Цацаров: Доган не е поръчал Бойко, Бедствие в Габрово - жена загина, вятър руши болници

Кабинетът ще дава еднократни помощи за най-бедните в нарушение на закона, пишат още петъчните вестници

Цацаров: Доган не е поръчал Бойко, Бедствие в Габрово - жена загина, вятър руши болници

24 часа


Министър Иван Станков: Сега не осигуряваме дори месото, нужно за изхранване на българина

Много неща трябва да се променят. Най-напред - трябва да имаме достатъчно производство. Следва да се увеличат площите с овошки, зеленчуци и лозя и още по-важното - да увеличим средните добиви от културите и продуктивността на селскостопанските животни.

За да стане това, трябва да се стимулира племенното животновъдство, да се подобри националният генофонд, който напоследък е изпуснат. Имаме малко племенни животни, загубихме някои породи.

От 1989 г. броят на свинете у нас е намалял 7 пъти, на овцете - 5 пъти, 3 пъти на говедата, а птиците са 2 пъти по-малко.

 

24 часа

Брендо в Италия до юли, никой не се обажда за Лара

Италианските спецслужби няма да докарат Евелин Банев-Брендо у нас за предстоящото му в понеделник дело в Софийския градски съд, научи "24 часа". То се води заради европейска заповед за арест, издадена от Румъния за трафик на кокаин.

Брендо ще остане под строга охрана в затвора в Италия до лятото. Това е станало ясно от факс, получен вчера в София след усилена кореспонденция между съдебните власти на двете държави.

Банев сам поискал да остане, докато процесът срещу него в Милано не приключи, потвърди източник от чужбина. Вероятно единият мотив е от съображение за сигурност - не е изключено и той да стане мишета като малката си дъщеря, която бе отвлечена. Другата причина е, че транспортирането му в момента ще се окаже скъпо.

 

Труд

Бедствие в Габрово - жена загина под скеле, вятър руши болници

Бедствено положение в Габрово обяви кметицата на града Таня Христова заради ураганен вятър. Поривът му събори строително скеле, под което на място загина млада жена.

В областта има и други пострадали хора, но леко, стана ясно от думите на Христова, цитирана от "Фокус". Половин Габрово и съседните градове Трявна и Дряново останаха без ток.

Силно засегната от бедствието е и болницата в Габрово. Прясно ремонтираната фасада на сградата е свлечена от вятъра. Три от отделенията на лечебното заведение - ушното, кожното и вътрешното, са останали без прозорци и дограма, в болничните стаи е пълен погром, разказаха за "Труд" от Министерството на здравеопазването. За щастие няма пострадали пациенти и медици, които в това време са били в болницата.

 

Труд

Цацаров оневини и Борисов, и Доган

С едно решение вчера прокуратурата свали съмненията, че бившият премиер Бойко Борисов е разгласил класифицирана информация от парламентарната трибуна, и тези, че Ахмед Доган е поръчал атентат срещу него.

Обвинението отказа да образува разследване по случая. А мотивите за това представи самият главен прокурор Сотир Цацаров. Те са, че сигнал за атентат срещу Борисов, "готвен в договореност с Доган", е имало, но той е "с изключително ниска степен на достоверност и не е класифицирана информация".

 

Стандарт

Цацаров: Доган не е поръчал Бойко

Проверката по повод изявлението на бившия премиер Бойко Борисов, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган му готви атентат, е прекратена от прокуратурата. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. "Документът е с изключително ниска степен на достоверност, да не кажа с нулева", коментира Цацаров. Той определи сигнала, който е постъпил в Националната разузнавателна служба на 15 юни 2005 г., като "лист хартия". Още тогава в НРС са го сметнали за несериозен, защото съдържал информация, според която Доган искал да заеме мястото на Борисов като главен секретар на МВР.

 

Стандарт

210 хиляди с бонуси за топло

По 65 лв. бонуси за отопление ще получат най-бедните семейства в България. Близо 210 хиляди домакинства, които тази зима вземаха енергийни помощи, най-вероятно ще бъдат зарадвани с по още една месечна сума. Така ще могат да си платят тока или парното. Това е една от мерките, които служебните министри на финансите и на труда - Калин Христов и Деяна Костадинова, ще предложат на кабинета, научи "Стандарт". В момента държавата плаща на най-бедните общо 328 лв. за петте зимни месеца.

