Потвърдиха екстрадицията на каварненец в САЩ

Той ще бъде съден зад океана за 6 банкови измами и за блудство с непълнолетна.

Потвърдиха екстрадицията на каварненец в САЩ

Варненският апелативен съд днес потвърди решение на Окръжен със Добрич от края на януари, с което е допусната екстрадицията на Галин Филев от Каварна.   

 

Пресслужбата на варненския съд припомня, че Прокуратурата на Илинойс, САЩ настоява 43 годишният българин да бъде предаден, за да бъде съден за 6 банкови измами и блудство с непълнолетно лице. Окръжният съд на Северен район на Илинойс САЩ е издал 2 заповеди за арест – през април 2006 и през януари 2011 година. Едва през ноември миналата година, на основание на Международен договор за екстрадиция, подписан между България и САЩ, Филев е бил временно задържан за 60 дни.     

 

За да потвърди решението за екстрадицията на каварненеца, втората съдебна инстанция намери, че всички основания, предвидени в подписаните двустранни договори са налични. Престъпленията, за които американските власти издирват българина се наказват и по българското законодателство. В Илинойс разследват Филев за 6 банкови измами, извършени в северния район на щата през периода юли 2005 - март 2006 година.

 

Американски банки са му отпуснали 4  ипотечни заеми за два имота в района на Чикаго, които българинът никога не е обитавал. Други два банкови заема Филев получил за развитие на малко предприятие. Според разследващите в щата Илинойс, българинът вписал неверни данни за годишните приходи на фирмата. Според компетентните власти в Америка, щетите, които са нанесени на банковите институции възлизат на 950 000 долара, а законите в Илинойс наказват това престъпление с лишаване от свобода до 30 години. Освен за банковите измами Галин Филев ще бъда разследван и за отвличане и сексуална злоупотреба на непълнолетна, извършено през септември 2005 година.   

 

Решението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава екстрадицията на Галин Филев за САЩ не подлежи на обжалване.