Варна се прости с Пламен, „отстрелват” кандидатите за служебен премиер...

Прощаването на варненци с Пламен Горанов и оставката на кмета Кирил Йорданов са сред водещите теми на всекидневниците днес, както и съдбата на отвлечената дъщеря на Брендо - Лара

Варна се прости с Пламен, „отстрелват” кандидатите за служебен премиер...

„Два вида сълзи се лееха вчера по обяд във Варна. Едните бяха пред ковчега на изгорелия в знак на протест срещу кмета Кирил Йорданов и общинските съветници Пламен Горанов. Другите бяха на общинската администрация, която скърбеше за подалия оставка кмет. Хиляда огнени карамфила поднесоха варненци на затворения ковчег на самозапалилия се Пламен Горанов в черквата "Св. Петка". Час преди опелото стотици се извиха на опашка, за да си вземат сбогом с човека, който изгоря в битка за правата им. Поклонението продължи повече от 2 часа. Тялото на Пламен бе положено в запечатан ковчег с негова цветна снимка. Под нея бе изписано "Почивай в мир, приятелю"... Хора на опашката пред черквата негодуваха, че общината не е изпратила дори едно цвете. А някои от гражданите събираха камъни в градинката около храма, които после занесоха на грамадата срещу местната власт пред сградата на общината. Варненци поставиха червени карамфили и на мястото, където се самозапали Пламен..." - в. „24 часа".


 

„Една оставка няма да върне живота на Пламен. Саможертвата му си струва, само ако всички се събудим и променим дневния ред на политиците. Това коментираха варненци, дошли да се поклонят пред тленните останки на самозапалилия се младеж... "Той ни направи едни джуджета. А ние какво ще правим оттук-нататък...", плачеше неудържимо за своя близък приятел и колега-алпинист по строежите Радостина Петрова... "Не го познавах, но почувствах неговата кауза и тази голяма саможертва. Той направи нещо, което е много тъжно за България", каза деветокласничката Валерия Христова. Тя беше дошла със свои съученици от Професионалната гимназия по икономика, чийто възпитаник е Пламен Горанов. "Никоя власт не заслужава такава саможертва", категорична беше възрастна жена, която трепереше от вълнение преди да сложи цветя върху ковчега му. Учителката Лилия Маринова стискаше написано ново стихотворение за него „Варна плаче"... В деня на национален траур за Пламен на лобното му място пред общината беше пълно с хора. Те идваха с цветя и камъни, които трупаха на грамадата в знак на протест срещу властта в морската столица. По плочите пред сградата могат да се прочетат различни надписи: "Благодарим ти ,че ни събуди!", "За мен беше чест да те познавам Пацо, ти си най-големият!", "Благодаря ти за надеждата", "Поклон, вярвам в това, което направи", "Така ни запали ...сега всеки си има своя вътрешна клада"." - в. „Стандарт".

 

Кметът на Варна Кирил Йорданов подаде оставка. След 13-годишно управление той реши да се оттегли от поста.

 

"Поискаха моята оставка и днес аз я давам", заяви той по време на пресконференция във фоайето на общината. "Принуден съм да говоря в труден за страната, за Варна и за всички нас момент", каза Йорданов и подчерта, че няма да прави анализ на това, което се случва днес... "Тези, които поискаха моята оставка, очевидно не са мнозинството от варненци и ги разграничавам от мнозинството хора, излезли да търсят справедливост. Това ще е в ущърб на хората, които и преди дни ми гласуваха доверие. Аз познавам гласа на Варна и това не е нейният глас и знам, че един ден той ще прозвучи", коментира Кирил Йорданов. Той посочи, че Пламен Горанов е направил тежка стъпка в живота си и в предстоящата изборна кампания с това ще се спекулира много... "Твърде горещи са събитията за да преценим трезво и да съдим правилно, името ми е накърнено тежко и не мога с достойнство да представлявам града ни", посочи Йорданов... Кирил Йорданов не знае на кого лично да подаде написаната си вече оставка, затова по-късно днес ще я внесе в деловодството на общината..." - в. „Труд".

