Десетокласник от Добрич ще представя България на международен конкурс по информатика

Младият талант вече има спонсор за престижната надпревара, но са необходими средства за неговия ментор

Десетокласник от Добрич ще представя България на международен конкурс по информатика
За втора поредна година Георги Панев, под ръководството на Цветинка Орешарова и Красен Давидов, взе участие в Международния проект MITE (Methodology and Information Technologies in Education – Методика и информационни технологии в образованието). Той е възпитаник на ЧПГ „Леонардо да Винчи”.

Ученическият проект на Георги “Развитие на информатиката и изчислителната техника и проследяване на един от нейните клонове, свързан с използването на троична симетрична бройна система“ бе допуснат до Националния кръг, който се проведе на 23 февруари в Института по математика и информатика на БАН в София.

От общо 17 участници от цялата страна, Георги взе заслужено първо място.

Конкурсът се провежда на 3 етапа. Проектите се изпращат до Института по математика и информатика в София. Научен ръководител на проекта и председател на журито е проф. Сава Гроздев. Членове на журито са академик Благовест Сендов, доц. д-р Борислав Лазаров, д-р Веселин Ненков, Албена Василева и Бойко Банчев.

От ноември м.г., Георги заедно с двамата ръководители са започнали изготвянето на проекта, след което са го изпратили за разглеждане и оценяване, и е допуснат до националния кръг в София, където се представя и защитава в рамките на 15 минути пред комисията. Добрата презентация на Георги му спечелва първо място и го изпраща в Русия.

На 30 април, заедно с един от своите ръководители, Георги ще отпътува за Москва, където ще защити своя проект на Международния кръг на MITE.
 
gramota_na_georgi_600