Найденов с 3 обвинения; Без Руменовци в соцлистите; Парите на държавните фирми - на светло

30 000 фирми фалираха; Световни медии ще рекламират инвестициите в България за близо 15 милиона лева

Найденов с 3 обвинения; Без Руменовци в соцлистите; Парите на държавните фирми - на светло

24 часа


Спират 40% от ВЕИ, производството им е тайна за системата

7 спешни мерки, които да стабилизират енергийната система, обяви служебният министър на икономиката Асен Василев. Това стана на 14-ия календарен ден след като той влезе в сградата на ул. "Славянска".

Енергетиката ни е много болна и изключително неефективна с много губещи и малко печеливши, каза министърът.

Мощностите у нас са 2,5 пъти повече от това, което страната консумира и изнася, изчисли Василев. Той посочи, че те са 12 000 мегавата, а консумацията се покрива от 4700 мегавата.

 

24 часа

Стоичков и студентите му изгонени от Алма матер

Софийският университет забрани кръглата маса на движение "Орлов мост", която трябваше да се състои в неговия клуб-ресторант "Яйцето".

В последния момент срещата на студенти с учени и интелектуалци бе преместена в ресторант "Синият лъв". Движение "Орлов мост" бе създадено от Националното представителство на студентските съвети с лидер Ангел Георгиев, а миналата събота негово лице стана футболната легенда Христо Стоичков.

"Софийският университет категорично се противопоставя на всякакви опити територията му да бъде използвана за инициативи с политически цели", се казва в позиция на СУ. Искам в това нервно време да пазим територията на университета далече от мимолетните политически борби, обясни ректорът проф. Иван Илчев.

 

Труд

Парите на държавните фирми - на светло

Кабинетът ще пише нови правила за управлението на парите на държавните фирми, съобщиха от правителствената пресслужба във вторник. Работна група от министри начело с премиера Марин Райков ще създадат правила за публичност и управление на риска при управлението на паричните потоци, които ще са задължителни за всички държавни компании, става ясно от съобщението.

Още в първите си изявления, след като пое мандата на служебен премиер, Райков обеща прозрачност за управлението на средствата на държавните фирми.

 

Труд

Без Руменовци в соцлистите

Бившият МВР шеф Румен Петков сам помолил актьора Стефан Данаилов да води листата на БСП в Плевен. Поканата е отправена преди 5 дни, разкри самият Ламбо. Националният съвет на левицата няколко часа обсъждаше водачите на списъците с кандидат-депутати на закрито заседание, а някои от имената бяха разместени малко преди началото на сбирката. Тя приключи към 18,30 ч.

Пред другарите Петков сам се е отказал да е депутат този мандат и обещал да помага на Данаилов в кампанията, научи "Труд". Миналата седмица Петков открито критикуваше лидера Сергей Станишев, че органите на партията не работят, а социалисти видяха в това атака заради отстраняването му от листите. По-късно пред журналисти Петков обясни: "Ще се занимавам със себе си", и намекна, че оттеглянето му не е завинаги.

 

Стандарт

30 000 фирми фалираха

Повече от 30 хил. малки и средни фирми са фалирали през миналата година. Повалила ги е кризата и лошата икономическа среда, заяви Лукан Луканов, председател на сдружение "Произведено в България". В бройката не влизат малките компании, които доброволно са затворили. Собствениците им са продали бизнеса си и са сложили на влог в банката малкото пари, които са им останали. В същото време Европейската комисия определя, че бедността у нас е достигнала тревожни размери. В България пет пъти повече хора от средното за ЕС живеят в мизерия, гласи анализ. Според него 85% от месечните доходи на домакинствата отиват за покриване на основни нужди, а 44% от хората търпят сериозни материални лишения.

 

Стандарт

Найденов с 3 обвинения

Прокуратурата изтупа праха на сигнал отпреди 4 години и повдигна обвинение срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Той е разследван за три нарушения на закона. Първото обвинение е за обещан подкуп от 200 000 лв. за възстановяване на ДДС на 2 фирми. Второто е за оказан натиск да се подпише документ срещу прокурор и скандалната шефка на фонд "Земеделие" Калина Илиева. Третото е за манипулиране на търг за обществена поръчка за 7 млн. лв.

