640 свидетели по мегадело за ДДС измама; Депутати масово на борсата

Никой не иска Дянков за депутат; Студентското кюфте се сви наполовина, пишат още всекидневниците в четвъртък

640 свидетели по мегадело за ДДС измама; Депутати масово на борсата

24 часа


640 свидетели по мегадело за ДДС измама

640 свидетели ще бъдат разпитани по делото срещу Хованес Манукян-Ончо за ДДС измами. Днес спецсъдът насрочи 65 заседания за 3 месеца.

Манукян е сочен от МВР за човек на Маргините. Арестуван е през 2011 година в операция "Вносителите".  Според обвинението е ръководил организирана престъпна група от 17 души, ощетили хазната с 30 милиона от сделки със захар.

"Не познавам Маргините, изкараха ме техен човек, за да се вдигне шум. Имал съм търговски отношения с фирми, които били контролирани от тях, но на този принцип стотици бизнесмени могат да бъдат хора на Маргините", казва Манукян през "24 часа".

 

24 часа

Иван Кръстев: Голямата опасност е непризнаване на изборите

За първи път след 1990 г., ние рискуваме да имаме избори, при които загубилата партия е готова да излезе на улицата и да не признае резултатите. Това предупреждава в интервю за „24 часа" политологът Иван Кръстев. Причината да се страхува от подобно развитие е, че на тези избори никоя партия не може да си позволи да загуби. Досега всички криза в страната са се решавали чрез договаряне вътре в елита, но днес такова договаряне е трудно, а и няма да бъде достатъчно, защото сега обществото не е разделено на ляво и дясно, а на горе и долу, казва политологът. През 1997 г. БСП загуби изборите, но имаше договореност, че за запазване на социалния мир и по-лесно излизане от кризата, новото правителство няма да преследва старите министри, а сега такава договореност няма, нещо повече, хората настояват, ако не всички, то поне някой да плати сметката, казва политологът. Затова вотът на 12 май няма да прилича на никой от предишните.

 

Труд

Депутати масово на борсата

Доскорошните депутати масово се регистрират като безработни на борсата. Засега най-много са от ГЕРБ, показа проверка на "Труд".

Всички те ще получават максималното обезщетение - 1200 лв. месечно, тъй като са били осигурявани на над 2000 лв. брутна заплата. Държавата ще ги подпомага между 6 месеца и 1 година в зависимост от трудовия им стаж. Депутат от ГЕРБ, пожелал, анонимност, съобщи, че ръководството на партията е посъветвало повечето бивши народни представители да се регистрират в бюрата по труда, за да имат законни доходи по време на предизборната кампания.

 

Труд

Знеполски отива във Ватикана

Проф. Ивайло Знеполски се очаква да бъде изпратен за посланик във Ватикана, научи "Труд".

Премиерът Марин Райков съобщи, че има кандидат: "Имам идея, очаквам съгласието на човека."

Проф. Знеполски е световно признат философ, културолог, изкуствовед и филмов критик. Преподава в Софийския университет, гостувал е в редица френски университети, ръководи магистърска програма в германския вуз "Виадрина". Написал е предговора към българското издание на "Лолита".

 

Стандарт

Спешна помощ за отчаяни хора

Спешна помощ за отчаяните българи готви новият здравен министър. Проф. Николай Петров мобилизира всички регионални здравни инспекции в страната да издирват и оказват подкрепа на хора, които са на ръба и са готови да сложат край на живота си. Повод за решението му стана поредният случай на самозапалил се мъж. Вчера 41-годишният Тодор от Ситово си драсна клечката от отчаяние. Това е вторият случай само за тази седмица и седмият от началото на годината.

Акцията по спасяването на отчаяните българи започва в началото на следващата седмица. Здравните инспектори ще издирват рисковите групи и заедно с психолози ще се опитват да им повдигнат духа. Здравният министър ще иска строг отчет за работата им.

 

Стандарт

Никой не иска Дянков за депутат

Никой в ГЕРБ не иска Симеон Дянков за депутат. Бившият вицепремиер и финансов министър не е получил нито една номинация от партийните структури в страната. Това разкри вчера доскорошният депутат Димитър Главчев.

Екссоциалният шеф Тотю Младенов също е под въпрос за новия парламент, научи "Стандарт". Причината била ниският му рейтинг. Дори собственият му регион Враца му давал слаба оценка. В ГЕРБ обаче нямали друг подготвен кадър за града и Тотю можел да се класира в последния момент.

