Трудови инспектори се натъкнаха на фрапиращ случай със строителен обект

Инспекторите по труда са се натъкнали на груби нарушения при проверка на строителен обект на много крупен възложител и сериозна строителна добричка фирма като изпълнител, съобщи шефът на Инспекцията по труда Младен Мартинов.

Трудови инспектори се натъкнаха на фрапиращ случай със строителен обект
Става въпрос за изграждане на нова хотелска част към вече съществуваща и фоайе. Нарушения са констатирани на всички нива на нормите за безопасност, като се започне от това, че строителната площадка е открита, без да бъде уведомена Инспекцията по труда. На обекта се работи от близо месец и не е обезопасен, дори не е ограден, като всички работници са без предпазни средства, а 20% от тях са и без договори. Мартинов предупреди, че е назначил дежурни инспектори и докато бъде завършен строежът през април, ще бъде наблюдаван през ден и колкото пъти установят нарушение, фирмата ще бъде санкционирана, а може да се стигне и до спиране на обекта.   

Обектът е посетен по сигнал, като в проверката лично е участвал директорът на ДИТ - Добрич Младен Мартинов. При разговор с работниците, те му споделили, че са били заплашени с изгонване при поискване на договори.

За всяко нарушение ще бъде наложена санкция над минималния размер, като само за едно лице без трудов договор законодателството предвижда глоба от 1 500 до 15 000 лв. В момента се подготвят актовете, които ще бъдат връчени на шефа на строителната фирма. От негова страна досега няма обяснение по случая.

Досега не сме се натъквали на такъв фрапиращ случай, заяви Мартинов и сравни начинът на работа на въпросния обект с този през 19-ти век.
 
167 са проверките извършени от трудовите инспектори от началото на годината, съставени са 31 акта, постъпили са 69 жалби и сигнали.