Фотоизложбата "Камино" на бившата манекенка Владина Цекова гостува в Добрич

На 20 февруари /сряда/ 2013 г. от 17.30 ч. в Художествена галерия – Добрич се открива фотоизложба „Камино” на Владина Цекова – разказ за духовното пътуване по пътя на поклонниците до Сантяго де Компостела


Фотоизложбата "Камино" на бившата манекенка Владина Цекова гостува в Добрич
Ел Камино/път – от испански/  е един от световните културни маршрути, известен като „Пътят на Сен Жак”, чиято крайна цел е Сантяго де Компостела – столица на автономната област Галисия, в Испания. След Рим и Ерусалим, градът е третият по значение свещен град на християнството. Град на поклонничество, което започва от Средновековието и продължава и днес, когато християни от цял свят изминават пеша 800 километровия път до гробницата на Св. Яков, на чието име е наречен Сантяго де Компостела. Сен Жак е името на Св. Яков на френски. Има различни легенди за това как мощите на Св. Яков, първият Апостол – мъченик, брат на Св. Йоан Богослов са погребани в Галисия. В Испания той е наричан Сен Жак Матамор - убиец на маврите и се тачи като покровител на страната. През 813 г. се появява звезда, която осветява, гроба му. Латинското Campus Stella - „Поле на Звездата“ става второ име на града на Св. Яков: Компостела. Около гроба на Св. Яков е издигнат параклис, по-късно през вековете - различните фасади на катедралата, а около нея възниква и едноименният град Сантяго де Компостела.

Изложбата на Владина Цекова, която пеш минава поклоническия път през юли и август 2011 г. е увлекателен разказ за това духовно пътуване. С любов тя разказва в интервюта за преживяванията по този път:
 
„...За мен всяко пътуване е път към свободата, към нови преживявания, към радост и щастливо усещане за това, че съм част от света, а и той от мен. ....Най- свободна и щастлива се чувствам, когато пътувам.
 
el_kamino 
 
...„Камино... Камино е осеян с пилигрими от цял свят. Пеша, на велосипеди, на коне. Вървящи с кучетата си, видяхме семейство с бебе, имаше и хора инвалиди -  момчета,които бяха  без  една ръка, един испанец с  протези на краката, един сляп човек...Срещнахме хора и от най- далечни точки на света - от Япония, Корея, Америка, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка. Най- много бяха германците, французите и италианците. Руснаци не срещнахме, но от Латвия, Литва и Естония - да, от Румъния, Словения, Унгария, Полша ,Чехия, Словакия... Всички се поздравявахме с Буен Камино, всички сме приятели. Един особен мир, едно спокойствие, една уникална комуникация между хора от различни култури, с различно вероизповедание, но еднакви по дух.

 ... Ние сме пилигрими, ние сме лос перегринос, поклонници - хора, които са тръгнали да извървят прекрасния духовен път.

... Енергията на Камино те прави по-сетивен, по-възприемчив за много неразбираеми неща. Камино е учебник. Светлина, любов и добрини...тук някак виждах тези неща триизмерно.”

Казват, че Камино се намира под Млечния път и черпи енергия от звездните системи. Данте, Шърли Маклейн, Пауло Коельо и стотици хиляди са минавали по него.

Владина Цекова е сред малкото българи, стигнали да гробницата на Св. Яков, за да получат неговата милост.

През 80-те години на миналия век Владина Цекова е модел на модна къща “Перун”; работи и за известните тогава “Рила стил”, “Руен”. След 1989 г. е рекламен директор на „Супершоу Невада” - една от първите телевизионни шоу програми, продуцент на  семейното телевизионно състезание „Фамилия топ шоу”, както и на други известни предавания.

Днес работи като експерт по връзки с обществеността в държавна институция.

Владина Цекова  подготвя книга за Ел Камино, а фотоизложбата вероятно ще е източник на вдъхновение и ще породи желание и други да изминат Пътя на Сен Жак.