 

„Тази корпорация, ако в началото на прехода, както беше с много фирми, дори и хора, граждани, които се занимаваха с нещо, знаете, че се вървеше по ръба на закона. Но аз мисля, че те в един момент се отделиха от този ръб и при тях, при една воинска дисциплина и подбор на добри кадри, специалисти и експерти, те започнаха да развиват бизнеса си. Това е в цялата държава", обясни Димитров. Според него подалият оставка кмет на Варна Кирил Йорданов е бил подкрепен в първите си два мандата от ТИМ и затова хората са скандирали срещу него и срещу групировката. Подалият оставка кмет на Варна Кирил Йорданов нарече пред БНР "абсолютно несъстоятелно" твърдението, че не той, а ТИМ са управлявали Варна. Той посочи, че е сключил само 3 сделки с тази група. Варненци обаче не смятат така. От няколко седмици те протестират срещу кмета и срещу ТИМ. Разпространено в социалните мрежи видео показва, че няколко дни преди да се запали Пламен Горанов е призовавал хората да скандират „Долу ТИМ". ТИМ управлява активи в туризма, земеделието, финансите, концесионери са летищата във Варна и Бургас, собственици са на авиокомпаниите „България Ер" и "Хемус Еър". На последното си заседание правителството в оставка разреши на държавната компания "Летище София" да продаде без търг на "Хемус Еър" 160 дка на летището. Имотът е отреден за карго, кетъринг, обслужване на самолети и инженерни системи, трафопост и митница. От министерството на транспорта отказаха да кажат на каква цена ще се сключи сделката." - в. „Сега".

 

„Решението на Борисов и кабинета му в оставка да обявят 6 март за ден на траур в памет на самозапалилия се във Варна Пламен Горанов е терминален цинизъм. При това формулиран "неприсъствено", както цялата "доктрина ГЕРБ"... Решението на кабинета в оставка е мотивирано двулично от желанието на Борисов да направи широк жест, да впечатли. Да принуди един вманиачен човек - варненския кмет Кирил Йорданов, да подаде оставка в деня, когато Пламен Горанов ще бъде погребан. Да хвърли баласт, за да заплува най-сетне нагоре... През юли 2011 г. сам Борисов пристигна във Варна, за да представи един вечен въжеиграч на статуквото като лицето на ГЕРБ в изборите за местна власт, състояли се през октомври същата година. "В ГЕРБ знаят за приятелството ми с кмета Кирил Йорданов и отношението ми към него през последните 10-15 години", каза тогава Бойко Борисов... Дни наред Кирил Йорданов се бореше с омразата на улицата - омраза до безразличие, до мълчание и до самоубийство. Напоследък дори започна да свиква "спешни", "извънредни" и напълно безсмислени пресконференции, за да свежда в началото им грижовна сводка за състоянието на умиращия Пламен. Превърна поведението си в гротеска, за да остане още малко на сцената.  През същото това време Борисов търсеше начин да го отлепи от себе си... Борисов отне перспективата на българите, защото самата му партия нямаше бъдеще. Срещнати "на един завой край Търново" или някъде другаде, хората от властта му имаха нужда от нея сега, не утре! По тази причина не виждаха далече...  Преди да си тръгне, ГЕРБ плячкоса и последните хилави надежди за нормалност в държавата. Изведе на улицата хора, които поискаха невъзможното, защото живяха невъзможно. За да угоди на политическото си его, Борисов ги беше заблудил, че им носи "генерална промяна". Вместо това превърна властта си в Дисниленд на статуквото - полетя над страната със селските си футболисти, поигра карти с петролните принцове на България, заговорничеше в тайни телефонни разговори с Бирата, другаруваше с Фаса... Материализмът на Борисов беше  магистрален, посредствен, уличен, грандомански и самовпечатляващ се...  След Борисов България се оказа безпризорна. Превърна се в страна, в която няма как да си горд от живота си и затова трябва да го изкрещиш, увит в евтин национален флаг. На улицата винаги има кой да те чуе.  Пламен отказа да вика! И сигурно затова си отиде - демонстративно, болезнено, ужасно. Отиде си така, както нито Борисов, нито двойниците му могат да проумеят, че някой може да си отиде. За отмъщение посегнаха на идеята, че може, че е възможно никога да не се подчиниш. Така измислиха траура.  Посмъртно прекараха Пламен през институцията на мъртвата си власт и помислиха, че някъде в черното ще покрият и мръсотията, която оставят след себе си.  Как ще спят след това ли? Няма да спят. Спят само живите!" - в. „Дневник".

