Масово сменят полицейски шефове; Посланик премиер, жена начело на МВР

Властта се бори с мафията помпозно, с опонентите си - незаконно, пишат още всекидневниците във вторник

Масово сменят полицейски шефове; Посланик премиер, жена начело на МВР

24 часа


Ген. Драгомир Димитров: Информацията за атентата срещу Бойко Борисов е била филтрирана през 2005 г.

Вие много добре знаете, че има проверка на Софийска градска прокуратура. Така че по съдържанието на документа аз не бих могъл да коментирам. А и независимо от проверката за нас това е документ, който е конфиденциален - от чужда партньорска служба, предоставен ни на базата на споразумение с тази служба, който е класифициран от партньорската служба с гриф "Строго секретно". Искам обаче да подчертая, че темата се експлоатира от 2005 година, когато в медиите е изнесена доста информация относно

подготвян атентат срещу тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, включително са коментирани и различни партньорски служби като източници на тази информация. Коментирана е сериозността и е давана оценка на заплахата.

 

24 часа

Посланик Марин Райков ще е служебният премиер на България

Посланикът във Франция Марин Райков ще е служебният премиер на България. Името му ще бъде обявено днес в 16 часа от президента Росен Плевнелиев. Тогава държавният глава и служебният премиер ще направят изявления.

Назначеното от президента служебно правителство ще трябва да подготви предсрочните парламентарни избори на 12 май. Преди седмица Плевнелиев обяви, че ще има трима вицепремиери, като така очерта и приоритетите пред този кабинет - социална политика, икономика и финанси и еврофондове.

В интервю за австрийския в. "Щандард" от вчера президентът описва бъдещите министри като хора, успели да изградят сами своята компетентност и репутация.

 

Труд

Посланик премиер, жена начело на МВР

Посланикът ни в Париж Марин Райков е най-вероятният служебен премиер на България, научи "Труд" от източници в политическите среди.

Президентът Росен Плевнелиев ще обяви във вторник в 16 ч имената на министрите в служебния кабинет, а пред журналистите ще застанат само държавният глава и новият министър-председател. В сряда в Гранитната зала на Министерския съвет ще се състои и официалната церемония по предаването на властта. След това новите и старите министри ще се отправят към ресорните си ведомства.

"Не мога да отрека или да потвърдя, защото не мога да правя изявления, докато държавният глава не оповести решението си." Това отговори пред "Труд" Райков на въпрос дали от "Дондуков" 2 е разговаряно с него да поеме премиерския пост.

Името му е било и сред обсъжданите за външен министър в правителството на президента, твърдят запознати.

 

Труд

Масово сменят полицейски шефове

Правителството на ГЕРБ в оставка прави масова подмяна на полицейски шефове в страната, съобщиха за "Труд" синдикални активисти.

В Бургас са сменени шефовете на РПУ-Царево и РПУ-Сунгурларе - Петър Петров и Михаил Луков. Причината - навършили пенсионна възраст. Предстои пенсиониране и на началниците на охранителната полиция и паспортната служба в Бургас.

В Монтана и областта се върти бурен кадрил на полицейски началници. След като бе обявено, че бившият шеф на ОД на МВР комисар Валери Димитров по собствено желание напуска поста си, мястото му бе заето от началника на РПУ-Монтана гл. инспектор Даниел Псалтиров. Магистърът по право и каратист с черен колан Псалтиров стана най-младият МВР директор в страната - той е 31-годишен. След няколко дни начело на РПУ-Монтана застана гл. инспектор Бисер Йончев - дотогавашен шеф на криминалистите в Берковица.

 

Стандарт

Потомствен дипломат ще е премиер

Щом стане служебен премиер, Марин Райков ще трябва да напусне поста си на посланик във Франция, който заема за втори път. Потомствен дипломат, Райков е роден във Вашингтон, син е на Райко Николов. Живял е във Франция през ученическите си години, а по-късно прекарва години като дипломат последователно в Страсбург и Париж. Говори езика на Юго като роден. През 1984 г. завършва международни отношения в Икономическия университет в София. Професионалната му кариера във Външно започва през 1987 г. в отдел "Страни от Югоизточна Европа".

