Община Добрич с потвърден кредитен рейтинг и стабилна перспектива

„Агенцията за кредитни рейтинги и анализи” АД потвърди досегашният кредитен рейтинг на Община град Добрич. Дългосрочният кредитен рейтинг е bgAa2. Рейтингът доказва стабилна перспектива, отразява високо качество и много нисък кредитен риск.

Община Добрич с потвърден кредитен рейтинг и стабилна перспектива
Краткосрочният рейтинг е bgP-1. Той е най-високият по скалата на агенцията и дава оценка за много добра способност на Общината за изплащане на краткосрочни задължения напълно и навреме.

Кредитната агенция прави анализ на финансовото състояние и кредитоспособността на Община град Добрич за периода от 2005 до 2012 г. Анализът посочва положителните фактори, които влияят върху рейтинга. Сред тях са разумното управление и умерената дългосрочна задлъжнялост, която не се очаква да влоши финансовото състояние на общината.

За периода 2005-2011 година бюджетът на общината отчита стабилна тенденция на нарастване от 32.7 милиона лева до 51,5 милиона лева в края на 2011 г., като в периода на икономическа и финансова криза, която води до общо влошаване на финансовото състояние на публичните субекти в страната, Община Добрич успява не само да запази размера на приходите си , но и да ги увеличи.
 
В края на 2012 г. общите приходи на общината възлизат на 88 % от номиналния размер на бюджета през предходната година, което се дължи както на намалението на собствените приходи, така и на субсидиите от Централния бюджет. Изпълнението на бюджета в края на 2012 г. възлиза на 93 % преди остатък в края на периода. Анализаторите отбелязват, че намалението на собствените приходи се компенсира с приходи от донорски програми.

През анализирания период Община град Добрич няма просрочени задължения и е предприела мерки за събиране на просрочените вземания. Наличността по банкови сметки и краткосрочните вземания надхвърлят краткосрочните задължения, което обуславя добрата ликвидност на общината.

В анализът се посочва, че въпреки финансовата криза общината се стреми да управлява разумно всички налични ресурси и да използва алтернативни източници за финансиране изпълнението на програмата за управление.

Анализаторите посочват още, че управленският екип осъзнава необходимостта да се финансират проекти на общината със средства от фондовете на Европейския съюз и други външни източници. За периода 2011-2012 г. Община град Добрич има одобрени и реализирани 12 проекта по различни донорски програми на обща стойност 16,5 милиона лева. В процес на реализация са 12 проекта на обща стойност 68,3 милиона лева.
 
Преобладаващата част от проектите са свързани с развитие на социалната инфраструктура на територията на общината и подобряване на жизнения стандарт на населението.  В анализа се отбелязва, че през целия разглеждан период Община Добрич демонстрира отличен капацитет за разработване и реализация на различни проекти и ефективно използване на ресурсите предоставяни по различни донорски програми.