Акад. Георги Марков представя в Добрич книга, посветена на 100 г. от Балканската война

„България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913 г.“ е новата книга, която авторът, акад. Георги Марков ще представи пред добричка публика днес, от 17.30 часа в Огледална зала „Нели Божкова”.


Акад. Георги Марков представя в Добрич книга, посветена на 100 г. от Балканската война
Акад. Георги Марков е директор на Института по история към БАН от 1993 г. Новата му книга е илюстрирана от художника Жеко Алексиев и съдържа комплект от карти на бойните действия. Тя е посветена на стогодишнината от Балканската война и според автора разказва истината за нея. Годишнината е повод „да се върнем във времето, когато светът е учуден от дързостта на българите да се изправят срещу една империя, разпростряла се на три континента“.
 
„Само за три седмици – казва авторът – те се озовават на 40 км. пред Златния рог в името на събирането им „под обща държавна стряха“. „Разплатата с вековния враг“ е толкова изненадваща, че дори специалистите по Ориента не могат да схванат силата на освободителната мисия спрямо „поробените братя отвъд Странджа, Родопите и Рила“ – коментира акад. Марков.

Книгата излага цялостно стратегията, политиката, дипломацията и народопсихологията, проявени в тези важни събития, съхранени в родовата ни памет. В труда са осветлени чрез документи от български и чужди архивохранилища ходовете на голямата политика на Великите сили, непримиримите съперничества и противоречия между балканските съюзници за разпределението на дяловете от „Османското наследство“, които пораждат в крайна сметка  следващата Втора балканска война.