 

Управлението на държавата, действията на президента и на политическите партии преди очакваното сформиране на служебния  кабинет също са сред водещите теми на вестниците в четвъртък.

 

„Президентът Росен Плевнелиев замълча снощи за публикации, цитирали го да казва, че не може да намери служебен министър-председател, защото всеки споменат от него кандидат бива "отстрелван". Коментарът му, направен извън протокола пред репортери в самолета за Брюксел вчера сутринта, плъзна из мрежата, докато той обясняваше на европейските влъхви, че в България "не става нищо страшно" и чертаеше приоритети за образование, иновации и заетост пред неродената още временна администрация. След като сутринта в Европейския парламент отбеляза заедно с израелския си колега Шимон Перес 70-годишнината от спасяването на българските евреи, Плевнелиев обиколи председателите на Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент Херман ван Ромпьой, Жозе Барозу и Мартин Шулц, да им обясни какво става у нас. Той се срещна и с българската еврокомисарка Кристалина Георгиева. Помолен да потвърди или отрече репликата за "отстрела", държавният глава отговори: "Бъдете сигурни, че служебното правителство в пълния си състав ще бъде обявено навреме, но в конституционно уредените срокове". "В България има достатъчно професионалисти, които могат да поемат отговорност и да свършат работа в този момент от нашата история. И се надявам на тях да им бъде даден шанс най-добронамерено, така както на всяко правителство се дава, да могат да си свършат работата поне през първите 100 дни", декларира Плевнелиев след разговора си с Шулц. По думите му те са говорили и как да се гарантира честността на изборите. Държавният глава потвърди, че Кристалина Георгиева няма да оглави служебния кабинет и ще остане на поста си в Брюксел. Плевнелиев не каза дали той или служебният премиер ще представлява България на срещата на върха на ЕС, която започва идния четвъртък в Брюксел. Според Шулц, в нея ще участва Плевнелиев..." - в. „Труд".

 

„Много трудно ми е да намеря министър-председател и членове на кабинета, но ще си нося кръста, коментира Плевнелиев. Той обрисува и профила на служебния премиер. Не трябва да идва от бизнеса и политиката, за да няма коментари относно миналото му, да е отговорен, да вдъхва доверие и да не влиза често в публични спорове, обясни той. Президентът отрече да има конкретни заплахи за живота му, въпреки засилените мерки за сигурност за журналистите и придружаващата го делегация при качване за полета в правителствения самолет. Освен скенер за багажа и пътниците, бяха събувани обувките на всички, дори на придружаващите го деца от хора на 134-то СОУ "Димчо Дебелянов" с преподаване на иврит. Нормално е, през тази седмица президентът има най-важна роля за управлението на държавата, коментира с усмивка Плевнелиев. Той посочи, че застава зад исканията на протестиращите, но ролята му в държавата е да балансира между гражданите и партиите, което не му дава възможност да взима страна..." - в. „Стандарт".

 

"Всички мои предложения за премиери на служебния кабинет се отказват, след като удобно ги отстрелват", оплакал се пред журналисти президентът Росен Плевнелиев в самолета на път за Брюксел. Вчера той отпътува за честването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи. Плевнелиев обаче не посочил кои кандидати са били "отстреляни", нито от кого. За поста бяха спрягани имената на главния секретар на президента Екатерина Захариева и на Саша Безуханова - шеф на "Публична администрация" в "Хюлет-Пакард". И двете отрекоха. Най-упоритият слух засега е, че за поста се готви Миглена Плугчиева, бивш депутат от БСП, бивш зам.-министър по земеделието в кабинета "Сакскобургготски" и вицепремиер по еврофондовете в кабинета "Станишев". Плугчиева бе посланик в Берлин, а в момента оглавява дипломатическата ни мисия в Швейцария... Президентът потвърдил, че подкрепя исканията на протестиращите, но ролята му в държавата била да балансира между гражданите и партиите, затова не можел да вземе страна в този конфликт. По негово мнение този парламент можел да приеме някои от предлаганите промени в Изборния кодекс или поне преференциалните листи, но се обявил категорично срещу идеята за мажоритарен вот. "Какво би попречило на Братя Галеви да влязат в парламента от листите в Дупница в този случай?", запитал Плевнелиев..." - в. „Сега".