 

Стандарт

Сметките ни за ток заложени срещу кредит

Националната електрическа компания (НЕК) и сметките за ток на всички българи са заложени в полза на американските компании ContourGlobal и AES, които държат съответно ТЕЦ-овете "КонтурГлобал Марица-изток 3" и "Ей И Ес Гълъбово". Това стана ясно от думите на министъра на икономиката в оставка Делян Добрев. С двете компании са били сключени договори, в които в тяхна полза са били заложени вземанията на НЕК от сметките за ток на българските граждани, които влизат в компанията през трите ЕРП-та.

 

Монитор

Минахме на магарешко

По 1,30 лева за килограм живо тегло вървят магаретата за клане по селата. Дългоухите домашни помощници имат чисто червено месо и макар да има тънкости при приготвянето им, все повече хора слагат на трапезата си от деликатеса. Най-големи почитатели на магарешкото са в Северна България, показа проверка на „Монитор". „От животно, което тежи около 300 кила, получавам 60 ­ 70 кг месо", обясни Иван Петков, земеделски производител от Плевенско. Обяви за продажба на магарешко месо, което на вкус трудно може да се различи от телешкото, има и в интернет.

 

Преса

Проф. Иван Ангелов: Предлагам 25 мерки за излизане от кризата

Изследване на Института за модерна политика показва, че ако парламентарните избори се провеждаха днес, в Народното събрание биха влезли политическа партия ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака" и движение "България на гражданите". С големи шансове е и ДСБ. Изследването определя и национален отбор по политика, включващ 6 политици. Проучването на "Института за модерна политика" е проведено в периода 18-26 февруари чрез стандартизирано интервю „лице в лице" с 980 души. Ключовият въпрос в изследването е за разпределението на мандатите в бъдещото Народно събрание и избирателната активност на предстоящия вот.

Може да се допусне, че ако изборите бяха днес, между 55 и 63% от българите биха упражнили правото си на глас на парламентарния вот.  На директния въпрос: „Ако изборите за Народно събрание бяха днес, вие ще гласувате ли?", общо 62,6% отговарят, че категорично и по-скоро ще гласуват, а 20,8% заемат позицията, че по-скоро няма и категорично няма да гласуват.  При деклариран вот от 62,6% гласуващи, ако изборите бяха днес, в парламента биха влезли ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака", "България на гражданите". Ако пред урните обаче се явят 54,9% от избирателите, до преодоляване на 4-процентната бариера плътно би се приближила и партия ДСБ.

 

Сега

Властта се бори с мафията помпозно, с опонентите си - незаконно

Властта няма сили да се справи с борбата с мафията и с отнемането на придобитото по престъпен начин имущество, но с охота ще се заеме с проверката на имотите и доходите на ръководствата на гражданските сдружения и отделни граждани, които са й опозиция. Затова конфискацията се изчерпва с помпозни събития като подписване на споразумения между държавни органи, които по закон са длъжни да си сътрудничат, а скандалният законопроект, с който неправителственият сектор, частни дружества и отделни граждани се приравняват на висшите държавни длъжности, има всички шансове да бъде приет по бързата процедура още днес.

 

Дума

Министри лъгаха като за последно

Министрите на ГЕРБ в оставка като за последно лъгаха на едро пред медиите вчера.

Пред журналисти в Министерския съвет финансовият министър Симеон Дянков, без да му мигне окото, обяви, че към днешна дата бюджетът на държавата бил в по-добро състояние, отколкото бил заварен от правителството на ГЕРБ. После уточни, че това важало за "нетните" числа на държавните финанси.

Своя принос към лъжите даде и вътрешният министър Цветан Цветанов. Той се самопохвали, че оставял в МВР една подредена система и осъществени реформи. Според Цветанов успехите на министерството му срещу организираната престъпност били "огромни".

На изпроводяк вчера и транспортният министър Ивайло Московски прехвърли цялата вина за проблемите в неговия сектор на предишните управления, като не пропусне да спомене Сергей Станишев като виновник за проблемите на БДЖ и "Български пощи".

Икономическият министър Делян Добрев пък стигна още по-далеч, като стовари вината за подписаните преди 12 години от Иван Костов договори за т.нар. американски "Марици" върху правителствата на НДСВ и Тройната коалиция.