Ако си тръгна, няма да има "Тракия", заплаши Борисов

Eдночасов брифинг даде премиерът Борисов, заобиколен от „новите" в кабинета - предложената за вицепремиер Лиляна Павлова и за нов финансов министър Томислав Дончев.

Ако си тръгна, няма да има "Тракия", заплаши Борисов

Стана ясно, че Борисов е готов да обещае абсолютно всичко, свързано с ЕРП-тата и сметките за ток - включително намаляване цената с 8 процента, почти веднага - от първи март. Само едно - национализация, премиерът категорично заяви, че няма да се случи.

 

На масата до него стоеше и една госпожа - Даниела Пеловска (небезизвестна на добричкия читател!, б. р.), представена като пратеник на протестиращите. Оказа се обаче, че тя е близка до ГЕРБ, като дъщеря й е заместник-кмет на район Искър, а синът й - юрист-консулт в Столична община. Иначе Борисов изреди всички заслуги, които имат той и ГЕРБ - строежи, финансова стабилност, спортни зали, по-високи доходи и обяви, че ще си тръгне с високо вдигната глава.

 

Той побърза да уточни обаче, че няма намерение да подава оставка, а - остана неясно защо - е готов по-скоро да поеме негативите от „студа, зимата и лошото време", отколкото да подаде оставка заради Станишев и Доган. "Ще се боря с тях до края и в опозиция ще се боря с тях", обеща премиерът. "Ако не изкараме мандата, "Тракия" няма да тръгне през май, мога да се обзаложа с вас", категоричен бе Бойко Борисов.

 

Стана ясно още, че 7 точки с искания в сферата на енергетиката представили протестиращите пред премиера.

Незабавно да се отмени решението на ДКЕВР за поскъпване на тока с 13%, е едно от исканията.
Тези решение ги взема ДКЕВР като независим орган, обясни Борисов.

 

От 1 март, ако комисията се съгласи, той обеща с 8% поевтиняване на тока. Да се намалят квотите от скъпа енергия. До 70-80% може да се намали това, а до юни и със 100%, е становището на Борисов. ГЕРБ категорично отказва да национализира ЕРП-тата. "Няма да съм аз този, който ще ги национализира", категоричен бе премиерът.

 

Премахване на всички посредници и НЕК да поеме техните функции, е друго искане на протестиращите. Борисов обясни, че и сега няма посредници. Ще се изпълни и друго искане - за разсекретяване на договорите с ЕРП-тата (стана ясно, че те отдавна са разсекретени, б.р.).По отношение на разтрогването на договорите във вреда на хората, Борисов коментира, че тези, които са ги сключили да обяснят защо са го направили. Премиерът обеща, че прокуратурата вече се е заела със злоупотребите в енергетиката. Днес и трите ЕРП-та са глобени, а в рамките на днешния ден ще се отнеме лиценза на ЧЕЗ, увери Бойко Борисов.

 

Той препоръча в рамките на ден - два НС да избере с 2/3 състав и ръководство на ДКЕВР. ГЕРБ ще предложи 50% от квотата, която им се полага като партия да е от гражданските организации. Премиерът обеща да се премахне законовата вратичка за ЕРП-тата да аутсорсват дейности към фирмите майки. Обеща още и законови мерки срещу кражбата на ток.

 

Премиерът припомни, че ГЕРБ на два пъти намалили така наречената зелена енергия и посочи, че скъпите договори са подписани от предишните. "Тези, които са ни го причинили, да не се качват на гърба на хората, да не го правят, а да обяснят на хората, които изнемогват", поиска Борисов.

 

Той призна вината на ГЕРБ за Ангел Семерджиев, който му бил предложен от Трайчо Трайков.

Премиерът призова хората, които имат над 20% оскъпяване на тока, да подадат колективна жалба в КЗП, като сметките им повторно ще бъдат калкулирани за сметка на ЕРП-тата. Стана ясно, че се готвят и законодателни мерки срещу некоректни инкасатори.

 

Споменатата по-горе протестираща Даниела Пеловска заяви категорично, че тези митинги имали за цел създаване на свободно гражданско общество в България. "Нека никой не си приписва каквито и да било заслуги", каза тя. По думите й, ако това правителство подаде оставка, не просто няма да има парламент, а той ще бъде сринат.

 

"23 години хората се нагледаха на такива золуми", подчерта Пеловска. "Няма нито един осъден. Какво се случи с Румен Овчаров, какво се случва с Шулева?", продължи с въпросите тя. Те трябва да отговарят за криминални деяния срещу народа си, категорична е тя.

 

Пеловска недоумява защо БСП на конгреса си не се е разграничила от тези „крадци". В България не живеят аборигени, заяви още протестиращата. Тя е доволна, че за един ден е приета от кабинета и исканията на протестиращите са чути. "Искрено се надявам, че политическият чадър с многото пари вече е затворен", заяви Пеловска.

 

Дияна Канева е също по площадите. Не знаехме за какво сме поканени, обясни тя. Поканени били от енергийният министър Делян Добрев. Доволна съм, че се вземат някакви решения, сега очакваме ефекта от тези решения, настоя тя и призова да се спрат вандалщините. Нека не се политизира протеста, поиска Канева.

По думите й тя и другите недоволни са на гости на министър-председателя не като човек, а като институция. "Хората са толкова озверели, че може да стане страшно", сподели обаче Дияна Канева. "Нека не се срива това, което е постигнато за 23 години, колкото и да е то", подчерта тя.

 

Бойко Борисов обясни, че договорите с монополите така са подписани, че на тях им се дават само права и се дават само с отговорности и задължения за държавата. Той иронизира и Сергей Станишев, който цитира Чърчил на конгреса, заявявайки „Толкова е жалък Чърчил като казва, че ще национализира ЕРП-тата".

 

Протестиращите заявиха, че не искат революция, в която да се пролее кръв, а Пеловска остро критикува Младежкото обединение на БСП, която се опитвало да яхва протестната вълна.

 

Стана ясно, че от Томислав Дончев се очаквало да продължи да спазва финансовата дисциплина и заедно с Лиляна Павлова да осигурят добра среда за бизнеса.

 

"Притеснен съм от ниските доходи и високите сметки", каза Бойко Борисов. Другото му притеснение е, че има малко време, за да реши тези наболели проблеми. Иначе той е готов да разговаря с партиите.

В следващите месеци финансовият министър трябва да пази дефицита, каза още Бойко Борисов, без да даде категоричен отговор за думите си, че ако махне Дянков, пада и кабинетът.

 

Дончев станал финансов министър, защото като министър по еврофондовете имал добра репутация в ЕК и можел да създава финансови екипи. Бойко Борисов припомни на Сергей Станишев и Ахмед Доган, че и по тяхно време е имало протести с бой на миньори и най-дългата учителска стачка, станала известна с думите на министрите Даниел Вълчев и Пламен Орешарски да развалят седянката.

 

Той се закани да не се върже на идеите на Костов за консултации с всички партии и експертен кабинет в рамките на този парламент.


Премиерът припомни, че именно Иван Костов е подписал договорите за скъпите Марици. С какви очи бе, Костов, правиш ме съпричастен с БСП и ДПС в уйдурмата, възмути се Борисов.

 

Мен ми е по-мила държавата от партията, все още, изтъкна изненадващо министър-председателят.