снежана Благоева, директор дирекция „Директни плащания и пазарна подкрепа” в МЗХ, както и много други. Различни фирми, свързани със селското стопанство и работещи за земеделските производители, ще направят презентации на своите продукти и услуги.

На прага на новия програмен период 2014 – 2020 г., предстоят редица промени в изискванията и възможностите за земеделските производители, промени, по които сме длъжни да вземем отношение, категорични са от АЗПБ. Част от темите, които ще бъдат засегнати са концепцията за ползването на земеделски земи, агроекологичните плащания и другите форми на подпомагане в рамките на бъдещата Обща селскостопанска политика на ЕС (ОСП). След всеки панел от лекции и презентации е предвидено време за дискусии и дебати по засегнатите теми.

В семинарната част на първия ден от Националната среща на земеделските производители в България ще участва международният партньор на форума – Австрийски земеделски клъстер, който заедно с Посолството на Австрия у нас, винаги ясно са заявявали своето желание за съвместна работа с нашите земеделски производители. Под мотото "Австрия - партньор на българското земеделие", австрийските компании Биомин, Шауер и Биомедика ще представят технологии и практики за свиневъдството. Дунавската асоциация на соята, част от клъстера, ще запознае участниците в националната среща с технология, методика и перспективи в отглеждането на соя.

И в двата дни на Националната среща са предвидени официални вечери за участниците във форума с цел в неформална обстановка да продължат дискусиите по темите от семинарната част, както и да се осъществят търговски, бизнес и международни контакти. За настроението на гостите ще се грижи една от любимите певици на земеделските производители, както и танцов ансамбъл „Добруджа”.