Борисов „отстъпва” с жребий 20 депутати на опозицията, Костов го призовава да се държи достойно...

Действията на президента и политическите партии след оставката на правителството са водеща тема за всекидневниците във вторник.

Борисов „отстъпва” с жребий 20 депутати на опозицията, Костов го призовава да се държи достойно...

„Президентът Росен Плевнелиев удължи времето за работа на 41-вото Народно събрание с поне още една седмица. "Парламентарната въртележка", при която партиите вземат и връщат мандат за съставяне на ново правителство, ще продължи до петък, а най-рано между сряда и петък следващата седмица ще бъде ясен съставът на служебния кабинет. Тогава ще бъде разпуснат и парламентът (между 6 и 8 март - б.а.). 
Плевнелиев обясни защо се налага да "разтегне" седмицата: "Тя е най-важната за държавата и програмира какво ще се случи в следващите месеци" и "държавата ще бъде под светлината на прожекторите". Така най-вероятните дати за предсрочни парламентарни избори остават 12 или 19 май, а не 21 или 28 април. 
Вчера по обяд лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов взе и върна мандата за нов кабинет "за 10 секунди". Това бе позицията му още при подаването на оставка.
В края на миналата седмица се очакваше "парламентарната въртележка" да приключи до утре, като се извъртят и БСП, и ДПС и върнат мандата. А служебното правителство да бъде ясно до петък, когато да се разпусне и 41-вото Народно събрание...
В четвъртък президентът ще направи изявление пред парламента, за да обясни "ден по ден, дата по дата" какво ще се случва. Ако и ДПС върне мандата, както многократно заяви, в понеделник Плевнелиев като "президент, който си носи кръста", ще направи ново обръщение към нацията. В него той ще очертае задачите и приоритетите пред бъдещото служебно правителство.
"Вероятно между сряда и петък следващата седмица най-рано би могло да се посочат и хората, които ще застанат с името си в тази тежка ситуация", заключи Плевнелиев..." - в. „Труд".


 

„Борисов с оферта към БСП и ДПС: Вземете властта до изборите" - гласи заглавие във в. „24 часа".
"След като говорят, че са готови за властта, моето предложение е БСП и ДПС да вземат мандата и да съставят правителство за два месеца - така хем ще си направят изборите, хем няма да могат да казват, че са манипулирани и че ще се заметат следите от управлението на ГЕРБ. 
Тази оферта направи изненадващо вчера премиерът в оставка Бойко Борисов минути след като върна проучвателния мандат за съставяне на правителство, връчен му от президента Росен Плевнелиев.
Защо два месеца да има безвремие - да вземат властта, да вдигнат доходите и пенсиите незабавно, Станишев ще отиде в Брюксел и ще наложи вето на бюджета за следващия програмен период, веднага ще намалят сметките, ще убият монополите, които те създадоха, защото ние ги заварихме, и може още в четвъртък да ги размажат, изреди Борисов.
А ако народът ги поиска на изборите - да продължат да управляват, ако не вземат мандата сега, хората ще разберат, че ги лъжат, категоричен бе премиерът в оставка...
Той гарантира, че всеки ден в залата в парламента ще има по 20 депутати от ГЕРБ, които да крепят мнозинството, за да има кворум, докато опозицията пожелае...
"Просто се чудя дали да коментирам толкова несериозно и истерично изявление, което не отива на бивш министър-председател", заяви соцлидерът Сергей Станишев по повод предложението на Бойко Борисов... Думите му показват и непознаване на законите на страната, допълни Станишев...
На министър-председателя му отива да бъде една идея по-отговорен, а вместо това той става все по-неадекватен, реагира веднага на офертата лидерът на ДПС Лютви Местан...
Иван Костов: Кръчмарска история, иска да взриви всичко...
Така лидерът на ДСБ Иван Костов окачестви офертата на Борисов към опозицията."
Така не се прави. Този човек трябва да запази достойнството си. След като няма кураж и иска бързо да взриви всичко и заради своите партийни интереси да хвърли страната в хаос, да остави хората гневни да отидат да гласуват, нека поне сега да си замълчи. И да не разполага с депутатите като със стотинки в джоба си", коментира Костов..." - в. „24 часа".

