Библиотеката се включва в „Седмица на Интернет 2013”

Регионална библиотека „Дора Габе” се включва в Кампанията „Седмица на Интернет 2013” (GET ONLINE WEEK 2013) за популяризиране на Информационно-комуникационните технологии сред гражданите и млади хора, която се провежда от 18 до 24 март 2013 г. и се организира от „Телецентрове Европа“. В Центъра за информация и справочно-библиографско обслужване на библиотеката всеки, който желае, може напълно безплатно да участва в тази инициатива и да провери своите компютърни умения с приложения сертификационен тест.

Библиотеката се включва в „Седмица на Интернет 2013”

Гражданите могат да проверят и самостоятелно своите компютърни умения чрез сайта на Българската библиотечно-информационна асоциация http://www.lib.bg/, където има банер  за участие в теста. Процедурата обхваща влизане в системата чрез вход от бутона-банер, попълване на анонимна анкета и продължаване към теста, което става автоматично при избиране на отговор „НЕ“ от последният въпрос!

Кампанията „Седмица на Интернет 2013” (GET ONLINE WEEK 2013)   се организира от „Телецентрове Европа“ (Telecentre Europe AISBL),  неправителствена организация, представляваща 37 мрежи от центрове в 27 европейски страни и се поддържа в тази инициатива от Get Online Week Alliance - група, състояща се от Accenture, Liberty Global и Microsoft. При провеждането на GET ONLINE WEEK 2013  в различните държави, националните партньори на кампанията ще обединят множеството от заинтересовани страни в  коалиции с местните власти, ИКТ  индустрията, училищата, университетите и ще работят активно за популяризиране на Информационно-комуникационните технологии сред гражданите и млади хора.



„Седмица на Интернет 2013“ (GET ONLINE WEEK 2013) ще обхване около 10 000 европейски ИКТ центрове за обучение (известни още като Телецентрове), обществени центрове като библиотеки, читалища, неправителствени организации, училища и общински организации, разположени както в градски, така и в селски райони. Националните партньори на кампанията от почти 30 страни в Европа са обединили усилия и ще популяризират използването на иновативни инструменти за трудова заетост, за да бъдат насочени повече европейски граждани към компютърните квалификации. През тези седем дни безработните и младите хора ще се запознаят с възможности за бизнес ориентирани квалификации и ще бъдат информирани относно различни схеми за сертифициране, които могат да удостоверят техните придобити компютърни умения в неформални образователни институции.


Национален координатор на инициативата „Седмица на Интернет 2013” в България е Сдружение „ИКТ Развитие България“ с партньори Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" към МТИТС, Сдружение „Българска библиотечно-информационна асоциация” и Програма "Глоб@лни библиотеки – България".