Предотвратиха покушение срещу Киро Японеца, Галактион заклейми св. Валентин...

Предотвратено убийство заради бизнес интереси е сред водещите теми на съботните вестници.

Предотвратиха покушение срещу Киро Японеца, Галактион заклейми св. Валентин...

„Служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и Специализираният отряд за борба с тероризма са задържаха двама мъже подготвяли убийство, съобщи пресцентърът на МВР. Антимафиотите и баретите действали по сигнал за подготвяно покушение, заради "конфликтни бизнес отношения". Не се уточнява дали става въпрос за легален или нелегален бизнес.
Операцията е реализирана вчера на територията на кв. "Факултета" в столицата където са били задържани мъже на 37 и 38 години. Единият от тях се оказал с криминално досие за грабеж с огнестрелно оръжие в особено големи размери, самоуправство и заплаха с убийство, а вторият вече бил арестуван са кражби, предимно на коли." - в. „Дневник".


 

Вестниците „Труд" и „24 часа" съобщават, че става дума за покушение срещу Кирил Кирилов-Японеца.

„Заговор за покушение срещу сочения за наркобос от близкото минало Кирил Кирилов-Японеца претърпя провал, след като въоръжени барети и антимафиоти задържаха двама мъже и откриха арсенал.
Командосите атакуваха домовете на двамата бандити в столичния кв. "Факултета" в петък вечерта. Те заключиха с белезници 37-годишния Г. П. и охранителя му В. К., на 38 г.
Акцията е предприета след сигнал, че се подготвя убийство на Киро Японеца. Според първоначалните данни на разследващите то е поръчано заради конфликтни бизнес отношения. Още преди да се пристъпи към плана обаче, някой пропял..." - „24  часа".

 

„Според запознати Японеца и арестуваните мъже имали стари сметки за уреждане покрай строителен бизнес.
Името на Кирил Киров се нарежда сред босовете на организираната престъпност у нас в секретна грама на бившия посланик на САЩ Джеймс Пардю, известна от "Уикилийкс". В нея той е наречен "цигански барон", свързан с групировката СИК и покойния Иван Тодоров-Доктора.
Досега бяха извършени два атентата срещу Японеца. Първият бе през 2003 г., а след втория през 2005 г. той оцеля с куршум в главата. Дълго време той се лекуваше в болница, след което и в дома си в "Факултета". Смяташе се, че с бизнеса са се заели синовете му Януш и Спартак. Тримата управляват фирма за строителство и отдаване под наем на недвижими имоти.
През последните дни Киров даде интервюта в няколко медии и обяви, че живее в чужбина и че е силно набожен човек.
През 2001 г. агенти на ГДБОП нахлуха в къщата на Японеца. Срещу него започна процес за незаконен пистолет, но той бе оправдан. В момента се води дело срещу него за побой над адвокат Николай Велков..." - в. „Труд".

 

Разследването на атентата в Бургас продължава да е сред сюжетите на всекидневниците.

„Има достатъчно ясни и категорични причини България да каже, че шиитското движение „Хизбула" е замесено в атентата в Бургас през юли 2012 г. Това каза в предаването „Седмицата" на радио "Дарик" министърът на външните работи Николай Младенов. Той посочи, че въпреки това решението за оповестяването на тази информация не е взето лесно и без сериозни обсъждания.
„Има достатъчно ясни и категорични причини то да бъде казано. Основната политическа причина е, че ако ние не го направим, тези, които са извършили атентата, ще имат основание да си кажат: "навсякъде в Европа можем да си правим каквото си искаме". Мълчанието страхът, навеждането, докато мине вятърът да се снишим, тази политика е най-опасната в момента", заяви външният министър.
„За нас беше важно, когато разполагаме с данните, които имаме, не да ги заметем под черджето, а ясно да ги кажем, защото ако ние не го кажем сега и не предприемем мерки да се предпазим от подобен тип действия, то тогава бургаският атентат ще се превърне в рана, която ще разяжда българското общество години наред", обясни Младенов.
"След като представим това, с което разполагаме на нашите партньори в Европейския съюз и проведем няколко много сериозни обсъждания от резултатите от разследването на атентата в Бургас, ще се вземат общи мерки спрямо Хизбула на ниво ЕС", коментира още министър Младенов. Той посочи, че вариантите са различни, включват не само дали да бъде включена Хизбула или не в списъка, има доста неща, които могат да се извършат по линия на европейското полицейско сътрудничество..." - в. „Сега".