 

„С остър публичен конфликт между президента и премиера в оставка бе белязано вчерашното връщане на проучвателния мандат на ГЕРБ за съставяне на ново правителство. В 20-минутна предизвикателна реч Борисов на няколко пъти откровено обиди държавния глава. Плевнелиев бе видимо подразнен и макар и плахо, показа, че не е склонен да се съобразява вече със съветите и плановете на лидера на ГЕРБ.
Борисов постави под съмнение способността на президента да състави служебно правителство. С изкуствена загриженост той обясни на Плевнелиев, че трудно ще намери хора за всички постове. "Как ще намерите 15 министри? Как ще намерите за няколко дни тези хора плюс областни управители? Как ще ги намерите? Кой ще ги контролира? Вие? Няма как да стане практически това. Ще направят куп безобразия", заяви Борисов. Той подхрани слуховете, че държавният глава се кани да назначи в служебното правителство съветниците си, въпреки че от президентството опровергаха тези информации...
Борисов използва трибуната, за да отправи "неприлично" предложение на опозицията - БСП, ДПС, "Синята коалиция" и "Атака" да сформират програмно правителство за времето до предсрочните избори, след като са толкова мераклии да управляват, та го свалили от власт чрез "метеж". В театралния си монолог, адресиран към президента, Борисов изчисли, че парламентарната опозиция събира 101 депутати, и обеща да й "даде" още 20 депутати от ГЕРБ, за да съберат мнозинство. "20 души, но това означава Ахмед Доган да ходи на работа, 21 не давам!", бе условието на Борисов. 20-те от ГЕРБ ще бъдат избрани чрез жребий, тъй като няма доброволци да подкрепят такъв кабинет, съобщи по-късно съвсем сериозно зам.-шефката на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова и така подсили абсурда..." - в. „Сега".

 

„План за излизане от кризата от два етапа представиха днес в парламента ДСБ и "Единство". Първата стъпка от него е президентът да поиска формиране на програмното правителство, което да се състави най-късно до 10 дни. Вторият етап е съставяне на служебен кабинет, който да подготви изборите.
Според виждането на ДСБ и "Единство" за 30 дни експертният кабинет трябва да започне действия срещу монополите и да овладее политическата криза. Паралелно с това Народното събрание има за задача да премахне мандатите в състава на регулаторните органи, да гарантира възможността за граждански контрол върху тях и да приеме промени в закона за ДКЕВР, които да задължат комисията да промени методиката за образуване на цените на тока, да изключи признаването на кражбите като разход и да въведе норма за загубите по мрежата.
Лидерът на ДСБ отхвърли днешното предложение на Бойко Борисов за съставяне на кабинет с мандат на БСП и участието на всички партии в парламента без ГЕРБ.
"Тази кръчмарска история не е достойна за парламента", заяви Костов. Той призова Борисов да запази достойнството си и да замълчи.
Парламентарната група на "Синята коалиция" предлага да се промени Законът за защита на конкуренцията, в който да се увеличат санкциите и специалният контрол върху монополистите. Те повториха искането си за мораториум върху разпореждането с държавни и общински земи в защитени територии, както и приемане на решение на парламента за ядрения референдум..." - в. „Дневник".

 

„Еврокомисарят Кристалина Георгиева да стане служебен премиер. Този вариант все повече печели поддръжници. На среща с президента Росен Плевнелиев вчера лидерите на двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" също са посочили името на българската еврокомисарка като спасител в кризисното положение. "Това е единственият останал авторитет при сегашната взривоопасна ситуация, който може да поеме служебния кабинет", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него само тя вдъхва доверие, че може да свърши работа. Президентът Росен Плевнелиев бил на същото мнение. Той е разговарял вече три пъти с Кристалина Георгиева, научи "Стандарт". Засега тя е отклонила поканата, но не е отказала.
Самият Пламен Димитров отрече да е канен за служебен министър на труда. Моето призвание е на позицията, която заемам, и не мисля да поемам други ангажименти, каза лидерът на КНСБ.
Първо ще определя програмата и задачите на служебния кабинет, а след това ще търся лидерите за него, категоричен бе пък държавният глава. От дни обаче президентът търси най-подходящите експерти за служебния кабинет, чието съставяне с всеки изминал ден от политическата криза става все по-сигурно. Ще си нося кръста на президент, коментира сложната ситуация, в която трябва да балансира между исканията на улицата и овладяване на кризата Плевнелиев. Според запознати най-вероятният кандидат за поста служебен премиер при евентуален отказ на Кристалина Георгиева е икономистът Андрей Делчев. Освен него сред вероятните кандидатури за ключов пост в новия кабинет са спрягани бизнес дамата Саша Безуханова и главният секретар на държавния глава Екатерина Захариева, която е и юрист. В новото правителство се спрягат и имената на началника на кабинета на Плевнелиев и бивш шеф на ДАНС - Цветлин Йовчев, и на бившия зам. икономически министър от ГЕРБ и настоящ съветник на държавния глава Евгени Ангелов..." - в. „Стандарт".

