Семинар за съдии организират Окръжен съд – Добрич и фондация "Фридрих Еберт"

Окръжен съд – Добрич и немската фондация „Фридрих Еберт” организират на 15 април обучение на съдиите от Добричкия съдебен район. Семинарът е на тема „Признаване, допускане на изпълнение и изпълнение на решения и актове при действие на правото на ЕС”. Той е част от проявите, с които Окръжен съд – Добрич отбелязва тази година Деня на българската конституция и професионален празник на съдиите и съдебните служители – 16 април.

Семинар за съдии организират Окръжен съд – Добрич и фондация "Фридрих Еберт"
Лектор на обучението е Емилия Василева – съдия при ВКС. Тя ще представи същността и съдебната практика по четири регламента на Европейския съюз:
- Регламент /ЕО/ №44/2001 на Съвета от 22 декември 2000 г. относно компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения по граждански и търговски дела.  
- Регламент /ЕО/ №2201/2003 на Съвета от 27 ноември 2003 г. относно компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения по брачни дела и делата, свързани с родителската отговорност, с които се изменя Регламент /ЕО/1347/2000.
- Регламент /ЕО/ №861/2007 на Европейския парламент и на Съвета от 11 юли 2007 г. за създаване на европейска процедура за искове с малък материален интерес.
- Регламент /ЕО/ №4/2009 на Съвета от 18 декември 2008 г. относно компетентността, приложимото право, признаването и изпълнението на съдебни решения и сътрудничество по въпроси, свързани със задължения за издръжка”.

Обучението ще бъде открито от Регине Шуберт – директор на фондация „Фридрих Еберт” – Бюро България и Енчо Енчев – председател на Окръжен съд – Добрич. Очаква се в него да вземат участие 56 съдии от Окръжен съд – Добрич и петте районни съдилища в съдебния район. То ще се проведе в хотел „Фламинго” в курортен комплекс „Албена”.
    
Това е пети семинар, организиран от Окръжен съд – Добрич, с финансовата и партньорска подкрепа на фондация „Фридрих Еберт”. Сътрудничеството между двете институции досега включва три семинара за съдебните заседатели при Окръжен съд – Добрич и един за съдебната администрация.  
 
В рамките на форума в Албена ще се проведе Годишно събрание на Окръжен съд – Добрич. Освен гостите от немската фондация, в него ще се включат представители на ВСС, Виолета Бояджиева - председател на Апелативен съд – Варна и Илия Пачолов – заместник-председател на съда.
    
В следобедните часове е насрочена футболна среща между съдии и адвокати под ръководството на международен съдия Димо Момиров.