Камата да стане лице на бунта настояват студентските съвети; Във Варна опънаха палатки...

Петъчните вестници отделят място на призива на премиера Марин Райков бизнесът да прояви солидарност с гражданите при понасянето на тежестите от кризата. Изявлението беше направено след срещата на Райков с лидерите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров.

Камата да стане лице на бунта настояват студентските съвети; Във Варна опънаха палатки...

„Много бих искал българските индустриалци, така нареченият национален капитал, да помислят как да проявят своята солидарност към своите съграждани в един тежък момент на изпитания. Това заяви премиерът Марин Райков, след като се срещна с Иван Костов и Мартин Димитров...
Райков съобщи, че мисли върху някаква формула на консултации с индустриалците на България. "Ценностите, свързани със солидарността, са един от основните принципи на всяка европейска демокрация. Бих бил изключително щастлив да видя как те действат в България. Крайно време е да дадем един добър сигнал", обясни идеята си служебният премиер. Той смята, че българските индустриалци може да се легитимират като социален партньор...
Костов и Димитров разговаряха с Марин Райков повече от час. Костов каза, че двамата са предложили конкретни мерки за борба с бедността. "Хората се самоубиват заради неудържимата бедност", каза лидерът на ДСБ.
Мартин Димитров добави, че е много важна подкрепата на държавата за малкия и средния бизнес - възстановяване на дължимите плащания и на ДДС, както "такава работа с еврофондовете, че те да осигурят заетост".
Райков му отговори, че правителството има амбицията да направи задълбочен анализ по темата за еврофондовете, защото е важно да има мултиплициращ ефект от даден проект..." - в. „Труд".


 

"Премиерът призна, че възможностите на държавата за борба с бедността са доста ограничени. "Бюджетът е направен по много консервативен начин и ние няма да можем и нямаме желанието да не се съобразяваме с него. Търсим резерви, имаме известни шансове някаква част от тези резерви, които идентифицираме, да бъдат насочени в тази област", обясни мъгляво премиерът.
Представителите на бизнеса бяха изненадани както от призива на премиера да намерят форми за поемане на данък "солидарност"...
"Ние нямаме практика да коментираме призиви. Не съм присъствал на срещата, така че не знам какво точно е имал предвид премиерът. Звучи ми като общи приказки. Освен това си има място за обсъждане на важни теми като доходи, бедност, социална политика - това е Националният съвет за тристранно сътрудничество", заяви пред "Сега" Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата.
"Обществото ни е изправено пред сериозни проблеми, основно свързани с доходите. Причината е, че икономиката "диша тежко" - инвестициите са малко, фирмите фалират, над 400 000 работни места вече не съществуват", коментира изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. Според него, преди да изисква от фирмите, държавата трябва да свърши своята работа - да се разплати с бизнеса, да подобри средата, за да може той да "живне" и да създаде устойчива заетост. А насочването на ресурси от бизнеса към хората с проблеми е временна мярка и няма да реши нарастващия проблем с изчезващите работни места.
"Не сме запознати с идеята, но поемането на ангажименти от компаниите обикновено преминава през програмите им за корпоративна социална отговорност. Всяка голяма компания има подобна програма. В случая обаче остава впечатление, че се има предвид нещо различно", обясни Ирина Йорданова, отговаряща за публичните комуникации в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Очаква се КРИБ да излезе с позиция на предстоящото заседание на тристранния съвет днес...
"Поредно правителство очевидно не разбира, че не може да се води битка с бедността, ако не се решават проблемите с безработицата и загубата на работни места, обясни икономистът Георги Ангелов. - Реално най-големият проблем е безработицата - тя намалява доходите. В семейство, в което има двама работещи, изведнъж единия го уволняват, по-често това е мъжът, който обикновено носи по-големия доход. По тази причина в момента може би половин милион домакинства са принудени да живеят с 40% от парите, с които са живели преди", каза той.
Съпредседателите на "Синята коалиция" в последното Народно събрание Иван Костов и Мартин Димитров, на срещата с които премиерът лансира идеята, също призоваха за облекчаване на бизнеса като начин за справяне с бедността..." -. в. „Сега".

