Разследван за крупна кражба от ВиК остава в ареста

Окръжен съд – Добрич за трети път не уважи молбата на 51-годишния Стефан В. К. от София за изменение на наложената му мярка за неотклонение задържане под стража в по-лека.

Разследван за крупна кражба от ВиК остава в ареста
Той е разследван по досъдебно производство по обвинение, че през периода 13.11.2011 г. – 19.03.2012 г. в областите Силистра и Добрич е подбудил и подпомогнал Радко Г. да отнеме имущество с първоначална стойност 70 537 лв., собственост на държавно дружество „ВиК - Добрич” ЕАД. Предмет на престъплението са тръби от магистрален водонапорен тръбопровод от терасите на р. Дунав до територията на гр. Добрич.

Първоначалната мярка за неотклонение задържане под стража спрямо Стефан К. е взета на 19.09.2012 г. За пореден път днес той моли съда да измени мярката за процесуална принуда в по-лека. Според двамата му адвокати изминалият продължителен срок на ареста представлява ново обстоятелство, налагащо преоценка на задържането му под стража. Според тях не е налице обосновано предположение за негово авторство на деянието, за което е привлечен да отговаря. Той само изпълнявал задълженията си като консултант на фирмата, която изпълнявала демонтажа на тръбите по заповед на МЗХ. Подзащитният им съдействал на разследването за изясняване на обективната истина. Защитниците твърдят, че не съществува опасност той да се укрие или да извърши друго деяние, но пък имало риск за здравословното му състояние.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич заяви, че няма нови обстоятелства, които да мотивират изменението на мярката за неотклонение. Наложената на Стефан била единствената адекватна, предвид изключително високата степен на накърняване на обществените отношения с престъплението, за което е привлечен да отговаря. Прокурорът обърна внимание, че той е в ареста от 6 месеца, т.е. в рамките на законния срок. Събраните по делото доказателства недвусмислено сочели неговото участие в извършеното престъпление. Прокурорът намира за реална опасността той да се укрие или да извърши друго деяние. Представителят на държавното обвинение намира за необосновани твърдението, че Стефан е съдействал активно за изясняване на обстоятелствата по делото, и изявленията за промяна в здравословното му състояние.

Окръжен съд – Добрич след като взе предвид събраните по делото и представените в съдебното заседание доказателства, както и становищата и възраженията на страните, счете жалбата за неоснователна. Съдът посочи, че не са представени доказателства, които да оборват възприетото вече от съдебния състав обоснованото предположение, че Стефан е извършил престъплението, за което е привлечен да отговаря. Същевременно е възникнало подозрение, че деянието е осъществено в съучастие с висши държавни служители. Съдът приема, че не е изключена опасността той да извърши друго деяние. Доказателствата, че той разполага със значителни средства, мотивират съда да допусне, че съществува опасност той да се укрие. Съдът отбеляза още констатираното при предходно разглеждане на мярката за неотклонение, че заболяването на Стефан е със значителна давност и не е несъвместимо с условията в Следствения арест, а липсват основания да се налагат специални медицински грижи.

Актът на първоинстанционния съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.