Ден на отворени врати в Окръжен съд – Добрич за празника на българската Конституция

Поредица от прояви организира Окръжен съд – Добрич по повод Деня на българската Конституция – 16 април.

Ден на отворени врати в Окръжен съд – Добрич за празника на българската Конституция
В навечерието на празника съдът и немската фондация „Фридрих Еберт” организират обучение на съдиите от Добричкия съдебен район. Семинарът е на тема „Признаване, допускане на изпълнение и изпълнение на решения и актове при действие на правото на ЕС”. Гости на форума ще бъдат Регине Шуберт – директор на фондация „Фридрих Еберт” – Бюро България и д-р Пенчо Хубчев – координатор проекти там. Участие са заявили 56 съдии от Окръжен съд – Добрич и петте районни съдилища в съдебния район. Обучението ще се проведе в хотел „Фламинго” в курортен комплекс „Албена” на 15 април.

Самостоятелно Окръжен съд – Добрич организира обучение за съдебната си администрация на тема „Работа в интернет”. Като лектор е поканен експерт от „Информационно обслужване” АД – гр. Варна, фирмата, която обслужва деловодната програма на съда.
 
В навечерието на Деня на българската Конституция Окръжен съд – Добрич ще проведе годишното си отчетно събрание. Форумът ще започне в 15 ч. в хотел „Фламинго” в Албена. Освен гостите от немската фондация, в него ще се включат представител на ВСС, Виолета Бояджиева - председател на Апелативен съд – Варна, и Илия Пачолов – заместник-председател на съда.

В 16,30 ч. на стадион в Албена отбори на съдии и адвокати ще изиграят футболна среща под ръководството на международен съдия Димо Момиров.

Проявите продължават на 16 април с традиционния Ден на отворени врати в Окръжен съд – Добрич. Тази година той ще се проведе под формата на Форум за публични изказвания „Словото като закон, истина и право”. Инициативата започва в 10,30 ч. в Обучителната зала на Окръжен съд – Добрич. За участие в нея се регистрираха 30 ученици от 10 училища в гр. Добрич, гр. Ген. Тошево, гр. Каварна и гр. Тервел. Те ще бъдат оценявани от жури в състав Маргарита Христова – филолог, Стоян Стоянов – филолог и съдия Георги Павлов.

Инициативата се явява естествено развитие на конкурса за есе, който Окръжен съд – Добрич организира за Деня на отворени врати през 2012 г. Форумът обаче е създаден от Професионалната гимназия „П. К. Яворов” в гр. Добрич и през 2011 г. и 2012 г. е провеждан във връзка с Деня на Светите братя Кирил и Методий.

Програмата предвижда награждаване на най-добре представилите се участници в 13,30 ч. Наградите – книги и комплекти химикали, са осигурени от Окръжен съд – Добрич, Регионален инспекторат на образованието в гр. Добрич и Община гр. Добрич. Професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов” подготвя коктейл за участниците и техните ръководители в 13 ч.