Отлагат пускането на магистрала „Тракия”, тъмносините искат оставката на вътрешния министър...

Вестниците в понеделник съобщават, че магистрала „Тракия" няма да бъде завършена до края на месец май, както беше планирано.

Отлагат пускането на магистрала „Тракия”, тъмносините искат оставката на вътрешния министър...

„След като неотдавна строителният министър Екатерина Захариева пресметна, че магистрала Тракия може да стане готова до началото на активния летен сезон, но ако техниката и хората се увеличат по четири, вчера тя призна, че няма да бъде спазен пусковият срок - 31 май. Захариева отчете "съществен напредък" по последния лот, но въпреки това магистралата няма да бъде пусната навреме. "Техника има, но очевидно имат проблем с инертните материали", каза тя, цитирана от агенция "Фокус". Тя е настояла да се достави още техника за натрошаването на инертните материали, както и машини за полагане на асфалта. Според Иван Иванов, представител на фирмата изпълнител на строителството на лот 4, магистралата може да бъде готова до средата на юни. Но ако времето не позволява, завършването й може да се отложи за края на юни." - в. „Сега".


 

„Последният участък на магистрала "Тракия"  между Ямбол и Карнобат няма да бъде готов за пусковия срок 31 май. Това беше потвърдено при поредната инспекция на строителството, извършена от вицепремиера и строителен министър Екатерина Захариева.
Изпълнителят  сдружение "Тракия ІV" (с водещ партньор "Холдинг Пътища" на Васил Божков) е поискал удължаване на срока поради форсмажорни обстоятелства и според негов представител отсечката ще бъде довършена до средата на юни, а ако времето е лошо - до края на месеца, съобщи "Фокус". Клауза в договора допуска удължаване до 5 юни, а ако основният строител не изтъкне основателни аргументи, може да бъде глобен.
При предишната си инспекция на 24 март Захариева призова изпълнителя да увеличи темповете на работа четирикратно, за да се вмести в срока. Днес обаче е станало известно, че компанията има проблеми с инертните материали...
"При добра организация на работа магистралата трябва да бъде открита до началото на активния летен сезон. Няма абсолютно никаква друга пречка в момента освен организацията на работа и инертните материали", допълни Захариева..." - в. „Дневник".

 

Предсрочните парламентарни избори присъстват все по-осезаемо на страниците на всекидневниците.

 

Независимо от уличните протести и абсолютното отрицание на партиите, повечето лидери укрепват позиции и увеличават рейтинга си. Това сочи изследването на агенция "Медиана", проведено от 5 до 9 април т.г.
Кой в края на февруари би помислил, че подалият оставка премиер Бойко Борисов не само ще оцелее, но и два месеца по-късно ще прибави към рейтинга си 4 %? На успех се радва и Цветан Цветанов, който вече като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ получава плюс от 5%.
Събитията от последния месец работят и за първите мъже в БСП. Решението на Сергей Станишев да отстъпи назад, като се откаже да се кандидатира за премиерския пост, ако БСП спечели изборите, явно не се наказва от социалистите. Вместо да бъде обвинен в пораженчество, той е поощрен с увеличаващо се доверие от 5%. Всъщност, това отношение по-скоро е резултат от хитрия му ход да номинира финансиста Пламен Орешарски за бъдещ премиер.
Така през април разликата между Борисов и Станишев се стопява до 2%...
Два вътрешнопартийни скандала от миналия месец по различен начин се отразяват на партийните си лидери.
Трусовете в "Движение България на гражданите" рекушират по неблагоприятен начин върху Меглена Кунева. Скандалите заради листите в Пловдив, Сливен, Гоце Делчев и др. удрят по имиджа на Кунева, чийто рейтинг се свлича с 5%.
За разлика от Кунева, Иван Костов излиза без видими щети след последния политически развод с Надежда Нейнски. Въпреки провала на коалицията между ДСБ и "Синьо единство", Костов не само не е наказан, но и прибавя, макар и само 1%..." - в. „Труд".

 

Лидерът на РЗС Яне Янев видя тайна договорка между президента Росен Плевнелиев, БСП и ДПС, според която след изборите правителството ще бъде оглавено от еврокомисар Кристалина Георгиева. По-късно от пресцентъра на БСП изпратиха съобщение, в което нарекоха твърдението на Янев "абсолютна лъжа".
"Пламен Орешарски е патица за отстрел; истинският вариант за БСП, Плевнелиев и Доган е Кристалина Георгиева за премиер. РЗС категорично ще се противопостави на тайни схеми, облечени в благовидното заглавие - "национално отговорно", "експертно" или "правителство на националното спасение", заяви пред агенция "Фокус" Яне Янев.
По думите му през последните 30-40 дни са протичали строго пазени в тайна преговори между лидерите на ДПС Лютви Местан и на БСП Сергей Станишев, президента Плевнелиев с цел - след изборите да се търси възможност Кристалина Георгиева да стане премиер. "Българският народ няма как да бъде заблуден. Подобни схеми, които изкарват удобни кукли на конци, не могат да спечелят доверието на българските граждани",  смята Янев..." - в. „Дневник".