Бонус "топло" да се даде и на пенсионерите, които вземат до 200 лв. на месец, поискаха синдикатите.

До 7 дни ще представим цял пакет от мерки в  подкрепа на най-уязвимите хора, заяви вицепремиерът Костадинова. "Става дума за еднократни помощи", уточни тя.

Преса

Ураганът в Габрово взе жертва

Младата жена е попаднала под скеле, съборено от ураганния вятър в Габрово. Откарана е в болница, където по-късно е починала. Сигналът за инцидента е постъпил около 20,50 часа в четвъртък вечерта, съобщиха от МВР. Вероятно е паднала част от скеле, което е било издигнато на една от сградите на територията на града. Предполага се, че жената се е движила в обхвата на сградата, която е доста висока. Вероятно от силните ветрове, част от конструкция се е откъснала и жената е попаднала под него". Има и други хора, които не са пострадали тежко и са с наранени крайници.

БТВ съобщи по-рано за изкоренени в Габрово два 20-метрови бора, които препречиха пътните платна в района на площад "Възраждане" и зад Априловската гимназия. Има множество сигнали за паднали ламарини и керемиди от покривите, за пречупени антени и сателитни чинии. 48-годишен мъж е бил ранен, след като ламарина паднала на главата му на ул. "Софроний Врачански". Вятърът е съборил и 90-годишна жена на ул. "Македония", която е със счупен крак. На яз. "Ал.Стамболийски" мъж пострада от паднал клон.

 

Сега

Кабинетът ще дава еднократни помощи за най-бедните в нарушение на закона

За да тушира социалното напрежение, служебното правителство смята да раздаде еднократни помощи за най-бедните, като пренебрегне ограниченията, заложени в законите. Това стана ясно от последните изяви на социалния министър и вицепремиер Деяна Костадинова. "Имаме ангажимент да подкрепим с еднократни помощи най-уязвимите групи, а политиката на доходите е дългосрочна", обясни вчера пред БНТ тя. Ден по-рано Костадинова гарантира подкрепа поне на хората, които не могат да си покрият енергийните сметки.

Според закона за социално подпомагане помощи се отпускат за покриване на инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности, но след социална оценка, която доказва, че са изчерпани всички други начини за самоиздръжка и издръжка от роднини. През миналата година например еднократна помощ са получили едва около 7700 души при 210 000 с помощи за отопление и над 50 000 социално слаби на месечно подпомагане. В бройката са пострадалите от наводнението в Бисер, миньорите от ГОРУБСО-Мадан и металурзите от ОЦК "Кърджали". За да успокои напрежението тогава, правителството на ГЕРБ също наруши закона, като отпусна помощта за всички независимо от финансовите им възможности. След многократните критики, че не може да се раздават социални помощи в нарушение на закона, кабинетът на Борисов измисли друга схема - отпусна на пострадалите при земетресението в Перник по 325 лв. с постановление, в което не се позовава на никакъв нормативен акт.

 

Дума

Стотици в Кърджали без ток заради неплатени сметки

Без предварително предупреждение 511 домакинства в общините Кърджали, Ардино и Черноочене се оказаха с изключен ток заради неплатени сметки, предаде БГНЕС.

Данните посочи след официално запитване Крум Косев от отдел "Комуникации" в централния офис на австрийската компания EVN в Пловдив. Той уточнява, че в офиса в Кърджали са постъпили 88 заявления за разсрочено плащане, а до момента са сключени 56 споразумения за това. До спирането на тока се стигна, след като стотици хора не успяха да платят навреме в пъти по-високите сметки.

Изключването е започнало още в понеделник, без абонатите да бъдат уведомявани за наказателната акция. Шумни скандали в клиентския център на EVN в Кърджали обаче предизвика неправомерното спиране на тока на много от клиентите с платени смети поради грешки на техническите екипи. Таксиметров шофьор показа фактура за платена сметка и каза, че вместо на съседа му е изключено електрозахранването на неговото жилище.