Стартират три проекта за безработни лица

Стартиращите проекти са в рамките на Националния план за действие по заетостта за 2013г.

Стартират три проекта за безработни лица
Проект „Професионалист”
Целта на проекта е повишаване знанията и уменията на безработни лица чрез придобиване на професионална квалификация, с оглед съответствие с потребностите на пазара на труда и преминаване към устойчива заетост.
По проекта ще бъдат включени 40 регистрирани безработни лица на територията на ДБТ Добрич. Те ще се включат в обучение за придобиване на професионална квалификация по професии „Оператор на компютър” и „Продавач-консултант”. След приключване на обучението на 20% от успешно завършилите ще бъде осигурена субсидирана заетост за 3 месеца, а 30% от успешно завършилите ще бъдат наети, като стажанти за не по-малко от 1 месец при работодатели-партньори по проекта на несубсидирани работни места.

Проект „Шанс за работа – 2013 г.”
Реализацията на проекта ще даде възможност за предоставяне на професионално обучение за повишаване на уменията и компетентностите на безработни лица над 50 годишна възраст и удължаване на активния им трудов живот  
По проекта ще бъдат включени общо 52 регистрирани безработни лица на територията на област Добрич, от които 26 за Добрич и 26 за Каварна. Те ще бъдат обучени по част от професия „Болногледач”. След приключване на обучението за период от 4 месеца се осигурява стажуване в партниращите по проекта медицински заведения.

Проект „Подобряване пригодността за заетост на безработни лица чрез повишени професионални и ключови компетентности”
Реализацията на проекта дава възможност за повишаване пригодността за заетост на безработни лица, посредством включването им обучения за придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности.
В обученията могат да се включват регистрирани безработни лица в бюрата по труда на територията на цялата страна. Те ще се извършват от съответните клонове на Държавно предприятие „Българо-германски център за професионално обучение” в градовете Пазарджик, Плевен, Смолян, Стара Загора и Царево.