Санкции за 80 000 лева наложиха трудовите инспектори от началото на годината досега

През първо тримесечие на 2013 г. Дирекция „Инспекция по труда” - Добрич е извършила 320 проверки, предимно в предприятия от икономическите дейности: търговия на дребно, селско стопанство, строителство на сгради, ресторантьорство, производство на облекло и охрана

Санкции за 80 000 лева наложиха трудовите инспектори от началото на годината досега
По постъпили жалби срещу некоректни работодатели са извършени 84 проверки, а за разследване на станали трудови злополуки - 5.

Направени са и 20 проверки с участието на други контролни органи, като преобладаващият брой съвместни проверки са с представители на Дирекции „Бюро по труда” относно целесъобразното изразходване от работодателите на предоставените им средства за наети от тях безработни лица по програми и мерки за насърчаване на заетостта.

При проверките са установени общо 1050 нарушения, от които по спазване изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятията са 440, а по закрилата на трудовите права на работниците и служителите, уредена в Кодекса на труда - 610 броя.

Резултатите от извършените през периода проверки показват, че повечето от работодателите изпълняват основните изисквания на законодателството по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, констатират инспекторите.

С най-голям относителен дял сред нарушенията по спазване трудовите права на работниците и служителите са отново тези, свързани със заплащането на труда. При проверките са установени неизплатени в срок трудови възнаграждения в размер на 139 000 лева, а в резултат на наложени принудителни мерки от инспекция по труда през периода са изплатени забавени трудови възнаграждения в размер на 45 000 лева. Голям е и броят на формалните нарушения, допускани от длъжностните лица при съставянето на документи по индивидуалните трудови правоотношения с наетите лица. При проверките през тримесечието са установени 11 наети лица без предварително сключен писмен трудов договор.

За отстраняване на констатираните нарушения са дадени задължителни предписания. А за нарушенията, от които са произтекли вредни последици за работниците и служителите, са съставени 64 акта за нарушение. Въз основа на актовете, са издадени същия брой наказателни постановления, с които са наложени санкции на обща стойност около 80 000 лева.