Бъдещи предприемачи гостуваха в съда

Ученици от Частна профилирана гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев” наблюдаваха днес търговско дело и проучиха работата на Окръжен съд – Добрич. Визитата на младежите от 12 „Б” – паралелка „Туризъм и предприемачество”, се прави в рамките на часовете по фирмено право, което изучават.

Бъдещи предприемачи гостуваха в съда
 picture_007_600
 
В среща със съдия Георги Павлов от Окръжен съд – Добрич, те се запознаха с менителничните сделки – запис на заповед, чек и менителница, начина на оформянето им, как се използват и какви предимства имат. Съдия Павлов представи пред учениците историята на записа на заповед, използван като инструмент през античността, развитието му през Ренесанса до първите менителнични закони, създадени в Германия и англоамериканския модел на менителнично право. Учениците разгледаха български образци на ценната книга от 40-те години на миналия век и използвани в съвремието ни.
 
Дванадесетокласниците посетиха гражданското и търговско деловодство на Окръжен съд – Добрич, и се запознаха с движението на делото в съда. 
 
picture_004_600_01