 

„Проф. Димитър Иванов, бивш съветник на президента Георги Първанов, се оказа кандидатът за служебен премиер на новопоявилия се трети лъч от протестиращи, организирани от гражданската инициатива "Свободни, можещи и силни". Иванов, който плати залата за срещата, първоначално театрално леко се ядоса на организаторите, че не бил поканен за това и "тази среща не е за Димитър Иванов". Веднага след това един от организаторите - Спас Колев, разкри, че предложението вече е внесено при президента Росен Плевнелиев. Мотивите са, че Иванов е експерт от световен калибър, който поел тежката задача да се справи с трудната ситуация. В издигането на Иванов участваха екзотични граждански сдружения като "Ганди", "Очи" , "Разковниче", Жорж Ганчев като председател на "Национално патриотично сдружение", председателят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, синдикални федерации от КНСБ, председателят на лекарския съюз Цветан Райчинов, представители на протестиращите срещу "синя зона" от "ДНЕС", федерация на свободните граждани, представители на камарата на малкия и средния бизнес, Петя Шопова - бивш депутат от БСП и основател на Евролевицата, журналистите Георги Коритаров и Светла Петрова, политическия ПР Нидал Алгафари, руският бизнесмен Денис Ершов, който бе в управата на "Петрол" и по едно време бе изгонен от България като заплаха за националната сигурност..." - в. „Сега".

 

„България по всяка вероятност ще загуби още 81 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони, съобщи източник на "Дневник" от Брюксел, пожелал анонимност. Парите са част от сумата от 400 млн. евро, която България имаше право да усвои по програмата до края на 2010 г. заради изискването, че предвидени за дадена година средства, могат да се усвояват до две години след това. През есента на 2012 г. от Министерството на земеделието обявиха спешен план за ускорено усвояване на средствата. Беше съобщено и че в рамките на програмата средства са пренасочени от едни мерки към други, за които има по-голям интерес. През януари директорът на Държавен фонд "Земеделие" обяви, че заради слабият интерес България губи 51 млн. евро при общ бюджет на програмата за 2010 г. от 432 млн. евро. През същия месец България обявява пред Брюксел, че е успяла в последното тримесечие на 2012 г. да усвои 281 млн. евро и е поискала от ЕК да ги възстанови. От комисията са възстановили 200 млн. евро като за другите 81 млн. евро се проверява в момента дали са изразходени според критериите на Брюксел. Източникът на "Дневник" от Брюксел заяви, че тези пари са открити в банкова сметка, не са били изразходвани и най-вероятно целта на българското правителство е било да си ги подсигури, но не това е правилният начин за процедиране, посочи източникът. Ако се установи, че тези средства са били платени, те ще останат за сметка на националния бюджет. Тези 81 млн. евро не се стигнали до крайната цел и по всяка вероятност те ще трябва да бъдат върнат от България. Фермерите няма да бъдат ощетени, защото тези пари не са стигнали до тях, обясни изтоникът..." - в. „Дневник".

 

„ГЕРБ ще прави ляв завой в политиката. Това става ясно от думите на премиера в оставка Бойко Борисов пред министрите му на днешното правителствено заседание. Той посочва новите приоритети на партията. "Доходи и увеличаване на заетостта. Това са двете неща. Да, ще кажете, това е много вляво - такъв е животът", казва Борисов. "Не може човек, който е без работа, да излезе и да му харесва паркът, не може. Това трябва да ни е в ума и в програмите. Всичко останало е - няма как съдиите да не харесват, че им правим съдебни палати, няма как Агенцията по вписванията да не харесва, че има сграда, няма как. Няма как в университета в Пловдив да не са доволни, че им даваме на мястото на казармите да си развият парк и общежитие. И не е само тук, същото е и във Варна - готови", казва Бойко Борисов..." - в. „Стандарт".