Данъчен номер 1 Красимир Стефанов си харесаха за водач на листата ГЕРБерите в Хасково. Той не влиза в сметките ни, отговориха обаче от предизборния щаб. Според източници от централата по-вероятно било първи в региона да е екс икономическият министър Делян Добрев.

Последната дума за листите ще е на Бойко Борисов, казват ексдепутатите. Тези от тях, които не са сигурни, че ще попаднат в списъците, вече се редят на опашка в бюрата по труда. Документите си вчера подадоха бившите народни представителки Величка Шопова и Зоя Георгиева. Те ще вземат 60% от досегашната си заплата или около 1100 лв.

Управленска програма по региони пише ударно ГЕРБ. Томислав Дончев, който е отговорник да проекта, поръчал на областните координатори справки по градове за конкретните проблеми и възможностите за решаването им. До дни ГЕРБерите ще кажат къде ще строят пътища, какви инвестиции предвиждат за бедния Северозапад.

 

Монитор

Студентското кюфте се сви наполовина

Студентските кюфтета и пържоли са се свили наполовина. Подобни оплаквания имали студентите в Софийския университет.

Порциите в студентските столове били доста по-леки от обявения грамаж в менюто. Храната не била вкусна и качествена и не отговаряла на стандартите за качество на   здравното министерство. За това разказа вчера зам.-ректорката по информационни дейности, академичен състав и администрация на висшето училище проф. Албена Воденичарова. Затова подобряването на качеството на храната в столовете, както и цялото социално-битово обслужване е една от приоритетните цели по проекта „Ключ към качеството", който ще се изпълнява от Софийския университет.

Той е на стойност над 497 хил. лв. и се финансира от Европейския социален фонд по ОП „Развитие на човешките ресурси".

 

Преса

Първоаприлски надежди за по-евтино парно и топла вода

ДКЕВР публикува проект на прогнози цени на енергията в сектор "Топлоенергетика", считано от 1 април 2013 г.. За това съобщава енергийният регулатор на интернет страницата си. За абонатите на "Топлофикация" София и "Софиягаз" ЕАД намалението в цената на парното и топлата вода ще бъде най-малко. В Плевен и Бургас спрямо другите топлофикации, цените ще бъдат занижени повече.

В проекта се предвижда за "Топлофикация"-София цената на топлинната енергия да бъде 80,12 лв./MWh, като намалението в цената е -3,83%. За "ЕВН България Топлофикация" ЕАД се предвижда цената на топлинната енергия да бъде 72,16 лв./MWh, като намалението в цената е -4,92%.

 

Сега

Оскъдните приходи не попариха оптимизма на служебния кабинет

Въпреки слабото изпълнение на бюджета през януари и ниските нива на фискалния резерв служебното правителство побърза да заяви, че няма проблеми с публичните финанси. И служебният премиер Марин Райков, и новият финансов министър Калин Христов дават гаранции, че държавният бюджет е изпълним и към края на годината фискалният резерв ще бъде над минимума от 4.5 млрд. лв. В същото време съществуват сериозни основания за притеснения, че приходите са надценени и хазната ще има проблеми с посрещането на разходите.

Противно на уверенията на Райков, че до дни ще има по-подробни данни за състоянието на хазната, информация за изпълнението на бюджета към края на февруари вчера не бе представена. Финансовият министър Калин Христов отказа да съобщава предварителни данни с аргумента, че те трябва да са официални и достъпни за всички на сайта на финансовото министерство. Това ще се случи в края на март. Христов обаче побърза да увери, че проблемите с приходната част в началото на годината са традиционни и изоставането ще бъде наваксано в следващите месеци. "Няма индикатори, че бюджетът не може да бъде изпълнен", увери Христов.

 

Дума

Искат пускане на III и IV блок на "Козлодуй"

Трети и Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъдат пуснати незабавно. За това настояха вчера от Радикалното крило на протестите и Народното социално движение. По техни изчисления, с пускането в експлоатация на двата блока цената на електроенергията може да падне с 25%.

Двата реактора могат да работят още 30-35 години и могат да издържат на всички вътрешни и външни бедствия, посочи бившият директор на "Козлодуй" Красимир Николов. Той призова служебния премиер да обособи в отделно дружество двата блока и да се започне бързата им експлоатация. По думите му спирането на първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй" не е било продиктувано от ЕС, а е изкуствено предизвикано за облаги на монополите. Ядреният експерт Ангел Гоцев подкрепи искането и изтъкна, че разрушаването на един ядрен блок струва колкото и неговото построяване - над 1 млрд. лв.