Руска крава роди 4 телета

8-годишната крава Зойка в частното стопанство на пенсионерите Сафини от село Среднекузяково на Чишминския окръг на руската република Башкортостан роди 4 телета, което според зоолози е изключително рядък случай, съобщи РИА „Новости".

Руска крава роди 4 телета
Телетата са дребни и стопаните са ги настанили в къщата около печката, където активно поемат мляко, лудуват, бодат се и се учат да мучат. „ако средното теле тежи около 20-30 килограма, нашите се родиха всички по 10-12. Въпреки, че са малки, здравето им е превъзходно. Теленцата се хранят активно и като наддадат на тегло, ще отидат при майка си в обора", разказа стопанинът им Раил Сафин.

 


Специалисти-зоолози смятат, че раждането на 4 телета от крава е извънредно рядък случай. „Обикновено кравите раждат по едно, рядко по две телета. 3 телета наведнъж се появяват веднъж на 7 000 храви. А да се родят 4 - нямам такъв случай в практиката си", каза проф. Валериян Гимранов, декан на факултета по ветеринарна медицина в Башкирския аграрен университет. Гимранов добави, че специалистите от университета ще проучат случая. Възможно е при Зойка да се е получил хормонален проблем. Стопаните, техните съседи и роднини обаче смятата раждането на телетата за дар от Бога. „Пенсионерите Сафини са много добри и открити хора, винаги са отзивчиви и помагат на останалите. И в цялото село да търсиш, няма да намериш стопанство, в което да има и по 2 телета", твърдят съседите.