 

Уличните протести също са сред водещите теми.

 

„Около 250 души наброяваше протестът тази вечер. След като демонстрантите тръгнаха точно в 18 часа от Орлов мост, те спряха пред Паметника на съветската армия, където от червен бус със спойлер и тонколони беше отправен апел във вторник сутрин да се дари кръв във ВМА за самозапалилия се във Варна Пламен Горанов, който е в болница.
Парадоксът е, че онези, заради които момчето се запали, са се опитали да дадат вчера кръв, което е пълен цинизъм, каза от импровизираната трибуна един от множеството.
В шествието участва и Чавдар Янев, който протестира от миналата година пред Висшия съдебен съвет. Той от 22 дни е обявил гладна стачка, а тази вечер съобщи, че няма да пие и вода. Янев се е опитал да внесе декларация за гражданско неподчинение в общината, заради което е бил задържан за кратко по-рано през деня. С протеста пред съдебния съвет той изразяваше недоволството си от работата на съдебната система.
"Искам да уча и живея в България", "Всички вън" - това пишеше на някои от плакатите. Със скандирания "Всички вън", "Българи юнаци", "Много сме, силни сме" групата се събра постепенно около сградата на парламента. В пиковия момент - към 18.30 - протестиращите бяха около 500 души от всички възрасти.
След пререкания кой от неколцината желаещи да вземе мегафона, 30-40 души се отделиха и обградиха Янко Петров, един от постоянните участници в протестите от отминалите дни...
"Някои хора се опитват да разделят протестите, но ние ще стоим на улицата до края". Така Петров  призова присъстващите да излязат на протест в неделя, 3 март, от 11 часа. Тогава те ще поднесат цветя на паметника на Васил Левски, тъй като около Народното събрание, по думите на Петров, няма подходящо място..." - пише в. „Дневник" за протеста в София.

 

„Исканията на протестиращите варират между реалното и абсурдното
Кой, как и дали могат да се изпълнят разнообразните искания на протестиращите - това е големият въпрос, след като обединеният граждански комитет връчи на президента Росен Плевнелиев списък с 23 идеи. Сред тях са: да се свика Велико народно събрание (ВНС), сегашният парламент да продължи да действа с програмно правителство, да бъде въведена изцяло мажоритарна избирателна система, да се одържавят предприятията за комунални услуги, да има гражданска квота във всички регулаторни органи, да се прекратят делата срещу длъжниците за ток, парно и вода и др. Покрай всички емоции остана общото впечатление, че за реализирането на идеите задължително трябва да се свика ВНС. На практика обаче не е така. С малки изключения промените са по силите на изпълнителната власт или от компетенциите на обикновен парламент...
Президентът, който в неделя се появи лично пред гражданите и беше освиркан, се опита да успокои духовете, като приветства искането им за създаване на обществен съвет, в който да участват представители на протестиращите, синдикати, работодатели и други организации. Той обеща, че ще го свика още тази седмица. Плевнелиев обаче  отказа да се ангажира с предложението на протестиращите да инициира промяна на политическата система в страната. А противоречивите искания препрати на Народното събрание, председателите на парламентарните групи, Министерския съвет в оставка, до членовете на Консултативния съвет за национална сигурност и "до други компетентни органи" с апела всички да мобилизират усилията си, за да отговорят на очакванията на хората. Засега тези институции не дават знак, че имат готовност да ги дискутират.

