Пенсиите скачат с 5 до 70 лева, Нова мода: Германски помощи за наши роми

1/3 от възрастните остават с пенсии под 200 лв. и след увеличението, пишат съботните всекидневници

Пенсиите скачат с 5 до 70 лева, Нова мода: Германски помощи за наши роми

24 часа


Нов ред слага край на делата в Страсбург за забавено правосъдие

Граждани и фирми, пострадали от забавено правосъдие и чиито дела са приключили преди 1 октомври 2012 г., могат да поискат обезщетение от държавата до понеделник, 1 април.

Тогава изтича последният срок, в който всички, чиито граждански, административни или наказателни дела са продължили над 3-4 г. по вина на магистрати и са приключили преди повече от 6 месеца, могат да се възползват от бързата процедура у нас за компенсации.

След тази дата на обезщетения по Закона за съдебната власт могат да разчитат само онези, които са подали заявления до Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) не по-късно от 6 м след окончателното приключване на забавеното дело.

 

24 часа

Христо Шопов: Протестите бяха манипулирани, правителството - свалено с метеж

Христо Шопов е на мнение, че протестите в цялата страна са били безсмислени. "Смятам, че това, което се случи, е страшна глупост. Дори тези, които искаха то да се случи, според мен съжаляват. Защото протестът беше на едни хора, които наистина не можаха да си платят тока или просто не харесваха да плащат тези сметки".

Според актьора протестът е бил манипулиран, както и самото правителство, което в последствие си подаде оставката. "Правителството беше свалено с метеж", допълни актьорът пред "24 часа".

Лично той не би излязъл на улицата. Това вече е правил през 1992-1993 година и не смята отново да надига глас.

Ако му бъде предложено да стане министър, не би приел, категоричен е Шопов. "Никога не бих се хванал с подобно нещо", отсече той и отказа да даде прогноза дали неговия колега Владимир Пенев ще се справи с новите си задължения на министър.

 

Труд

Нова мода: Германски помощи за наши роми

Български ромски семейства, които заминават за чужбина, все по-често искат документ, че не вземат детски добавки у нас, за да могат да получат много по-високи помощи в страни от Европейския съюз. В повечето случаи единият родител започвал работа, а с него се местела цялата фамилия. За явлението съобщи шефката на варненската дирекция "Социално подпомагане" Адриана Григорова.

80% от ромите искали удостоверението да им послужи пред социалните власти в Германия, а останалите - в Холандия. Тенденцията започнала от последното тримесечие на 2012 г., когато от българската дирекция издали документ на 276 варненци. Високото темпо се запазвало и през първите месеци на 2013 г.

В Германия помощите за отглеждане на дете са над 10 пъти по-високи, отколкото в България. У нас детските надбавки са по 35 лв. на месец, а в Бундес републиката за първо и второ дете социалната помощ е по 164 евро, за трето - 190 евро, а за четвърто и всяко следващо - по 215 евро.

 

Труд

Пенсиите скачат с 5 до 70 лева

Пенсиите ще се увеличат с между 5 и 70 лв. от април. Средният ръст ще е с 23,11 лв., а средната пенсия ще стане 293,57 лв. Това съобщи управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков. Това е първото увеличение на пенсиите от юли 2009 г. Възрастните ще могат да получат парите си от 8 до 20 април. Хората, чиито средства се превеждат по банков път, ще разполагат с тях още в първите дни на периода, увери Петков. От 2,2 млн. пенсионери увеличение няма да получат малко над 24 000 души, защото са излезли в отдих през 2013 г.

Най-голямото повишение (9,8%) е за хората, които са прекратили кариерата си до края на 2009 г. Към пенсиите, отпуснати през 2010 г., ще се добавят 8,8%, а за тези от 2011 г. - 5,7%. Най-малко ще е увеличението за пенсиониралите се през 2012 г. - 2,2%. Идеята на диференцираното индексиране е да се компенсира инфлацията за периода, в който парите за старост бяха замразени.

 

Стандарт

Магазини за бедни

Специални карти ще дават възможност на бедните хора у нас да пазаруват хляб, мляко, яйца, месо на по-ниски цени в магазините. Това ще стане възможно, ако веригите приемат предложението на премиера Марин Райков да продават стоките от първа необходимост на социално слаби българи на заводски цени. Райков обясни офертата си на среща с бизнеса вчера, научи "Стандарт". На нея присъстваха представители на БСК, БТПП и КРИБ. Според плана "Райков" картите ще са различни според доходите на хората. Колкото по-беден е човекът, толкова по-големи отстъпки ще ползва. Разликата най-вероятно ще трябва да поеме бизнесът. Това е част от апела за солидарност, който премиерът отправи към предприемачите у нас, обясниха от "Дондуков" 1. Според източниците ни Райков е повлиян от опита на Франция, където доскоро беше посланик.

