Среща-разговор с писателя Гавраил Панчев за книгата "Алеко Константинов. Биография"

На 5 април (петък) от 17.00 ч. Регионална библиотека „Дора Габе” организира среща-разговор с писателя Гавраил Панчев за неговата биографична тритомна книга "Алеко Константинов. Биография", представя Драгомил Георгиев. Литературната среща с писателя се организира по повод 150-годишнината от рождението на Алеко Константинов, писател-хуморист и пътеписец /1863-1897/.

Среща-разговор с писателя Гавраил Панчев за книгата "Алеко Константинов. Биография"
Изследването на Гавраил Панчев за живота и творчеството на Щастливеца е резултат от 16-годишен труд – авторът проучва и интерпретира над 5 000 текста, в това число и всички налични архивни документи по темата. Проф. Светлозар Игов определя тази биография като най-добрата написана досега за Алеко Константинов.

Гавраил Панчев споделя, че целта на тритомника е „не само да се осмисли от днешна гледна точка литературната, обществената, правната и политическа дейност на Щастливеца, но и тя да се представи като алтернатива на Бай Ганю и „байганювщината“, която прогони хиляди българи в чужбина. И още един немаловажен факт: за „Бай Ганю“ има написани стотици научни текстове в хиляди страници, а за Алеко – изключително малко. Тази празнота в изследванията и знанието ни за Алеко Константинов се стреми да запълни тази биография”.

В предстоящата среща с писателя Гавраил Панчев ще имаме възможност да се запознаем с интересни факти от живота и дейността на големия български писател Алеко Константинов като общественик и писател.