Срещата на протестиращите с кмета не се състоя

Те са я поискали още в петък, но в залата на общината днес не дойде никой

Срещата на протестиращите с кмета не се състоя
Струпването на камъни какво означава за тях – нито е писмено волеизявление пред общината за нещо, нито кой и как оттук насетне ще процедира, коментира кметът Детелина Николова. Тя очаква протестиращите да представят своите искания, но спазвайки законовите правила и норми, които са задължителни за всички ни. Детелина Николова заяви, че подкрепя протестиращите срещу монополите, но държавата трябва да поеме своите социални функции, за да подпомогне хората в нужда. Тя подчерта, че местната власт върши изключително много в тази посока със средства от общинския бюджет. Дори, в 17-те социални заведения на Добрич, услуги се ползват и от други общини. Партийни политики се прокрадват у някои от протестиращите, каза още Николова.

Местната политика се прави на базата на местните приходи. Това е изключително трудно, затова активността на общината е насочена към привличане на публични ресурси, чрез оперативните програми. Кметът припомни, че неотдавна община Добрич отново беше отличена като най-прозрачна институция в България за втора поредна година. Тя заяви, че разговаря с гражданите, търси решения за това, което се поставя като проблем пред нея, но в рамките на възможното.

Детелина Николова е провела две срещи с различни представители на протестиращите досега. Секретарят на общината Румен Русев също е разговарял с тях неколкократно, но досега не са излагали свои искания към работата на местната власт. Искали са разрешения за протести и са съгласували маршрутите им. Вратата е отворена – нека да определят какво искат от нас, каза още Николова. Единственият истински проблем около който са се обединили всички е неразбирането относно определянето на такса смет. Подробности за формирането й ще бъдат качени на сайта на общината, въпреки че медиите го разясниха (виж тук). От говоренето на улицата тя е чула също, че ще бъде организиран обществен съвет: това означава диалог, аз съм готова за такъв, категорична беше Детелина Николова.