Преместихте ли стрелките?

Тази нощ точно в 3.00 часа България премина към лятното часово време. Нали не сте забравили да превъртите стрелките на часовниците си?

Преместихте ли стрелките?

Тази нощ България премина към лятното часово време. Затова в 3 часа сутринта на 30 срещу 31 март трябваше да преместим стрелките на часовника с един час напред.  Така е всяка година в последната неделя на март.

Лятното часово време ще продължи до последната неделя на октомври. Тогава пак ще се върнем към астрономическото време.


 

Преместването на стрелките е въведено в Европа през 1976 година. Предложението за това идва от Франция. Първата държава, която го прилага, обаче, е Великобритания и то още от 1908 г. Целта била да се използва по-активно дневната светлина и да се икономиса ток.

В България преминаването към лятно часово време е въведена през 1979 година с указ на Министерски съвет.
Тогава е решено стрелките да се сменят на 1 април – с час напред и на 1 октомври – с час назад. От 1997 година преминаването към лятното време става в последната неделя на март, а връщането към астрономическото – в последната на октомври.

За да се адаптира организмът по-лесно към смяната на времето, лекарите съветват да се ляга с 20 минути по-рано всяка вечер. За няколко дни човек постепенно се справя и успява да компенсира загубата на този един час. Най-чувствителни към часовата промяна са хората, които имат нарушение на съня и тези със сърдечносъдови и соматични заболявания.