Добрев нареди: Ревизия на електромерите започва днес

ГЕРБ номинира Гроздан Илиев за член на КС; Яне Янев даде трима прокурори на Цацаров

Добрев нареди: Ревизия на електромерите започва днес

Конституционен съд.

„Дума”.

ГЕРБ номинира Гроздан Илиев за член на КС


ГЕРБ номинира зам.- председателят на  Върховния касационен съд и председател на наказателната колегия на ВКС Гроздан Илиев за конституционен съдия от квотата на Народното събрание. Илиев е завършил право в Юридическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" през декември 1972 г. След успешно издържан изпит за правоспособност през 1974 г. започва професионалната му кариера на прокурор и съдия. Кариерното му развитие последователно преминава през различни длъжности в органите на съдебната власт.
Кандидатурата на Илиев бе внесена вчера в 17,58 ч., две минути преди да изтече крайният срок. ГЕРБ са единствената партия, която внесе своя кандидатура, след като всички останали парламентарно представени партии отказаха да участват в надпреварата.

Сигнали.

„Труд”:

Яне Янев даде трима прокурори на Цацаров


Трима прокурори са провалили разследване за износ на ток, ощетил Националната електрическа компания с 90 млн. лв. Това обяви в понеделник шефът на парламентарната антикорупционна комисия и лидер на РЗС Яне Янев, след като занесе на главния прокурор Сотир Цацаров 35 тома по делото в количка. По думите на Янев може да има три причини за действията на обвинителите: "тежък политически натиск", получени подкупи или и двете.
Сочените за виновни са Георги Тафров от градската прокуратура, Стойчо Ненков от апелативната в София и върховният обвинител Христо Граматиков. Според Янев те са нарушили и закона, като са прекратили разследването за 90-те милиона. Тафров сложи край на делото през януари 2012 г. Висшестоящите Ненков и Граматиков са потвърдили решението му.

Сметки.

„Стандарт”:

Добрев нареди: Ревизия на електромерите


Пълна проверка на електромерите на битовите потребители започва държавата. След протестите срещу рекордните сметки за ток в цялата страна министърът на икономиката, енергетиката и туризма разпореди на Българския институт по метрология (БИМ) и Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН) да започнат индивидуални проверки на електромера на всеки гражданин, който е подал жалба срещу напомпана сметка. Ревизията започва още днес. В 11 ч в присъствието на министър Добрев държавните експерти ще свалят електромер на потребител, живеещ в София на бул. "Петър Дертлиев", след което ще отнесат измервателния уред в специалната лаборатория на БИМ.

Златко Баретата.

„24 Часа”:

За атентата срещу Баретата МВР проверява неуредени сметки за дрога


Росен Драгнев-Капитана е сред проверяваните за евентуална съпричастност към атентата срещу Златомир Иванов-Баретата, но полицията не разполага с доказателства за това, стана ясно в понеделник.
Още в неделя сайтове съобщиха, че при полицейска операция в Казанлък е задържан мъж, близък до Баретата, който му дължал 3 млн. лв.
“В Казанлък са задържани двама съпричастни към наркоразпространение. В квартирите им е открито оръжие. Можем да приемем, че са били близки до Баретата”, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов, без да назовава имена.

Стоименов.

„Новинар”:

ГЕРБ помага на Янко Стоименов за гаранцията


Янко Стоименов ще получи пари за гаранцията си от ГЕРБ Премиерът Бойко Борисов е обещал на българския пилот Янко Стоименов, който беше осъден в Атина, че 80-те хил. евро за гаранцията му ще бъдат изплатени от държавната субсидия на ГЕРБ.
След това сумата щяла да бъде върната на партията от различни инициативи. Пилотът беше осъден на 122 години, 10 от които ефективно. Българинът и двама негови гръцки колеги бяха осъдени от Апелативния съд в Атина за катастрофата на самолета на кипърската компания "Хелиос" през 2005 година.