30 ученици ще участват във Форум за публично изказване в Окръжен съд

30 ученици от Добрич, Ген. Тошево, Каварна и Тервел ще се представят във Форума за публични изказвания, посветен на Деня на българската Конституция

30 ученици ще участват във Форум за публично изказване в Окръжен съд
Той ще се проведе в рамките на Деня на отворени врати в Окръжен съд – Добрич, на 16 април. Организатори на инициативата са Окръжен съд – Добрич, Регионален инспекторат по образованието и Професионална гимназия по туризъм „П. К. Яворов”.

Форумът се провежда под надслов „Словото като закон, истина и право”. В приключилата вече регистрация за участие, учениците заявиха изказвания на теми като: „Законността в миналото и днес”, „Човекът пред закона на институциите и пред закона на съвестта”, „Добро ли сме, зло ли правили, потомството нази ще съди”, „Правото” и „кривото” в България и в Европа”, „Обществото и нуждата от норми и ред”, „Очите на Темида” и други.
 
Всеки от участниците ще представи предварително подготвената тема пред жури в състав съдия от Окръжен съд – Добрич, и двама преподаватели по Български език и литература. То ще оценява презентациите по критерии като аргументираността на тезата, многообразието на доказателства, личната позиция на ученика, употреба на възможностите на езика, уменията му за публично представяне и т.н.

Във форума ще се включат възпитаници на 9 училища и един Общински детски комплекс. Това са СОУ „Л. Каравелов”, СОУ „Кл. Охридски”, СОУ „Д. Талев”, ФСГ „В. Левски”, ПГТ „П. К. Яворов” и Частна професионална гимназия „Леонардо да Винчи” в Добрич, ПГЗ „Т. Рачински” в Ген. Тошево, СОУ „Йордан Йовков” и Общински детски комплекс – Тервел, и ПЗГ „Кл. Арк. Тимирязев” – Каварна.