Ясен е графикът за полагане на изпити и класиране на кандидат-гимназистите

Подаването на заявления за полагане на изпити за проверка на способностите на седмокласниците ще се извършва от 8-ми до 14-ти май. Уведомяването за допускане на учениците за полагане на изпит, списъците с разпределение по училища и зали, трябва да стане до 17-ти май.

Ясен е графикът за полагане на изпити и класиране на кандидат-гимназистите
Учениците могат да кандидатстват за приемане в неограничен брой училища. Класирането се извършва по низходящ ред в зависимост от бала и реда на посочените желания в три етапа. Всеки ученик се класира само по едно желание за всеки етап на класиране.
 
Тестът по български език и литература е на 21-ви май, а по математика – на 23-ти май. Резултатите от тях ще бъдат ясни до 4-ти юни. Изпитите за проверка на способностите по изобразително изкуство, музика и хореография, са съответно на 4-ти, 5-ти и 6-ти юни. Резултатите от тях ще са готови до 7-ми юни.  
 
Служебни бележки с оценките от приемните изпити ще се получават в периода 10.06 - 12.07. 2013г.
Подаването на документи за участие в приема по Наредба № 11 ще става в седмицата  17 – 21.06. 2013 г.
 
Първият етап на класиране приключва със записване на приетите ученици или подаване на заявление за участие във втори етап на класиране.Списъците с приетите ученици на първи етап на класиране се обявяват до 26-ти юни. Записването, след първо класиране и подаването на заявление за участие във втори етап на класиране ще става от 27-ми юни до 1-ви юли.
 
Във втори етап на класиране участват ученици, които не са приети или са приети по второ или следващо желание, но не са се записали и са подали заявление за класиране, без да променят или пренареждат желанията си. В този етап кандидатите се класират на мястото си от първи етап или на по-предно свое желание. Списъците с приетите на втори етап на класиране се обявяват до 4-ти юли. Записването е от 5-ти до 8-ми юли. Броят на незаетите места и записалите се ученици след второ класиране ще бъдат обявени до 10-ти юли.
 
За участие в трети етап на класиране учениците подават заявление до началника на РИО, в което могат да променят и пренареждат желанията си, но не запазват мястото си от по-преден етап на класиране. Документи за участие в трети етап на класиране ще се извършва на 11-ти и 12-ти юли. Приетите в него ще са ясни до 15-ти юли. Те трябва да се запишат на 16-ти и 17-ти юли.
 
За незаетите места след трети етап на класиране могат да кандидатстват ученици, получили оценка най-малко 3.00  на всеки един от приемните изпити, определени за съответния профил или професия. Обявяване на записалите ученици и броя на незаетите места след трети етап на класиране е предвидено до 22-ри юли. Ако и след това има незаети места, те ще бъдат разпределени от директора на съответното учебно заведение, не по-късно от 26-ти юли. Осъщественият държавен план прием трябва да бъде утвърден до 31.07.2013 г.