Делото няма нищо общо с политически сили, увери вчера зам. градският прокурор Божидар Джамбазов. Той обаче не обясни защо обвинението се повдига едва сега. Още повече, че точно преди седмица прокуратурата заяви, че срещу Найденов няма официално разследване. Според Джамбазов точно в тези 7 дни е намерен жалба в отдел "Инспекторат" на Върховна касационна прокуратура, подписана от Светослав Симеонов, бивш шеф на фонд "Земеделие", срещу Калина Илиева, която той наследи на поста, и прокурора Красимир Тренчев.

 

Монитор

Пестим поне 150 млн. лв. от сметките за ток

Най-малко 150 млн. лв. ще бъдат спестени в сектора на енергетиката само от две от седемте спешни мерки за стабилизиране, които вчера бяха представени от министъра на икономиката и енергетиката. Това изчислиха за „Монитор" енергийни експерти. От гледна точка на крайния потребител това означава около 1,5% по-ниски сметки за ток, обясниха те. Ако към тях се прибави активизиране на износа към Турция и в региона, сумата, с която ще се подобри балансът в система през летните месеци, може да мине половин милиард лева, смятат още специалистите.

 

Преса

Световни медии ще рекламират инвестициите в България

Проектът е реализиран с европейски средства и е на стойност 15,6 милиона лева. Кампанията предвижда 630 излъчвания на три рекламни видеоклипа в бизнес телевизиите Блумбърг, Си Ен Би Си, Си Ен Ен, публикуване на 40 рекламни банера в сайтовете на "Файненшъл Таймс", "Икономист", "Уолстрийт джърнъл", "Блумбърг бизнесуик", 39 печатни публикации, 12 седмици присъствие в международни търсачки в Европа, САЩ и Азия, 5 кратки филма с мнения на инвеститори в България, които ще се излъчват в интернет.

 

Сега

Прокуратурата най-после затвори чадъра над Мирослав Найденов

Почти 4 години след получаването на сигнал от ДАНС и дни след като активисти на БСП сезираха повторно главния прокурор Сотир Цацаров, прокуратурата се активизира срещу бившия земеделски министър от правителството на ГЕРБ Мирослав Найденов. На Найденов са повдигнати три обвинения и му е наложена парична гаранция от 10 000 лв. В отговор ексминистърът обвини прокуратурата, че се е поддала на натиска на БСП, и се оттегли от кандидатдепутатските листи на ГЕРБ.

Първото обвинение е, че през март 2010 г. Найденов се е възползвал от служебното си положение, за да набави облага за собственика на "ЧЕХ - Йосиф Новосад" ООД Йосиф Новосад. Фирмата ЧЕХ е препоръчана лично от Найденов за победител в търговете за храни през 2010 г., стана ясно от показан преди ден от БСП сигнал до ОЛАФ. Според левицата Найденов се е опитал да помогне на компанията да спечели обществена поръчка за 17 млн. лв., но не успял. От "ЧЕХ - Йосиф Новосад" вчера затвориха телефона с думите, че не коментират.

 

Дума

Найденов обвиняем за подкуп и принуда

Бившият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов е привлечен като обвиняем за корупция, принуда и злоупотреба със служебно положение, съобщи Софийската градска прокуратура вчера. Той ще бъде разследван по досъдебното производство, образувано през ноември 2009 г., което незнайно защо досега се водеше срещу неизвестен извършител. Първото обвинение срещу Найденов е за подкуп от 200 000 лв., обещан на бившия шеф на ДФЗ Светослав Симеонов, за да подпише платежни нареждания за възстановяване на ДДС на две фирми по европрограма. Найденов ще отговаря и за това, че е принудил Симеонов да подпише предварително изготвен сигнал за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от Калина Илиева. Според третото обвинение Найденов е използвал служебното си положение, за да осигури незаконно на близка до ГЕРБ фирма спечелването на обществена поръчка за 30 млн. лв. по европрограма. От прокуратурата уточняват, че на Найденов е наложена парична гаранция от 10 000 лв.