 

„Според министър-председателя българският бизнес трябва да покаже, че е носител на национална отговорност и да се легитимира като социален партньор. В тази връзка Иван Костов постави искането за конкретни мерки, които да противодействат на неудържимата, по думите му бедност, която води хора до самозапалване...
Възмутени сме от реакцията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която обяви вчера, че посочването на монополите и фирмите с господстващо положение не е тяхна работа, единодушни бяха лидерите на Синята коалиция. Те настояха премиерът и неговите министри да продължат да подават сигнали към КЗК за секторите, в които е видно, че има злоупотреба с господстващо положение.
Аз ще продължа да настоявам категорично да получа отговор за случаите на злоупотреби с монополно положение и картелни споразумения, защото българските граждани имат право да знаят това, заяви Марин Райков.
Иван Костов посочи като пример за сектор, в който трябва да бъдат неутрализирани злоупотребите с господстващо положение, търговията с лекарства.
Лидерите на Синята коалиция поискаха от премиера държавната фирма "Информационно обслужване" да не участва в конкурса за броенето на бюлетините. Тази задача да се даде на НСИ, предложи Иван Костов. Той поиска също протоколите от избирателните секции да бъдат качени в интернет веднага след приключване на броенето..." - в. „Стандарт".

 

„Иван Костов и Мартин Димитров смятат, че НСИ е по-добър и по-обективен преброител на гласовете на парламентарните избори, които ще се проведат на 12 май...
Предложението отправи Иван Костов от "Синята коалиция" на среща с премиера Марин Райков. Председателят на НСИ Ренета Инджова обясни, че ако правителството вземе такова решение, НСИ ще се подчини. Но уточни, че европейските стандарти, които тя следва, не позволяват участието на института в такова мероприятие. Инджова напомни, че в Европа има код за поведение на статистическите служби и от тях се очаква политическа независимост и обективност, както и необвързаност с политическите власти. "Аз дори се боря да имаме статут, който да ни позволи да излезем извън правителството", допълни бившият служебен премиер.
"В НСИ работят хора, които нямат политическа окраска и са показали, че имат капацитета да осъществят най-сложната статистическа задача - преброяването на населението. Броенето на бюлетините на изборите е много по-проста задача", бе категоричен пък съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров. Според него премиерът си е отбелязал предложението им и е обещал да се консултира.
Костов смята, че фирмата "Информационно обслужване" трябва да остане извън конкурса за преброител, въпреки че няма законово основание да бъде отстранена. Преди дни лидерът на ДСБ заподозря, че определени служители в дружеството ще работят в полза на ГЕРБ. Подозренията бяха подхранени от самия Константинов, който обяви, че ще се бори с всички политически средства тройната коалиция да не се върне на власт..." - в. „Сега".

 

Продължаващите протести също са сред темите на всекидневниците.

 

„40 дни след началото на протестите срещу монополите във Варна пред сградата на общината днес граждани опънаха палатки, съобщи БНТ.
Инициативата е на двама от недоволните, които настояват за незабавна оставка на общинския съвет. Ако това не се случи утре до 18 ч., от понеделник протестиращите на палатка ще обявят безсрочна гладна стачка.
Младен Живков, който е родом от Берковица, но живее във Варна, обяснява, че отправя това искане заради лошото управление на града и се надява новите общински съветници, които ще бъдат избрани, да са по-добри от сегашните.
По традиция протестиращите се събраха в 18 ч. пред сградата на общината. Тази вечер там присъстваха по-малко от 100 души.
Друга част от протестиращите искат, преди да подадат оставка, общинските съветници да приемат важни за развитието на града решения. Общинската избирателна комисия вече прие оставката на кмета Кирил Йорданов..." - в. „Дневник".

 

„Представителството на студентските съвети официално предложи на Христо Стоичков да стане един водачите на гражданското недоволство, съобщи Дарик.
Представители на студентите се срещнаха с футболиста днес. Те го запознаха със решението, взето на вчерашната им среща на езерото „Ариана", да му предложат да стане лице на протестите. Вчера студенти от различни университети се събраха и изразиха исканията си за реформи в политиките спрямо младите хора. Те се обявиха за нов закон за висшето образование, промяна в таксите за обучение, повече възможности за реализация на пазара на труда у нас.
„Според нас е редно гражданите и гражданското общество да бъдат обединени зад фигури водачи, лидери, които не веднъж са обединявали нацията", заяви при представянето си пред спортната легенда Ангел Георгиев, лидер на националното представителство на студентските съвети.
„Затова ние сме днес тук при вас, за да ви питаме можете ли вие да бъдете наш гарант и нашето знаме по пътя, който сме поели към гражданското обединение", обърна се още Георгиев и предложи събиране в събота в зала „Армеец".
Христо Стоичков прие при условие, че с името му няма да бъде злоупотребено и че то няма да бъде опетнено..." - в. „24 часа".

