Отбелязваме Международния ден на театъра

Празникът е учреден през 1961 г. във Виена на ІХ конгрес на Международния институт за театър към ЮНЕСКО и се отбелязва ежегодно от 1962 г. насам.

Отбелязваме Международния ден на театъра

Държавният куклен театър „Дора Габе” днес има 4 представления на спектаклите „Под дъгата” в ЦДГ 25 от 9.30 часа, и на собствена сцена: „За буквите” от 11 часа, и „Тримата братя и златната ябълка” от 12 и от 13 часа.

Драматичният театър представя комедията по Дарио Фо "Няма да платим! Няма да платим!", в камерна зала на ТПЦ "Йордан Йовков" – Добрич от 19 часа.

В Младежкия дом са подготвили индивидуално представяне на младите актьори от Експериментален театър при Общински младежки център с ръководител Севдалина Сарандева под наслов „Аз обичам сцената“.


 

Ежегодно според решение на Международния институт за театър по случай на Международния ден на театъра към световната театрална общност отправят послания известни дейци на световната култура. Първият автор на подобно послание бе френският писател, художник и кинорежисьор Жан Кокто. През 2013 г. послание ще отправи италианският драматург, режисьор, теоретик на сценичното майсторство и лауреат на Нобелова награда Дарио Фо.