Творческа среща по повод 80-годишнината от рождението на Ахил Карамузов

На 1 март от 17.00 часа Регионална библиотека "Дора Габе" организира творческа среща, посветена на 80-годишнината от рождението на Ахил Карамузов – музикален педагог, историк, музиковед. Представя Рада Въртунинска.

Творческа среща по повод 80-годишнината от рождението на Ахил Карамузов
Роден на 1 март 1933 г. в град Каварна, Ахил Карамузов е виден изследовател на музикалния живот на град Добрич, музикант, историк и краевед, с принос  в добруджанската и националната  култура.  Автор е на книгите – Хоровото дело в Добрич, Летопис на музикалната култура в Добрич 1878-1998, Симфонизмът в музикалния живот на Добрич, Летопис на музикалния живот, Музиката в Добрич през втората половина на XIX и XX век, Видни музикални дейци в Добрич през XX век, Добруджанският чародей Захари Медникаров,  на неиздадената книга Принос към историята на Сенокоска община, която се съхранява в Регионална библиотека „Дора Габе”.  Превежда от гагаузки език книгата на Дмитрий Гургуров  - Гагаузите-потомци на славяно-българите.
 
Изследовател и летописец на музикалния живот на град Добрич, с над 400 публикации в местния и централен печат, той е и автор на фотоизложбата за музикалната култура на Добрич от Освобождението до края на XX век. Носител на Грамота от Международната фондация Св. Св. Кирил и Методий в София. За принос в духовното развитие на градa е награден с Грамота от Община Добрич. Вписан е в почетната книга на общината. Носител на наградата „Златна лира”, член на Съюза на учените в България - клон Добрич. Ахил Карамузов е дългогодишен  читател и активен дарител на Регионална библиотека „Дора Габе”.