140 години от гибелта на Левски

Днес се навършват точно 140 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски

140 години от гибелта на Левски
Левски е обесен на 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. В последните си мигове той се изповядва пред архиерейския наместник на София отец Тодор Митов: "Каквото съм правил, в полза народу е", като помолил прошка от отеца и от Бога, а в молитвите си да бъде споменаван като йеродякон Игнатий.
 
Барелефът на Васил Левски във Финансово-стопанската гимназия, който бе поставен преди дни на фасадата на училището, чийто патрон е Дякона, ще бъде тържествено осветен днес от 10 часа.
 
От 11.00 часа ще се състои панихида и общоградско поклонение на паметника на Васил Левски по повод 140 години от неговата гибел.

Изложба „Спомен - слава“ се открива от 12.30 часа, в Художествена галерия – Зала „Възраждане“, по повод 135 години от Освобождението на България и 140 години от гибелта на Васил Левски.

Вечерта от 18.30 часа, както и на 25ти февруари от 18 часа, в Общински младежки център – концертна зала започва авторски моноспектакъл „Българийо, … една бе ти достойна зарад тях“  на Пенчо Иванов по повод 135 години от Освобождението на България и 140 години от гибелта на Васил Левски по стихове на Иван Вазов, Христо Ботев, Петранка Божкова, Генчо Златев, Иван Атанасов и Валентин Чернев, с участието на Духов оркестър – Добрич с диригент Стоян Монов.

В Народно читалище „Йордан Йовков-1870 г.“ ще бъде подредено Табло „140 години от гибелта на Васил Левски“.