 

Стандарт

10 прокурори търсят бръмбари

10 прокурори ще ровят в МВР заради сигнала на соцлидера Сергей Станишев, че по нареждане на бившия МВР шеф Цветан Цветанов са били подслушвани водещи политици и бизнесмени. Ръководители на екипа са градският обвинител Николай Кокинов и заместникът му Роман Василев, съобщиха от държавното обвинение. Според сигнала подслушването ставало от специално оборудван автомобил "Крайслер", който в интернет форумите веднага бе наречен Цецомобил.

Прокурорите трябва да приключат с проверката  до 12 април. Точно на тази дата е началото на предизборната кампания за предсрочните избори. До 16-и проверяващите трябва да представят на главния прокурор Сотир Цацаров доклад за резултатите. Включително и за верността на твърденията в сигнала. В него се съдържат "твърдения за извършени от служители на МВР престъпления по служба - конкретно за нерегламентирано използване на СРС", пишат от прокуратурата. Служебният вътрешен министър Петя Първанова е разпоредила да бъде оказано пълно съдействие на спецпрокурорите, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

 

Монитор

Криза за гвардейци, обявяват кастинг

Конкурс за подбор на нови гвардейци, които да застъпят на пост от юли, обявява Националната гвардейска част заради недостиг на кадри. Това съобщи пред „Монитор" командирът на формированието полк. Боян Ставрев. Той вече е получил картбланш за процедурата от служебния министър на отбраната Тодор Тагарев, за която ще бъдат отпуснати и допълнителни средства. В момента има 53 вакантни места и набирането на 20 нови гвардейци било жизнено важно.

 

Преса

Прокурор, награден от Цветанов, сега го проверява

Екипът от 10 прокурори, който ще извършва в МВР проверката по сигнала за подслушвания от лидера на опозицията Сергей Станишев се ръководи от градския прокурор Николай Кокинов и зам. градския прокурор Роман Василев, съобщиха днес от ВКП. Проверката бе разпоредена лично от Сотир Цацаров, който днес е връчил на министърката на вътрешните работи Петя Първанова разпореждането. В сигнала става ясно, че МВР се проверява за нерегламентирано използване на СРС от служители на МВР под ръководството на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, което е престъпление по служба.

Буди недоумение участието на Роман Василев, който преди време беше награден за добрата си работа от бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов с пистолет. В същото време срещу Николай Кокинов в момента тече дисциплинарна проверка.

 

Сега

1/3 от възрастните остават с пенсии под 200 лв. и след увеличението

За първи път от 2009 г. насам през април ще бъдат вдигнати доходите на всички пенсионери, а не само на отделни категории. И след увеличението обаче почти една трета от пенсионерите - 30.5%, ще продължат да получават по-малко от 200 лв. при официален праг на бедност 241 лв.

Вчера от НОИ обявиха, че са готови да изплащат по график от 8 април новите пенсии. Благодарение на индексирането пенсионерите с пенсии до 200 лв. ще намалеят от 826 000 до 674 000. 334 500 възрастни (15.2%) ще продължат да мизерстват със 150 лв., колкото става минималната пенсия. Досега тя беше 145 лв. и с нея преживяваха 365 000 възрастни. За да гарантира минимума на хората, чиято реална пенсия е по-ниска, държавата всеки месец дотира с около 16 млн. лв. НОИ. В същото време обаче прибира около 9 млн. лв. от хората, чиито пенсии са ограничени от тавана. С вдигането му от 700 лв. на 770 лв. броят на ощетяваните от максимума пенсионери ще намалее от 53 800 на 52 500, но делът им от 2.4% се запазва. За индексирането на всички пенсии ще отиват по 50.2 млн. лв. повече на месец.

 

Дума

„Софийска вода" пилее пари и крие печалби

Концесионерът "Софийска вода" прави допълнителни разходи за рекламни материали, автомобили и транспорт и ги включва в инвестиционната си програма, вместо да използва парите за намаляване на загубите на вода. За това сигнализира общинският съветник от БСП Георги Кадиев. Той разкрива, че чрез договори с дъщерна фирма "Софийска вода" изкуствено занижава печалбата си и така получава основание да иска допълнително увеличаване на цената на водата от ДКЕВР.

Кадиев представи няколко анекса към договор между "Софийска вода" и "Уотър Индъстри Съпорт енд Едюкейшън", дъщерна фирма със същите собственици като тези на "Софийска вода".

От концесионера пък изразиха притеснението си откъде Кадиев е имал достъп до търговски договор, представен единствено на "Вътрешен одит" и "Концесионен контрол" към Столичната община.