Добричлийка почина от свински грип

Починалата пациентка е с положителен резултат за грипен вирус, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Жената обаче не е потърсила лекарска помощ навреме, въпреки че е с хронични заболявания и е в най-рисковата група хора, предразположени към усложнения след грип.

Добричлийка почина от свински грип
Касае се за жена на 66 години, заболяла около седмица преди хоспитализацията с повишена температура - 39о С, прогресиращ задух, кашлица с оскъдна експекторация, отпадналост и болки в гърдите, съобщават от РЗИ.
 
На 30.01.2013 г. тя е прегледана в къщи от личния си лекар, който предписва симптоматична терапия и насочена с медицински направления за консултативни прегледи с кардиолог и ендокринолог. Прегледана е на 31.01.2013 г. в Спешно отделение на МБАЛ - Добрич и хоспитализирана в Първо вътрешно (кардиологично) отделение с диагноза: сърдечна недостатъчност в крайно тежко увредено общо състояние.
 
На 01.02.2013 г., поради прогресивно влошаване на състоянието, болната е приведена в ОАИЛ за интензивна терапия и подпомагане на дишането с диагноза: двустранна пневмония, остър респираторен дистрес синдром, остра дихателна недостатъчност. На 05.02.2013г., въпреки проведената интензивна терапия, пациентката е починала.

Проведени са поредица от консулти със специалисти, включително и от Варна. В лечението е включен и антивирусен препарат Тамифлу.
 
Взети са проби в МБАЛ – Добрич за изследване и са изпратени в Националната референтна лаборатория по Грип и ОРЗ в НЦЗПБ - София, които са с положителен резултат за грипен вирус тип А Н1N1, известен още като „свински грип”.
 
При епидемиологичното проучване се установи, че жената е с придружаващи заболявания: от 15 години с хипертонична болест III ст. хипертонично сърце, от 6 години със захарен диабит II тип, диспансеризирана при пулмолог с диагноза: хроничен бронхит, съобщават още от РЗИ.

Пациентката  попада в групата с най-висок риск от усложнения след грипна инфекция поради придружаващите хронични заболявания и потърсената медицинска помощ около седмица след появата на симптомите на заболяването.