Десетки българи са замесени в аферата с офшорките, Галеви са кандидати за депутати...

Рискът от срив в енергийната система на страната при спирането на производствени мощности, заради излишъците от електроенергия, е сред водещите теми на всекидневниците.

Десетки българи са замесени в аферата с офшорките, Галеви са кандидати за депутати...
„Няма да се стигне до режим на тока, в България има огромно свръхпроизводство на електроенергия. Това каза във Варна премиерът и министър на външните работи Марин Райков.
В момента частично се намалява производството от АЕЦ „Козлодуй" и това ще позволи да бъдат източени язовирите и да бъде въведена по-евтина енергия в микса. Райков заяви още, че няма основание за апокалиптични притеснения..." - в. „Стандарт".

„Започнала е една безмилостна проверка на цялостната верига на ценообразуване в енергетиката, чийто резултати обаче ще отнемат известно време, каза той. В това сложно упражнение, по думите на служебния премиер, участват и европейски партньори. Целта е да се възстанови равновесието в системата, посочи той. По отношение на коментарите, че миньори ще протестират, премиерът посочи, че ще провери какво може да се направи и как може да бъдат задоволени техните искания..." - в. „Труд".

„Вчера Енергийният системен оператор (ЕСО) нареди намаляване на мощностите в АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ-oвете, а операторите на ВЕИ напълно да спрат мощностите си. Някои експерти прогнозираха обаче, че подобно рязко спиране на мощностите може да блокира системата и да доведе до режим на тока. Почти всички оператори в енергетиката скочиха срещу решението.
Собствениците на ВЕИ заплашиха държавата със съд за неизпълнени договори, миньорите, които копаят въглища за ТЕЦ, са в стачна готовност, а шефът на АЕЦ "Козлодуй" предупреди, че може да има технически проблеми с централата.
Ще се направят проучвания как да бъдат успокоени миньорите, които заплашиха със стачка, ако не бъде стабилизирана кризисната ситуация в българския въгледобив, каза Райков...
Премиерът увери, че е започнала „безмилостна" проверка на цялата верига на ценообразуване в областта на енергетиката, в която ще бъдат ангажирани и европейските ни партньори..
"Има сериозни проблеми в ценообразуването в енергетиката и в сметките за ток. Проблемите са трупани години и не могат да се решат за един час и за заседанието на един съвет. Нека първо идентифицираме големите трудности в бранша и после да видим как ще ги решаваме", каза междувременно министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев при откриването на първото заседание на новосформирания обществен съвет към МИЕТ.
По разпореждане на ЕСО ЧЕЗ ще прекъсне фотоволтаичните и вятърни централи на територията на област Плевен и област Ловеч на 6 април 2013 г. от 10 ч. до 17 ч. Общо инсталираната мощност на тези територии е 46 MW, съобщиха от дружеството. На 7 април 2013 г. няма да има изключвания." - в. „Сега".

„След като електроенергийният системен оператор (ЕСО) наложи ограничаване на производството на електроенергия заради свитото вътрешно потребление и намалелия износ, двете най-големи партии БСП и ГЕРБ използваха повода за взаимни предизборни нападки.
"Наследството на ГЕРБ е опустошително за българската енергетика", каза на пресконференция днес лидерът на социалистите Сергей Станишев, цитиран в прессъобщение на партията. Той добави, че заради управлението на ГЕРБ редица фирми са били унищожени, а хората са ограничили потреблението заради скъпия ток...
От ГЕРБ също организираха пресконференция, на която бившият енергиен министър Делян Добрев заяви, че целта на заявлението на Станишев е била "превантивно да коментира темата за необходимостта от АЕЦ "Белене". "Какъв беше смисълът от "Белене", ако произвеждаме толкова много енергия, че нито можем да я консумираме, нито можем да я изнесем?", реторично попита Добрев и добави, че похарчените 30 млн. лв. за референдум за ядрената централа и 1.5 млрд. лв., вложени до момента в АЕЦ "Белене", са били достатъчни, за да се санират безплатно всички многофамилни блокове в страната...
Ограничаването на мощности се наложи, тъй като заради ниската консумация има опасност от претоварване на мрежата. Спадът обаче е само в индустриалното потребление, докато битовото се запазва, каза вчера Митьо Христозов, директор на Централното диспечерско управление на ЕСО. В началото на седмицата се разбра, че Христозов е подал оставка заради здравословни проблеми." - в. „Дневник".

