Плащаме разсрочено високите сметки за ток; Средната пенсия ще стане 1000 лв. едва през 2050 г.

Бойко Борисов: Избирайте учени както папа; Блок призрак стои от 15 години без ток...

Плащаме разсрочено високите сметки за ток; Средната пенсия ще стане 1000 лв. едва през 2050 г.

24 часа

Сестрата и жената на Баретата въртят легалния му бизнес

Две дами контролират хазартния бизнес на простреляния пред Съдебната палата Златомир Иванов-Баретата, установи проверка на "24 часа".

Съпругата Калина и сестрата Меглена управляват акционерното дружество "Група Елит" заедно с близките му съдружници Марин Карагьозов и Иван Ненков.

Въпреки че е осъден на първа инстанция като наркобос, Златомир Иванов развива мащабен легален бизнес чрез свои близки и доверени лица. Освен от хазарт печели милиони от охранителна дейност и търговия с горива.

 

24 часа

Станимир Флоров: Четирима души са се запознавали с делото „Буда"

Четирима души са се запознавали с делото „Буда" до момента. Това съобщи началникът на ГДБОП Главен комисар Станимир Флоров, като уточни, че той също е сред лицата, виждали папката, съобщи БНР.

Флоров каза обаче, че хората, които вероятно са изнесли документите, не са сред записаните в списъка на виделите делото.

 

Труд

Блок призрак стои от 15 години без ток

"Този апартамент беше целият ни живот. Всичко, което бяхме събрали със съпруга ми, го дадохме, за да имаме свой дом. Сега, когато вече съм вдовица, съм принудена да живея при сина ми и да притеснявам семейството му, защото домът ми се оказа в блок, който стои необитаем". Това са думи на столичанката Искра Савова, отчаяна собственичка на недвижим имот в Жилищно-строителна кооперация (ЖСК) "Младеж М".

Блокът с внушителни размери, в който има 51 апартамента, се издига в края на софийския квартал "Малинова долина". Той е един от последните в полето преди южната дъга на Околовръстното шосе. Нощем е тъмен, покрай него скитат бездомни кучета.

В отсрещната кооперация е жилището на проф. Ботьо Тачков. През март миналата година 87-годишният мъж бе нападнат от озверяла квартална глутница и почина от тежките си рани в болница.

 

Труд

Бойко Борисов: Избирайте учени както папа

Целият опорочен конкурс на фонда за "Научни изследвания" за 14,8 млн. лева да бъде касиран. Ръководството на институцията - отстранено. Парите - върнати. А номинацията за нов управител на съвета на ректорите доц. Борис Стефанов - да бъде променена.

Тези няколко съвета дипломатично даде премиерът Бойко Борисов на извънредна среща между ректорите и част от протестиращите учени.

 "Убеден съм, че можете да намерите друго име. Избирайте учени както папа ", каза Борисов по повод номинацията на доц. Стефанов. Както писа "Труд", името на бившия ректор на Химикотехнологичния университет фигурира в доклада за нарушения на фонда. Самият той е участник в един проект, който е спечелил не по конкурсните правила на предишна научна сесия на фонда.

 

Стандарт

Бойко откупи свободата на пилота Янко

Премиерът Бойко Борисов се е ангажирал лично със случая на българския пилот Янко Стоименов. И е дал картбланш ГЕРБ да дари спешно 80 000 евро на осъдения в Гърция авиатор. Като главен пилот на компанията "Хелиос Еъруейз" Янко Стоименов е в съдебната сага от 2005 година заедно с още трима членове от екипа на компанията. Паралелен процес в Кипър оневини българина, който дори не е бил на работа във фаталния ден. При тежката катастрофа на Боинг 737 с полет от Ларнака за Прага през Атина загинаха всичките 121 души на борда.

 

Стандарт

Букмейкъри: Иде папа като Обама

Иде тъмнокож папа като Обама. Това гръмнаха световните букмейкъри часове след като Бенедикт XVI изненадващо сдаде поста.

Кардинал Питър Кодво Апиа Търксон от Гана бе посочен като фаворит за престола на Божия наместник в Рим. Оттеглянето на сегашния папа пък шокира света. "Нужна е сила на ума и на тялото, сила, която през последните месеци при мен много намаля", обясни с треперещ глас на латински Светият отец пред кардинали във Ватикана. Бенедикт XVI се оттегля в манастир. Наследникът му трябва да бъде избран за католическия Великден (31 март). Прогнозите в сайтовете за залози учудващо съвпаднаха с пророчествата на Нострадамус за папа на име Петър. Според гадателя последният Свети отец ще е Петър Втори Римски и ще е от африкански произход.

 

Монитор

Плащаме разсрочено високите сметки за ток

Високите сметки за ток ще могат да се плащат разсрочено. Това стана ясно след срещата на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев с шефове на електроразпределителните дружества. Тя бе по повод на протестите на абонати на енергото в 15 града в страната. Забавено отчитане на електромерите е една от причините за увеличените сметки. По време на коледните и новогодишните празници повечето от инкасаторите са били в отпуск и така се е удължил периодът за отчитане. Вместо сметките да са на 28 дни, има случаи, където сумите са фактурирани за 40 дни, обясни Добрев.

 

Преса

До 2020 г. трябва да бъдат санирани близо 19 000 сгради

Национално отговорен и работещ механизъм за инвестиции в енергийна ефективност до 2020 година трябва да бъде предложен до средата на месец март. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с кметове на големите градове в страната, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава и кметовете на София, Пловдив, Бургас, Варна, Плевен и Русе обсъдиха основните приоритети и предизвикателства пред големите общини, свързани с подготовката и изпълнението на Интегрираните планове за градско възстановяване и развитие и с усвояването на средствата от ЕС от общините след 2014 година.

 

Сега

Средната пенсия ще стане 1000 лв. едва през 2050 г.

Тежки старини чакат българите, показва най-новият актюерски доклад на НОИ за състоянието на държавното обществено осигуряване от 2012 г. до 2060 г. Въпреки все по-тежките условия за пенсиониране към края на периода работещите и пенсионерите ще бъдат почти едно към едно заради застаряването на нацията. Пенсиите по никакъв начин няма да са се подобрили спрямо средната заплата, а годишното им увеличение ще е незначително.

 

Дума

50% разлика при проверка на парно

За експеримент, при който един и същ блок е бил отчетен от различни фирми за дялово разпределение, като се е получила разлика в сумите за плащане с близо 50% разказа изпълнителният директор на пернишката "Топлофикация" Стойчо Василев вчера пред БТА. Причината е, че очевидно топлинните счетоводители работят с различен софтуер. Софтуерът задължително трябва да е еднакъв, за да няма разлика в отчитането, категоричен е той. Стойчо Василев, който е и заместник-председател на Общинския съвет в Перник, се солидаризира с искането на съветници от Столичния общински съвет за отпадане на топлинните счетоводители.