ГЕРБ трупа аванс пред червените; Костов и Надежда „скъсаха” преди вота

Преглед на печата: По 50 лв. еднократно за дете с увреждане; Бизнесът излиза от тристранката

ГЕРБ трупа аванс пред червените; Костов и Надежда „скъсаха” преди вота
Стандарт

ГЕРБ трупа аванс пред червените


ГЕРБ води с 4,5% преднина пред БСП. Това сочи регулярното проучване на "Алфа Рисърч", проведено от 22 до 27 март. От агенцията подчертаха, че то не е платено от възложител.
Малко преди старта на предизборната кампания партията на Бойко Борисов събира 21,9% подкрепа срещу 17,4% за БСП. По-лошата новина за червените е тенденцията за спад, защото авансът на ГЕРБ през януари е бил само 2 на сто.
БСП мобилизира твърдите си симпатизанти, но не успява да прибави нови, коментират от "Алфа Рисърч".
В най-голям подем с наближаването на вота е "Атака". Подкрепата за партията на Волен Сидеров скача почти три пъти - от 1,9% на 5,5% и вече изпреварва ДПС. Хората на Доган засега запазват позициите си с 4,8% подкрепа.

Монитор

Костов и Надежда „скъсаха" преди вота

Партиите на Иван Костов и Надежда Нейнски - ДСБ и „Синьо единство", разтрогнаха дружбата си за вота. Вчера Командира регистрира коалиция само с БДФ на Жаклин Толева. Първоначално от тъмносинята партия обясниха разлъката с „технически проблеми", които не дали възможност на „Синьо единство" да се включи в регистрацията на коалицията. По-късно през деня пък Нейнски направо подаде заявление за изтегляне на партията си от участие в изборите, което по принцип й дава право да се включи в чужда листа за вота. От щаба на Нейнски обаче пратиха кърваво писмо, от което стана ясно, че разлъката е факт. „Депутатските места никога не са били самоцел за нас. Оказа се, че протегнатата ръка за единство е само от наша страна. ДСБ избра да остане при разделението", написаха от централата на Нейнски.

24 Часа

Хазната със 732 млн.лева дефицит за февруари

732 млн. лв. е бюджетният дефицит на касова основа през февруари, съобщиха от финансовото министерство вчера. Дефицитът по националния бюджет е 485,5 млн. лв., а по европейските средства - 246,5 млн. лв. Недостигът по консолидираната фискална програма е със 167 млн. повече от февруари 2012 година.
Във фискалния резерв има 3,9 млрд. лв. От тях, 3,65 млрд. са парите в двата целеви фонда - 2,1 млрд. на Сребърния фонд и 1,65 млрд. на фонд "Козлодуй".
Постъпленията на консолидирано ниво в края на втория месец от годината са 3,827 млрд. лв., отчитат от финансите. Това са 12,5% от годишните разчети, записани в бюджета.

Труд

Бизнесът излиза от тристранката

Провеждането на утрешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което трябваше да се решава за какво ще се изразходват 41 млн. лв., предназначени за бедните, е под въпрос.
Днес четирите национално представени работодателски организации в България са решили да напуснат тристранката в знак на протест срещу решението на разпусналия се парламент да изиска декларации за имущественото състояние на всички членове на тристранния съвет.

Дума

По 50 лв. еднократно за дете с увреждане

По 50 лв. еднократно ще получат семействата на деца с увреждания и получаващите майчинство по 240 лева. Решението е на работната група, която обсъди разпределението на отпуснатите от държавата 41 млн. лв. за най-бедните домакинства.
Еднократната помощ за хората, надвишили прага за енергийна помощ, е около 65 лв. За субсидирана заетост са предвидени 21 млн. лв.
По програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" 7 хил. души и поне 2500 безработни младежи ще бъдат на стаж в частни фирми. Работни места ще има и за младежите, напускащи институциите. Работната група реши обществените трапезарии да работят без прекъсване до края на годината.