Съботните вестници отделят подобаващо място на  българското присъствие в международния скандал с операции на офшорни фирми.

„В пакета банкова информация на собственици на активи в офшорни зони, разкрит в четвъртък от Международния консорциум на разследващите журналисти, се съдържат няколко десетки български имена, свързани с компании, чрез които се укриват доходи", каза пред БТВ Стефан Кандеа от Румънския център за разследваща журналистика.
В този център са поверени документите за България. Кандеа обясни, че целият набор информация се отнася до компании, не до банкови сметки, затова не може да се отсее информация за суми или имена на българи, които имат такива офшорни сметки. Журналистът уточни, че обемът информация е огромен и ще отнеме седмици, дори месеци, докато бъде обработен напълно, но най-ранните резултати могат да се очакват в близките седмици...
Според думите му има няколко десетки български имена, но има и много компании. Той твърди, че понякога става въпрос за „хора които използват „активи" от България, но има и хора, които са българи, но не използват българското си гражданство, какъвто е случаят с всяка друга страна..." - в. „24 часа".

„На въпрос дали от целия пакет данни може да се пресее информация за суми или имена на българи, които имат такива офшорни сметки, Кандеа обясни, че "целият набор информация се отнася до компании, не до банкови сметки".
По думите на румънския журналист, системата работи паралелно. "Хората регистрират предприятия в тези офшорни зони, след което разкриват банкови сметки на името на тези компании във финансови центрове като Кипър, Швейцария, Обединеното кралство или САЩ. Цялата информация не стои на едно и също място", обясни той.
Кандеа подчерта, че има няколко десетки български имена. "Но пак казвам, има много компании. Някои (хора) например откриват компании, да речем в Кипър, но като отидете в Кипър, разбирате, че зад тази компания стои, друга, която е регистрирана в Лихтенщайн или на друго място", допълни той.
"Има цяла верига на заговор и не можем просто да кажем това са всички българи или това са всички румънци, замесени в това", разказа още румънският журналист. Според него понякога става въпрос за "хора които използват "активи" от България, но има и хора, които са българи, но не използват българското си гражданство, какъвто е случаят с всяка друга страна". - в. „Дневник".

„България беше спомената в разкриването на самоличността на десетки хиляди богаташи от цял свят, скътали трилиони долари в тайни сметки.
Данните бяха разкрити след година и половина работа на почти сто разследващи журналисти. Те изтекли от две дружества, предлагащи офшорни сметки - в Сингапур и на Британските Вирджински острови. Депозирайки парите там, клиентите на дружествата избягвали плащане на данъци." - в. „Труд".

Наближаващите парламентарни избори са сред темите с продължение във всекидневниците.


"Има риск с политическа цел да бъдат извадени секретни документи. Те могат да бъдат размахани в предизборната кампания или по други поводи с политическа цел". Това каза новият шеф на Държавната комисия по сигурността на информацията Борис Димитров, който направи отчет за състоянието на защитата на класифицираната информация в България за 2012 г.
По негови данни подобни документи има много от 2002 г. Според него обаче те нямат пряко отношение към националната сигурност и могат да бъдат използвани само за политика.
През 2012 година има само три случая на нерагламентиран достъп до документи с гриф "Строго секретно", стана ясно още от думите на шефа на ДКСИ. В единия документът се е съхранявал неправилно като секретен, а не като строго секретен. Във втория случай става дума за унищожаване на документ без разрешение на комисията. За тези случаи е информиран премиерът..." - в. „Стандарт".