Идеите на недоволните за парното са разумни, за тока - безумни
Чисто потребителските искания на протестиращите са разумни и осъществими чрез лека промяна в законите или общите условия на комуналните дружества.
Сключването на индивидуални договори с топлофикационните дружества, като всеки клиент да е с право да прекратява своя с едномесечно предизвестие, премахване на понятието "прогнозирано количество" и ежемесечното отчитане на реално изразходваната енергия са в ръцете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/. Тя може да накара отделните топлофикации да променят общите си условия и да спрат да ощетяват потребителите. Така например "Топлофикация Сливен" сключва индивидуални договори със своите клиенти и в момента...
Разсекретяването на всички договори на производители на електрическа енергия е добра стъпка към прозрачност, макар че само по себе публикуването на такива документи няма да свали цените...
Доста по-спорни са искания на протестиращите, засягащи отношенията с електроразпределителните дружества, които са смесица между носталгия по социализма и пълната анархия и пренебрегване на правилата...
Никой от протестиращите, привърженици на национализацията, не казва защо смята, че ако ЕРП-тата станат държавни, ще се управляват по-добре - "Топлофикация София", която ту е държавна, ту е общинска, е най-зле управляваният доставчик на парно в България и продава най-скъпия ток..." - в. „Сега".

 

„Смяна на политическата система и граждански контрол върху институциите. В това се превърнаха исканията на протестиращите за евтин ток. Кои са хората, които от горенето на сметки стигнаха до ултиматум за ново държавно устройство? Условно те могат да се разделят на 5 групи.
Най-голямата е тази на будната младеж. Те са мъже и жени до 35 години. Имат престижни професии - компютърни специалисти, мениджъри в производствени, търговски и консултантски фирми, научни работници.
Основният им източник на информация са интернет и социалните мрежи. Много от тях са ангажирани в обществени инициативи, главно по опазване на природата.
Определят ги като идеалисти, които вярват, че ще променят системата за доброто на гражданите...
След тях се нареждат хората, които са около и над средната възраст - поколението на несбъднати мечти. Те изпитват сериозни материални трудности в ежедневието и са сред най-засегнатите от кризата.
Семейни, някои от тях идват на протестите с децата си, наемни работници, живеят в различни квартали на София. Повечето от тях са гласували за ГЕРБ на парламентарните избори през 2009 г...
Третата група е на скучаещите и търсещи предизвикателства личности.
Те са на протестите, защото има тълпа. Присъединяват се с голям ентусиазъм, но без да са наясно с исканията на неформалните лидери.
Аполитични и често ексцентрични. Тук се включват както хипитата и анархистите, така и хората с модерни дрехи и прически, които са дошли да покажат себе си и да видят "за какво става дума"...
Малка, но много активна група сред протестиращите срещу монополите са т.нар. лумпени и провокатори.
Те са от средите на футболните агитки, крайнодесните националисти и кримиконтингента от най-ниските нива в престъпната йерархия. Млади, често на възраст под 18 г.
Пенсионерите допълват колорита в шарената картина по протестите. Повечето са бедни, с леви убеждения и с носталгия по комунизма..." - в. „24 часа".

 

Вестниците във вторник съобщават също, че всички членове на ДКЕВР са подали оставки.

 

„Държавната комисия за енергийно и водно регулиране работи в оставка. Всичките й членове са подали молби да бъдат освободени в Министерски съвет още миналата седмица. Това съобщиха от пресцентъра на държавната комисия.
Това е станало дни след като назначената за председател на регулатора Юлиана Иванова подаде оставката си заради скандалната продажба на цигари в неин онлайн магазин.
От държавната комисия посочиха, че все още не са получили официален отговор от Министерски съвет за това дали оставките на целия състав на ДКЕВР са приети. Държавната комисия ще продължава да заседава в този си състав, докато не бъдат назначени нови членове и председател на държавния регулатор." - в. „Стандарт".

 

„Оставката на ДКЕВР се случва по времето, в което ведомството трябва да изготви четири наредби за регулиране на пазара. Текстовете трябва да бъдат приети с постановление на Министерския съвет, който също е в оставка. Ако документите не бъдат приети до средата на март, България може да плаща глоба от 16 хил. евро на ден на Европейския съюз.
Първи ДКЕВР напусна нейният председател Ангел Семерджиев, който беше помолен от премиера Бойко Борисов да подаде оставка в края на януари. Две седмици по-късно беше обявено, че срещу него започва разследване от прокуратурата. Преди да стане председател на комисията Семерджиев беше шеф на държавната "Булгартрансгаз".
На мястото на Семерджиев Министерският съвет назначи Юлиана Иванова, която три дни по-късно подаде оставка след като "Труд" разкри, че продава незаконно цигари.
Сега се оказва, че нейният пример са последвали и останалите представители на комисията - заместниците Андон Роков и Анжела Тонева, както и членовете Костадин Балачев, Милена Миланова, Стефан Герчев и Цветанка Андреева..." - в. „Труд".