„По повод изказването на Яне Янев, че се водят тайни договорки между председателите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан с президента Росен Плевнелиев, които целят да издигнат еврокомисаря Кристалина Георгиева за премиер, заявяваме, че това е абсолютна лъжа.
Това се посочва в съобщение от пресцентъра на БСП.
Ние ясно сме заявили категоричното си решение, че Пламен Орешарски е нашият кандидат за премиер на България, защото той може да гарантира нормалността в държавата, има управленски опит и визия за справяне с тежката ситуация в страната, както и че с ясни политики ще доведе до увеличение на доходите на хората. Очевидно е, че това плаши Бойко Борисов, както и че ще загуби изборите.
Затова той използва Яне Янев да прави неверни внушения и инсинуации, с които да манипулира вота..." - в. „24 часа".

 

Протестиращи освиркаха водача на листата на ГЕРБ във Варна Лиляна Павлова, бивш министър на МРРБ в кабинета на Бойко Борисов. Няколко от недоволните варненци успяха да проникнат на мероприятието на ГЕРБ, откъдето бяха изблъскани от полиция.
Членовете на ГЕРБ бяха освиркани при напускане на сградата от множеството, което скандираше "мафия" и "еничари".
"Всеки има право да протестира, стига да не застрашава останалите. Но както виждате, прилича на политически подготвена и насочена акция", коментира Лиляна Павлова." - в. „Сега".

 

Протестиращи от Варна се събраха пред входа на Драматичния театър, където ГЕРБ представяше  кандидатите си. Те носеха плакати с надписи "Банка - поробител" и срещу монополите, предаде БНР
Водач на листата на ГЕРБ в града е бившият министър  на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова.
Част от тях с викове "мафия" нахлуха в сградата, но бяха изтласкани от полицията навън. По-късно протестиращите застанаха пред служебния вход на театъра и освиркваха излизащите навън кандидати на партията и гости на проявата..." - в. „Дневник".

 

"Коалиция ДСБ-БДФ поиска смяна на вътрешния министър.
Обещахте честни избори. Полицейските блокади в Пазарджик и Пловдив, показването пред избирателите на сила и власт демонстрират, че кампанията не е равнопоставена. С това, МВР от вашия служебен кабинет пряко участва в кампанията на ГЕРБ."
Това се казва в писмо на Коалиция ДСБ-БДФ, изпратено до президента Росен Плевнелиев. "Ваше задължение е да прекратите това закононарушение и да замените министъра на вътрешните работи с лице, което не изпълнява заповедите на господата Б. Борисов и Цв. Цветанов", се казва още в писмото до Плевнелиев, подписано от Веселин Методиев, председател на НПЩ на коалиция ДСБ-БДФ." - в. „Сега".

 

Социалният статус на българите e сред постоянните теми във всекидневния печат.

 

„През 2013 г. намирането на работа в България ще става все по-трудно. Безработицата ще стигне 13% от икономически активното население, съкращенията и спадът в заетостта ще продължат, а в резултат на слабото нарастване на доходите потреблението ще остане свито. Това показва актуализираната Конвергентна програма за периода 2013-2016 г., подготвена от Министерството на финансите в рамките на мандата на служебното правителство. Документът е публикуван за обществено обсъждане. 
Програмата очертава ключовите политики и приоритети, които трябва да ускорят възстановяването на икономиката при запазване на макроикономическата и фискалната стабилност.
В актуализираната програма екипът на министъра на финансите Калин Христов е занижил прогнозата на кабинета "Борисов" за ръста на икономиката на България през 2013 г.
Според служебното правителство той ще е едва 1%.
Същата стойност вече беше посочена в средносрочна бюджетна прогноза за периода 2014-2016 г., която Министерството на финансите публикува преди седмица. Според данните на НСИ за 2012 г. безработицата у нас е била 12,3%, а безработните - 410 000. Прогнозата на финансовото министерство означава, че през 2013 г. броят им ще се увеличи с около 30 000 души.
Съществено подобрение няма да има и през следващите години. През 2014 г. се очаква "слаб средногодишен ръст на заетите от 0,4%, както и намаление на безработицата до 12,8%". По-значително подобрение в показателите на пазара на труда се очаква през 2015 и 2016 г. Тогава нарастването на икономическата активност ще доведе до ускорен ръст на заетите и до по-бързо намаление на безработицата, сочи прогнозата на Министерството на финансите..." - в. „Труд".