 

„След като миналата седмица отпусна над 230 млн. лева за все още неодобрени от Брюксел ВиК европроекти, днес правителството в оставка даде 3 млн. лева на общини с кметове от ГЕРБ. Решението беше взето на днешното редовно заседание на Министерския съвет. До 2.9 млн. лева отиват за финансирането на втория етап от изграждането на надлеза над товарната жп гара и пътния възел на улиците "Одрин" и "Крайезерна" в Бургас. За Добрич бяха отпуснати 132 хил. лева за поставянето на козирка над трибуните на спортно-тренировъчното игрище в градския парк "Св. Георги". Кметът на морския град Димитър Николов се счита за един от най-успешните от ГЕРБ. Неведнъж премиерът в оставка Бойко Борисов е изразявал доброто си мнение и към кмета на Добрич Детелина Николова, която също е сред спряганите имена за министър в служебния кабинет. Миналата седмица града в Североизточната част на страната се сдоби с над 105 млн. лева за реализиране на ВиК проект, който все още няма одобрено еврофинансиране." - в. „Дневник".

 

Отвличането на дъщерята на Евелин Банев-Брендо също е сред темите на всекидневния печат.

 

„Ако Евелин Банев-Брендо проговори за премиера в оставка Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов и шефа на ГДБОП Станимир Флоров, ще стане страшно. Това беше част от коментара за отвличането на 10-годишната дъщеря на Банев - Лара, който Алексей Петров, подсъдим по делото "Октопод", направи малко преди да влезе в съдебната зала. "Все пак съм бил в затвора и съм се срещал с този човек и той ми е казвал, че ако проговори, ще бъде страшно. За Бойко Борисов, за Флоров, за Цветанов. Точно за онова, което те правят, а приписват на него", заяви Петров. Според него са започнали отвличания на деца, а министърът на вътрешните работи не се интересува... На 24 февруари вътрешният министър Цветан Цветанов заяви в ефира на Тв7, че в първите редици на протестите против ЕРП-тата и монополите полицията е засякла членове на криминални структури. Камери уловили хора, работещи във фирми на Марчело Джотолов и Алексей Петров, и замесени в наркотрафик, каза Цветанов тогава. По тези въпроси Петров обясни днес, че в близките дни ще говори. "Бях решил наистина да не говоря", обясни той. Провокиран бил обаче от изказването на Цветан Цветанов тази сутрин..." - в. „Дневник".

 

„Ако в петък в съда в Милано соченият за международен кокаинов крал Евелин Банев-Брендо се държи така, както очакват "бизнес-партньорите му" от Европа и Латинска Америка, още на другия ден отвлечената му дъщеря може да бъде освободена, смятат запознати с разследването. Мълчанието на Брендо пред италианските магистрати е една от водещите версии на антимафиоти за мотива на поръчителите на отвличането, научи "24 часа". 10-годишната Лара бе похитена пред дома си в "Бояна" в 7,30 ч във вторник. Трима маскирани и въоръжени с автомати бандити с BMW Х5 спряха след рязка маневра на столичната ул. "Пушкин" 90 и простреляха шофьора Борислав Ценов. После грабнаха детето и офейкаха с мръсна газ към околовръстното. До вчера нямаше информация от семейството на Лара да е искан откуп или да са поставяни други искания за освобождаването й. Брендо е подсъдим в Италия за организиране на трафик на тонове кокаин от Латинска Америка за различни страни на Стария континент. Той има обвинения и за пране на десетки милиони евро, спечелени от дрога и прехвърлени в швейцарски банки. Според данните от съвместната операция на България и Италия "Кокаинови крале" всяка година наркоорганизацията на Брендо е изпращала 40 т кокаин на Ботуша и в други европейски страни. По време на акцията антимафиотите от България и Италия арестуваха 30 участници в канала за кока, сред тях 15 нашенци, 12 италианци, румънец, словенец и грузинец. Според службите Брендо е един от босовете на канал за дрога, който действа от години в Европа." - в. „24 часа".