Над 800 души посетиха туристическата трудова борса днес, 63-ма подписаха договори

Днес се проведе Обща трудова борса, организирана от Агенцията по заетостта, Дирекция “Регионална служба по заетостта” – Варна и Дирекция “Бюро по труда” – Добрич.

Над 800 души посетиха туристическата трудова борса днес, 63-ма подписаха договори

Трудовата борса е двадесет и пета по ред в страната и е организирана по Проект „Повишаване качеството на предоставяните от Агенцията по заетостта услуги за гражданите и бизнеса с фокус върху уязвимите групи на пазара на труда” – схема „Да успеем заедно” по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”.


Борсата беше открита от Васил Сивков – директор на Дирекция „Бюро по труда” – Добрич. Гости на събитието бяха Стефка Генчева – зам. областен управител на Област Добрич, Красимира Мавродиева – гл. инспектрор Дирекция «ИРЕФ» в Община Добрич, Димитър Димитров – председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите за Североизточна България, Гинка Василева - председател на РС на КНСБ - Добрич, Маргарита Нейкова - председател на СРС на КТ „Подкрепа” – Добрич.


В специализираната трудова борса взеха участие 29 работодатели, които обявиха общо 710 свободни работни места за длъжностите: администратори, бармани, сервитьори, готвачи, помощник готвачи, сладкари, спасители, камериерки, пиколо, озеленители,  работници поддръжка и др.


Обособен бе щанд на Областен Военен отдел Добрич, на който се презентираше професията «гвардеец».
По-голям брой работни места обявиха фирмите: “Албена” АД, «Ефект 3» ООД, «Хермес тур» ООД, «Турал хотелс» ЕООД и др.


Трудовата борса посетиха над 800 лица с подходяща квалификация лица от общините Добрич, Добричка, Крушари и Балчик, в това число около 430 младежи.


Мероприятието посетиха трима младежи, наблюдавани по инициативата „Подкрепи една мечта”.


Специалисти от Дирекция „Бюро по труда” – Добрич оказаха методическа помощ и пряко съдействие на търсещите работа лица при изготвяне на автобиографии и молби. Около 450 посетители се възползваха от предоставената възможност.

Осъществен бе директен подбор на място от работодателите на 63 търсещи заетост лица.


За търсещите работа в чужбина бе предоставена информация за свободните работни места, обявени в Европейската мрежа за заетост. Участниците в събитието бяха информирани и консултирани от EURES съветника как и къде да търсят подходящи работни позиции за трудова реализация в страните членки на Европейския съюз.


На вниманието на посетителите на специализираната трудова борса бяха предложени възможностите за временна заетост на строителни работници в Д Израел и по програма “The Job of my life” за стимулиране на професионалната мобилност на младежи от страните членки на Европейски съюз, интересуващите се от обучение и заетост в Германия.