 

„Най-високо платеният мениджър в България е изкарал 4,8 млн. лв. през миналата година, което прави по повече от 400 хил. лв. на месец. Това сочат данните от подадените досега годишни данъчни декларации за доходите от 2012 г.
Този високо платен мениджър се нарежда на шесто място в общата класация на хората с най-високи доходи. Неговите пари са от трудови договори или от договори за управление на фирми. Разбира се, той може да е и собственик на управляваните от него фирми, но това не става ясно от данните в данъчната му декларация.
Класираните на първите две места по най-високи данъци са обявили съответно 14,28 млн. лв. и 8,1 млн. лв. доходи от 2012 г. Основната част от техните доходи обаче идват от граждански договори, хонорари или упражняване на свободни професии. От заплати или от договори за управление на фирми най-богатият българин за 2012 г. е получил 200 000 лв., а класираният на второ място - 144 750 лв.
В Топ 10 на хората с най-високи доходи от 2012 година има само един едноличен търговец. Той се нарежда на девето място по доходи, като за година е изкарал общо 2,63 млн. лв..." - в. „Стандарт".

 

Различията между регионите ще се задълбочават драматично в следващите 7 г., вместо бедните да догонват общините с по-добри показатели на икономическо и социално развитие. Проектът на новата оперативна програма "Региони в растеж" предвижда София да получи в пъти повече европейско финансиране, отколкото Варна или Пловдив, а разликата с по-малките и по-бедните градове е над 10 пъти, показва справка, с която "Сега" разполага.
Очаква се столицата да получи 20% от бюджета на програмата, отделен за интегрираните планове, който е общо 3 млрд. лв. Следващите осем по големина града ще получат общо едва 15% от сумата. Тази разбивка беше публикувана на сайта на ОП "Регионално развитие", но след уточняващи въпроси на "Сега" данните бяха изтрити. От управляващия орган обясниха само, че процентите са прогнозни и още не са обсъждани, а били публикувани "погрешка". България трябва да изпрати проектите на оперативните програми в Брюксел до средата на юни.
Според новите правила 67 града ще получават директно финансиране за проектите от интегрираните им планове за развитие, а няма да се състезават за европейските пари, както е в момента. Финансирането е по "Региони в растеж", "Наука и образование за интелигентен растеж", "Развитие на човешките ресурси" и "Околна среда". Останалите градове и селата ще бъдат финансирани по програмата за селските райони. Няма обаче яснота в регионалното министерство как ще се координират средствата по еврофондовете, признаха общините. Националното им сдружение коментира, че конкретното разпределение на средствата между градовете все още не е обсъждано..." - в. „Сега".

 

На страниците на вестниците  присъстват и криминални сюжети с международни измерения.

 

Володката издирван от Интерпол с червена бюлетина. Имущество на стойност 297 900 лв., включващо 3 автомобила „Рено 19", „Фолксваген Пасат" и „Опел Астра", както и парите от продажбата на 45 други леки коли и на кафе-аперитив в Сандански, се опитва да изземе комисия „Кушлев" от санданската кримка Иван Подгорски-Володката. Делото в Окръжен съд - Благоевград е срещу него и съпругата му Стоянка, чийто адрес е на ул. „Пирин" 167 в курортния град, съобщава struma.bg.
На разположение на съдебните призовкари обаче е само Стоянка, защото Володката, който бе от групата на Емил Чачев - Ембака, от доста време е в неизвестност. Легендарният крадец избяга, след като за последно го заловиха по време на обир в хранителен магазин.
Тогава в Сандански предположиха, че най-вероятно е напуснал страната през Македония и е в Албания, но до момента информацията не е потвърдена. Наскоро Интерпол го включи в бюлетина си за издирване с описание: „Роден на 15 юни 1973 г., говорим език български, височина 178 см и „очи с различни цветове", и прикани всички, разполагащи с информация за него, да се обадят в Генералния секретариат на Интерпол.
Така в списъка на издирваните с червена бюлетина от Интерпол наши престъпници Югозападна България присъства с 3-ма. Другите двама са прословутите братя Галеви от Дупница, които изчезнаха още преди ефективните им присъди за рекет и участие в организираната престъпност да влязат в сила..." - в. „24 часа".

 

Гранични полицаи задържаха 12 чужди граждани, направили опит да преминат нелегално на българска територия, съобщиха от пресцентъра на МВР. Продължава работата на Главна дирекция „Гранична полиция" за предотвратяване на опитите за нелегално преминаване през държавната граница...
Полицейски наряди от ГПУ - Свиленград са установили четирима мъже в землището на с. Капитан Андреево.
Други осем души са били задържани в землището на същото село от служители на ГПУ - Елхово. Нелегалните емигранти са без документи за самоличност, по техни данни са палестински граждани. Нарушителите на държавната граница са настанени в помещения временно задържане в граничните полицейски управления в Свиленград и Елхово. За случаите са уведомени районните прокуратури. Работата на разследващите полицаи продължава." - в. „Стандарт".