„Според британското, холандското, американското и др. правителства, "Хизбула" е терористична организация. Сега към тези държави се присъединяват Канада, Австралия, Египет, Бахрейн. ЕС обаче няма обща формулировка по въпроса. За да има, трябва да има законодателни изисквания, които трябва да бъдат спазени. Това обясни министърът на външните работи Николай Младенов, цитиран от Дарик.
На 18 февруари предстои Съвет на външните министри от ЕС. Там Младенов ще предостави на европейските партньори това, с което разполагаме по отношение на разследването на терористичния атентат в Бургас. Пред полицейските органи пък ще бъдат представени тези детайли от разследването, които са класифицирани. След като представим нашата информация, ЕС ще реши какви мерки да вземе спрямо "Хизбула". Те не включват само поставяне в списъка на терористите, но могат да бъдат споразумения за полицейско сътрудничество и мерки за подобряване на сигурността.
"След като ние сме казали, че военното крило на "Хизбула" носи отговорност, не очаквайте да заемем мека позиция по въпроса", заяви външният министър." - в. „24 часа".

 

„Белгия очаква по-подробни данни от страна на българските власти на ролята на "Хизбула" в атентата в Бургас преди да вземе отношение, преда БТА. В писмо от телеграфната агенция от белгийското външно министерство се казва, че вицепремиерът и министър на външните работи на Белгия Дидие Рейндерс се е запознал с последните изводи от разследването на българските власти.
Белгия ще вземе отношение на основата на допълнителните данни, съгласувано със своите европейски партньори, се казва още в съобщението. Според министър Рейндерс сега Белгия отдава голямо значение на европейската координация по този случай и затова няма да приеме едностранно решение. От основно значение е извършителите на атентата да бъдат изправени през правосъдието, допълва министерството." - в. „Дневник".

 

Всекидневниците съобщават и за декласифицирани документи, огласени от парламентарната комисия за борба с корупцията,, в които се съдържат данни за натиск срещу следователи.

„Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта започна публикуването на декласифицирани документи на страницата на комисията в интернет, съобщиха от комисията.
Вчера в късния следобед експертите на комисията качиха на сайта на Народното събрание първите 70 страници..." - в. „Труд".

 

„Документи по скандали, довели до смяната на Румен Овчаров като министър на икономиката и енергетиката през 2007 г., бяха пуснати в сайта на парламента. Шефът на спецкомисията за корупция по високите етажи на властта Яне Янев изпълни заканата си и след като в началото на седмицата ги разсекрети, късно в петък ги публикува в интернет. Любопитен детайл е, че документите виждат бял свят ден преди пленума на БСП и седмица преди конгреса на Столетницата.
Част от тях ще бъдат занесени на главния прокурор Сотир Цацаров, обяви вчера Янев пред Struma.bg. Ставало дума "за енергийната мафия в България и за нередности при строителството на АМ "Тракия"...
По-голямата част от информацията вече е била повод за дебати и скандали в публичното пространство, но за пръв път материалите стават официално достъпни. От разсекретените документи на първо място е докладната от май 2007 г. на бившия шеф на Националната следствена служба Ангел Александров до тогавашния главен прокурор Борис Велчев. В нея Александров заявява, че Овчаров се опитвал да му оказва натиск заради следствени проверки срещу бизнесмена Красимир Георгиев (б.р. - шеф на фирма "Фронтиер" и негов приближен). И описва подробно как през 2006 г. се е запознал с бившия енергиен министър чрез бизнесмена Николай Гигов, с който били приятели..." - в. „Стандарт". 

 

„Владика заклейми Свети Валентин" - пише в. „Сега".
„Старозагорският митрополит Галактион се обяви срещу честването на Свети Валентин на 14 февруари. Той бе в Харманли, където зарязаха лозята по повод празника на Трифон Зарезан.
Според Галактион със Свети Валентин се подменяли традиционните православни традиции и се обърна към младите. "Не може някой да ви определя ден, в който да се обичате! Вие трябва да се обичате всеки ден. Християните трябва да се обичат винаги, а не само на този празник на влюбените, който дори не е християнски", категорично заяви той."