Алексей Петров нападна управляващите за изнасянето на СРС-та

Зад този скандал, според мен, стои професионалната и политическа некадърност на управляващите.

Алексей Петров нападна управляващите за изнасянето на СРС-та
Визирам тези, които са олицетворение на управляващите - на първо място премиерът, на второ Цветанов и т.н. Това заяви Алексей Петров, който тази сутрин се яви на разпит в Националната следствена служба, където са му повдигнати нови обвинения по делото "Октопод", съобщи електронното издание Всеки ден. Коментарът на Петров бе по повод излезлите в публичното пространство записи на разговори между шефа на Митниците Ваньо Танов, премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и депутати от ГЕРБ.

 


Освен него в следствието са привикани Пламен и Йордан Стоянови- Дамбовците, които също бяха арестувани в акция "Октопод". Според Петров, ако някой от МВР е решил да изнесе информацията от СРС-тата "за мен това е форма на протест". Той все пак препоръча да се види как ще приключи разследването по този въпрос. "За мен на първо място не е важно как е изнесено, а по-скоро информацията, която съдържат тези разговори", каза той. Алексей Петров не пожела да отговори дали смята, че служители на ДАНС са изнесли класифицирана информация.

 

"Смятам, че тези разговори поднасят информация, а не са манипулация", обясни Петров. Той уточни, че не твърди, че разговорите са истински, но според него те съдържат достатъчно информация и много факти. "Намирам, че е по-добре да потърсим там въпроси и отговори, отколкото кой ги е изнесъл, откъде са дошли, защото може да се окаже на един друг етап, че това е благородна постъпка", отбеляза той. По думите му данните и фактите в разговорите предполагат, че може да са извършени престъпления. "Твърди се, че заявителят на подслушването, не е получил информацията, поставя се под въпрос това дали в крайна сметка е имало основание да се прави това подслушване, а е редно да има и други въпроси", посочи той.

 

Петров обясни, че той лично не знае, кой с кого воюва и кой е стратегът на това нещо. Алексей Петров препоръча компетентните органи да се заемат със съдържанието на разговорите. "Тук се касае за натиск върху директора на Митниците, за контрабандни канали и за ограбването на няколко милиарда", бе категоричен той.

По отношение на осъдителната присъда на Александър Томов и коментарите му, че до голяма степен зад обвинението му стои Алексей Петров, Петров коментира, че ако той не е бил отстранен от "Кремиковци" е нямало да се стигне до фалита на дружеството.

 

Адвокатът на Петров Ина Лулчева обясни, че делото "Октопод" отново е разделено. Първото е за групата, която беше заловена на 10 февруари м.г. и включва братята Дамбовци, Николай Велков, Момчил Кръстев и Антон Петров - Хамстера. Този път в групата не участва Марчело Джотолов. Второто дело си остава срещу Джотолов, Алескей Петров и Хамстера. Така отново "Октоподите" според разследващите са два - малък и голям. Според адвокат Лулчева не са събрани нови доказателства и обвиненията са идентични. „До вчера са били в едно дело, а от днес са две дела", поясни тя.

 

Пламен Стоянов - Големия Дамбовец определи обвинението като "пълна глупост". Той заяви, че с Алексей Петров се е запознал едва преди година. "Запознахме се тука в лафката, като ни докараха с една УАЗК-а", обясни Дамбовеца. Според новото обвинение, той заедно с брат си, Петров и останалите "Октопод"-и, са участници в престъпна група извършвала пране на пари и укриване на данъци в особено големи размери. „Обвинението е редуцирано до тези параметри. Старото е свалено и от групата е изваден Марчело Джотолов", обясни адвокатът на Стоянов Людмил Рангелов.