 

„Камата да стане лице на бунта. За това настояват от представителството на студентските съвети...
"Ще дойда в събота, ако вие бъдете честни, говорите истината и гледате хората в очите, бих си дал съгласието да бъда с вас. Но не искам никой да цапа моето име. Достатъчно го оцапаха и се опитват да го цапат", категоричен бе Камата. "Ако вие поемете такъв жест към мен, че ще бъдете честни, както аз се боря с всичко, което става покрай мен, въобще не ме интересува правителство, нито никой, аз съм безпартиен. Щом хората са недоволни, щом протестират, значи има защо. Мисля, че е крайно време хората да им кажат "Стоп", заяви още Стоичков. В сряда вечерта студенти от различни университети се събраха и изразиха исканията си за реформи в политиките спрямо младите хора. Те се обявиха за нов закон за висшето образование, промяна в таксите за обучение, повече възможности за реализация на пазара на труда у нас." - в „Стандарт".

 

„Протестиращи спасяват жената от Ботевград, която иска да се самозапали
Жената от Ботевград, която обяви, че ще се самозапали, защото съдия-изпълнител ще й вземе апартамента, все още не се е отказала от намеренията си. Протестиращи от София отидоха в града, за да я подкрепят и се опитаха да я разубедят, информира Нова тв.
44-годишната Виктория Руминова е получила предупреждение от съдия-изпълнител, че на 27 март между 10 и 11 часа трябва да опразни апартамента, в който живее със съпруга си. Жилището се отнема заради заем от 10 000 лева към банка...
Протестиращите от София се застъпиха за Виктория. От банката обаче обясниха, че заемът е изплатен от поръчителя и тя няма претенции към Виктория Руминова.
Поръчителят обаче се обърнал към съдия-изпълнител, за да си вземе парите..." - в. „Труд".

 

Цените на тока продължават да са сред актуалните теми на вестниците.

 

„Синдикатите в трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", предупредиха, че заради поевтиняването на тока ще намалеят инвестициите, ще се влоши сигурността на доставките и качеството на тока.
В открито писмо до служебното правителство трите профсъюзни организации изказват опасението, че "някой иска да създаде енергиен хаос, който може да доведе до срив на електроенергийната система".
Работещите в трите компании изразяват несъгласие с това, че са сочени като виновници за непосилните сметки за ток и ниските доходи, защото цената се формира по цялата верига на производството и доставката, а на ЕРП-тата се падат едва 10 на сто.
"Ние, работещите в тези дружества също като по-голяма част от ползвателите на енергия сме потърпевши, не само от високите сметки, но и от народния гняв, който все повече ни тежи", пишат синдикалистите и допълват: "Не можем да приемем агресивността на хората към нас - служителите при изпълнение на служебните ни задължения, не можем да приемем и не разбираме вандалските прояви към центровете за обслужване на клиенти, палежа на коли, ломенето на имущество.... "
С уговорката, че не искат да бъдат лоши пророци, представителите на синдикатите предупреждават, че "всичко това след време отново ще се върне към нас като потребители. Ще се върне и временната мярка за намаляване на цената на електроенергия"...
Синдикатите застават зад исканията за прозрачност и публичност на решенията за публичните услуги и за широк дебат по формирането на цените. Призовават да се търси отговорност, включително и съдебна, ако има виновни за досегашната политика в сектора." - в. „Дневник".

 

„Общи протести пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране подготвят в края на март синдикатите от "Енерго Про", ЧЕЗ и EVN. Енергетиците скачат срещу неправомерното според тях намаление на цените на тока, което е за сметка само на ЕРП-тата.
"Ще протестираме, не срещу работодателите си, а за да защитим работните си места", каза Лидия Петрова от Националната федерация на енергетиците към КНСБ.
По груби изчисления на синдикатите, поевтиняването на ел. енергията ще доведе до 20% съкращения на работещите в "Енерго про".
Около 40 синдикални лидери от 9-те области в Североизточна България, където оперира "Енерго про", се събраха на среща в Горна Оряховица за съгласуване на протестите.
Енергетиците са изпратили и писмо обръщение до работодателя си с 9 въпроса за финансовото състояние на дружеството и намеренията относно персонала. Официалният отговор се чака до 26 март."  - в. „24 часа".

 

„Енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер разкритикува начина, по който България се опитва да се справи с енергийната бедност и невъзможността на хората да си плащат тока.
"По-удачно е държавата да се бори с енергийната бедност чрез социални системи, като предоставя помощи на хората, които не са в състояние да си плащат сметките за отопление и осветление, отколкото да регулира цените", обясни Йотингер пред комисията по енергетика и промишленост към Европарламента.
ЕК ще анализира причините за възникването на енергийната бедност в общността и начините за справяне с нея, допълни Йотингер, цитиран от БГНЕС.
"Компенсирането на доходите заради цените на енергията може да бъде само временно решение", коментира българският евродепутат от БСП Ивайло Калфин." - в. „Сега".