Община Добрич оглави рейтинг за прозрачност за втора поредна година

Община Добрич отново оглави първия по рода си рейтинг за "активна прозрачност" сред българските институции, обявиха от Програма "Достъп до информация”.

Община Добрич оглави рейтинг за прозрачност за втора поредна година
Целта на проучването, което програмата провежда от 2006 насам, е да оцени как административните структури на изпълнителната власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, как отговарят и на заявления за достъп по електронен път. В периода 7 януари – 25 януари 2013 Програма "Достъп до информация" e прегледала и оценила 488 страници на 490 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти, задължени да предоставят информация и независими органи на власт.
 
В рамките на проучването са били подадени 490 заявления с искане за предоставяне на копия от последните договори за обществени поръчки за 2012. Нивото на прозрачност е оценявано с точки по 40 (43 за общините) индикатора, като възможният максимум е 78,5 т. (81,5 т. за общините). Община Добрич е първа сред всички 490 администрации, като е получила най-близък до максимума брой точки - 65. Максималният брой точки е в разделите „Специална секция за достъп до информация” и „Изпълнение на задълженията по ЗДОИ”, които съдържат общо 18 индикатора.
 
Максимално са оценени и качеството и бързината на отговор на заявление по ЗДОИ, изискано по електронен път. През годините Фондация Програма „Достъп до информация” показва неизменно принципна позиция, независимост, обективност и упоритост в действията си за извоюване на свободата и правото на информация в България. Присъдената награда е признание за стила и практиката на открито управление и за качеството на административно обслужване в Община град Добрич.
 
През 2012 г., на церемонията за връчване на награди за принос в областта на свободата на информация Община град Добрич получи и ЗЛАТЕН КЛЮЧ в категорията „Институция, организирала най-добре достъпа до информация”. Присъждането на престижната награда за втори път и потвърденото първо място в Рейтинга на активната прозрачност са признание за последователните действия за надграждане на предоставяния достъп до информация.