„38 партии и 7 коалиции ще се явят на парламентарните избори на 12 май, обявиха вчера от ЦИК. Първоначално документи за участие подадоха общо 71 партии. В последния момент комисията заличи регистрацията на коалиция "ВМРО-Орлов мост" по нейна молба. В същото време отказа да отпише от регистъра други пет партии - "Синьо единство", "Обединена Социалдемокрация", Земеделски народен съюз, НДПС и Политически клуб "Екогласност". Комисията се мотивира с това, че в Изборния кодекс не са определени правила, които да позволяват отказ от регистрация. Но дори и това да е допустимо, трябвало искането да се направи преди да изтече срокът за регистрация на 27 март, уточниха от комисията. Всички искания за отказ от участие във вота бяха направени след това. На партиите няма да бъде възстановен и депозитът от 10 000 лв., който са внесли при регистрацията си..." - в. „Сега".

„Недоволството в БСП заради листите прераства в откровен бойкот. От третото място в Монтана вчера се оттегли общинският и областен председател на партията д-р Емил Константинов в знак на несъгласие с неглижирането на местните активисти за сметка на "парашутисти". Днес изтича крайният срок за регистрация на партийните листи в РИК.
Организацията на БСП в Монтана негодува срещу спуснатия за водач на листата бивш правосъден министър Младен Червеняков, както и срещу натрапения й на второ място "коалиционен партньор" Румен Йончев - председател на Земеделския народен съюз (ЗНС) на Стефан Личев. Местните социалисти се възмущават, че ЗНС дори няма коалиционно споразумение с БСП. Освен това партията е член на дясната фракция в Европейския парламент...
Подобни проблеми има в почти всички местни структури на столетницата. Недоволните от София-област преди дни изпратиха писмо до лидера Сергей Станишев, че ако исканията им не бъдат чути, резултатите на 12 май в района ще са отчайващи. Там като водач беше спусната Корнелия Нинова, а на втора позиция се нареди гражданска квота. В Гоцеделчевско социалисти заплашиха да гласуват за ДПС." - в. „Сега".

„БСП и ГЕРБ влязоха в задочен спор чий представител е световният шампион по бокс Детелин Далаклиев. Три дни, след като той беше утвърден на 6-то място в листата на левицата в Плевен от гражданската квота и представен от лидера на БСП Сергей Станишев като едно от новите лица в редиците им, бившият председател на парламента Цецка Цачева (ГЕРБ) обяви днес, че от 2009 г. той е член на ГЕРБ...
"От 12 март 2009 г. световният шампион по бокс Детелин Далаклиев е член на ГЕРБ и до този момент все още е такъв", каза Цачева в Плевен...
Пред "Дневник" Далаклиев каза, че "се е записал" в ГЕРБ през 2009 г., когато е създавана структурата в Плевен, но не е имал съзнанието, че е член на партията. Явих се при създаването на ГЕРБ, но после не съм участвал в събиранията им, добави той...
Друг представител на гражданската квота в БСП - издателят Мартин Захариев, също преди години е припознал идеите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, като през 2005 г. е участвал в инициативния комитет, издигнал Борисов за кандидат-кмет на София.
Преди ден стана известно, че оперният певец Калуди Калудов не е предупредил ръководството на БСП за двойното си гражданство и се наложи да напусне преждевременно листата на левицата в София.
Бившият посланик в Москва Пламен Грозданов, също представен като представител на гражданската квота, се отказа, обиден, че е поставен на неизбираемо място в листата в Сливен." - в. „Дневник".

„Дупнишките „бизнесмени" Пламен Галев и Ангел Христов, известни още и като братя Галеви, са включени в избирателните списъци на село Ресилово, съобщи struma.com. Двамата изчезнаха от страната в средата на май 2012 г., щом Върховният касационен съд обяви, че остават окончателно зад решетките.
Те са адресно регистрирани в селото край Дупница. Двамата ще имат право да пуснат бюлетините си в ритуалната зала на селото, която в деня на вота ще се превърне в предизборна секция.
Галев и Христов обаче едва ли ще се явят в деня на вота, защото ако го направят след това ще бъдат арестувани. Те са обявени за общодържавно издирване с червената бюлетина на Интерпол. Специализираната прокуратура пък им е издала европейски заповеди за арест..." - в. „24 часа".